Māra Rozenberga iesaka kultūras notikumus šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nupat svinīgā gaisotnē aizvadījām Latvijas 99. dzimšanas dienu, kurā netrūka ne pasākumu, ne runu, kas centās sasildīt novembra drēgnumā. Pēcsvētku nedēļā arī vērts sasildīties, pavadot kultūras notikumu gaismā. Šī nedēļa sola labu kino, samtainu dziesminieces balsi, latviešu un igauņu dzeju, kā ar teātra balvas svinīgu pasniegšanas ceremoniju. "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāves, Latvijas Radio žurnālistes Māras Rozenbergas ietekumi, plānojot šo nedēļu.

1. Latvieši un igauņi satiekas dzejā

Mājīgajā grāmatu un kafijas tirgotavā “NicePlaceTELPA” Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, pirmdienas vakarā nepalaidiet garām retu un, paredzams, ļoti interesantu kaimiņu būšanu, kam dots nosaukums “3+3 latviešu un igauņu dzejas vakars”.

Arī šim notikumam, līdzīgi kā daudz kam šā brīža kultūras piedāvājumā, ir saistība ar tuvojošos abu valstu simtgadi.

Kā raksta rīkotāji, diez vai šo 100 gadu laikā bijis daudz latviešu un igauņu dzejas vakaru. Taču tagad divos sarīkojumos – Rīgā un Tallinā – uzstāsies dzejnieki Veronika Kivisilla, fs un Indreks Kofs (Indrek Koff) no Igaunijas, kā arī Inga Gaile, Valts Ernštreits un Krišjānis Zeļģis no Latvijas. Skanēs dzeja latviešu, lībiešu un igauņu valodā. Igauņu autorus atdzejojuši Maima Grīnberga un Valts Ernštreits, latviešu dzejniekus – Contra. Rīgas vakara turpinājums un atkārtojums notiks 22. novembrī pulksten 18.00 Tallinas Rakstnieku nama Melno griestu zālē.

2. Teātra sezonas raža Spēlmaņu naktī

Latviešu teātra patriarha Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā 23. novembrī jau tradicionāli pasniegs teātra nozares augstākos apbalvojumus - Spēlmaņu nakts “naglas”. 

http://spelmanunakts.lv/nominanti

Ceremoniju Dailes teātrī šoreiz veido Valmieras teātra aktieris Mārtiņš Meiers, mākslinieks Ivars Noviks un video māksliniece Zane Zelmene.

Radošā komanda sola meklēt atbildes uz šķietami vienkāršu, tomēr arvien līdz galam neatbildētu jautājumu - kas ir teātris?

Gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" pasniegšana šogad notiks jau 24. reizi. Kopumā šogad "Spēlmaņu nakts" balvas tiks pasniegtas 18 kategorijās. Ceremoniju plkst.21.15 varēs vērot arī Latvijas Televīzijā.

3. Simtgades filmu maratons turpinās

Nacionālā kino centra kūrētā Latvijas simtgades filmu programma turpina uzņemt apgriezienus: uz ekrāniem nonākusi jau trešā no 16 simtgades kinolentēm, Askolda Saulīša dokumentālā filma “Astoņas zvaigznes” par latviešu strēlniekiem. Scenāriju Saulītis rakstījis kopā ar Daini Īvānu.

“1.Daugavgrīvas, 2.Rīgas, 3.Kurzemes, 4.Vidzemes, 5.Zemgales, 6.Tukuma, 7.Bauskas un 8.Valmieras latviešu strēlnieku bataljons – tā ir Latvija vēl pirms Latvijas,” raksta filmas veidotāji. Filma “Astoņas zvaigznes” tiek pieteikta kā vēsturiski hronoloģisks pētījums, kas aptver laiku no strēlnieku bataljonu organizēšanās un pirmajām kaujām līdz Krievijas pilsoņu kara beigām, kad liela daļa strēlnieku atgriezās nesen dibinātajā Latvijas valstī. 

4. Višegradas kino Rīgā

Samērā reta iespēja uz lielā ekrāna latviski noskatīties mākslas filmas no Ungārijas, Polijas, Slovākijas un Čehijas jeb tā sauktajām Višegradas grupas valstīm. Kinoteātrī “K Suns” no 22. līdz 24. novembrim būs skatāmas četras komēdijas, kas uzņemtas laikā no 1976. līdz pat 2017. gadam un sola daudzveidīgu un, jādomā, arī visai jautru kino pieredzi tiem, kuri tur cieņā Eiropas kino un vēlas paplašināt apvārsni.

http://www.kinogalerija.lv/index.php/jaunumi/376-visegradas-filmu-dienas

5. Velsiešu dziesminieces samts Berģos un Cēsīs

Atzīšos, ka ar velsiešu dziesminieces Džuditas Ovenas balsi iepazinos tikai nesen, klausoties kolēģa Anša Pavasara raidījumu “Dzīves ritmi mūzikā”.

Viņas samtainais tembrs, niansētā mūzikas izjūta un gaume gan pašas mūzikā, gan kavermelodijās uzreiz piekala manas ausis radioaparātam un lika lūkoties pēc biļetes uz vienu no viņas koncertiem.

Džudita Ovena muzicēs 23.novembrī Berģu kultūras namā un 24. novembrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/dziives-ritmi-muzika/velsiesu-dziesminiece-dzudita-ouena.a94186/

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti