Ārpus Rīgas

Valcēniešu problēmas veselības aprūpē dzirdīgas ausis valsts pārvaldē neatrod

Ārpus Rīgas

Atjaunošanu piedzīvos Preiļu pils

Starptautisku atzinību ieguvusī pašmāju mākslas grupa „Serde” iesniegusi pieteikumu UNESCO

Mākslas grupa «Serde» ceļā uz UNESCO akreditāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starpnozaru mākslas grupa „Serde” saņēmusi lielu atzinību starptautiskā mērogā. Tā ir pirmā nevalstiskā organizācija, kas iesniegusi savu pieteikumu no Latvijas un Baltijas valstīm akreditācijai UNESCO. Pieteikums tika iesniegts maijā, un tas jau izturējis vairākas kārtas.

""Serde" tika dibināta 2002. gadā Rīgā. Mēs toreiz bijām jauni, tikko akadēmijas beiguši studenti no Mākslas un Kultūras akadēmijām," stāsta viena no dibinātājām Signe Pucena. "Tajā laikā mums bija ideālistisks plāns – braukt ar ceļojošu izstāžu zāli, dažādos tirgos un pilsētas svētkos piedalīties ar mākslas produktu.

Tā ir ceļojošā izstāžu zāle „Citas preces”. Toreiz šo pārvadājamo izstāžu zāli-telti  bija projektējis arhitekts Ivars Šmits. Mūsu grupa, kodols, kas braucām apkārt pa Latviju – biju es, Uģis Pucens, Jānis Zvirgzds-Zvirgzdiņš, Egons Baranovs, Māris Grosbahs. Tā mēs apceļojām gandrīz visu Latviju," klāsta Pucena.

Tagad starpnozaru mākslas grupa „Serde” plašākam ļaužu lokam ir zināma ar savu atrašanās vietu Aizputē, kur senajā ēku kompleksā regulāri notiek dažādi ar kultūru, mākslu un tradīcijām saistīti notikumi. Vienlaikus tā ir rezidence māksliniekiem no visas pasaules. Šī spēja darboties dažādos līmeņos un starptautiskā atpazīstamība ir pamats darboties arī UNESCO mērogā. „Mēs esam saņēmuši lielu atzinību pasaules mērogā, jo nav kultūras mantojuma jomā lielākas organizācijas par UNESCO. Mēs ejam nevalstisko organizāciju akreditēšanas ceļu - iesniedzām pieteikumu maijā," saka Pucena.

Tas nav tikai šī gada darbs. Viss sākās jau 2005. gadā, kad nebija konkrēta mērķa strādāt tradicionālās un nemateriālās kultūras jomā. Pirmā saskarsme notika ekspedīcijā „Folklora pilsētā”.

„Tagad jau mēs mērķtiecīgi gadu no gada organizējam ekspedīcijas un pasākumus, kas veltīti mantojuma lietām. Vienmēr ir bijis tā - mēs kā tradicionālās kultūras pētnieki, pētot kādu lietu, vienmēr esam devuši iegūto atpakaļ sabiedrībai. Tās ir tradīciju burtnīcas – nu jau tās ir 14," saka Pucena.

Tradīciju burtnīcas veidotas par brandava gatavošanu, alus darīšanu, suitu tradīcijām, par tautas aptieku un citām tēmām. Nav tā, ka mēs tiekam iekļauti UNESCO sarakstā, skaidro Pucena, mērķi un uzdevumi ir citi.

„Akreditāciju ejam, lai nokļūtu apritē un varam vērtēt citu valstu pieteikumus. Tā ir iekļūšana to organizāciju vidū, kurām ir vajadzīgās kompetences nemateriālā kultūras mantojuma jomā un var konsultēt UNESCO komiteju," atzīmē Pucena.

Esam novērtēti kā speciālisti šajā jomā, viņa piebilst, tā dodot savu artavu, vērtējot citu valstu pieteikumus. "Serde" atšķiras no citām organizācijām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas mērogā ar spēju kombinēt tradicionālo kultūru ar mūsdienu mākslu, kas šādā veidā ļauj iedzīvināt tradīcijas.  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti