Rīta Panorāma

Telefonintervija ar SM valsts sekretāra pienākumu izpildītāju, AS "Pasažieru vilciens" kapitāldaļu turētāju Ligitu Austrupi

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Armēnijas kalēju amatu iekļauj UNESCO mantojumā

Armēnijas kalēju amatu iekļauj UNESCO mantojumā

Armēnijas mākslinieciskās kalšanas arods iekļauts Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Tas var palīdzēt saglabāt gadsimtu gaitā izkoptās prasmes.

Kalēja Garika Papojana darbnīca atrodas Gjumri pilsētas centrā, un tajā top dekoratīvi priekšmeti un sadzīvē noderīgas lietas, tai skaitā žogi, vārti, durvis un lustras. Daži priekšmeti rotā arī baznīcas muzejus, galerijas un citas sabiedriskas vietas un telpas.

"Ja cilvēkiem patlaban pajautā, šķiet, ka kalēju ir daudz, bet tas ir izzūdošs amats. Ja kādam ir metināšanas iekārta vai slīpmašīna, viņš rada kaut ko līdzīgu kalēja darbiem, bet īstā kalēja amats drīz varētu izzust. Ikvienam tagad patīk strādāt ar vienkāršām iekārtām, un viņi aizmirst par vecajiem paņēmieniem," sacīja Gariks.

Senas ir ne tikai kalēja darba iemaņas, bet arī aprīkojums, un goda vietā ir apmēram 100 gadu vecas plēšas.

Armēnijas Zinātņu akadēmijas pārstāvji uzsver, ka pieteikums iesniegts, jo Gjumri ir ne tikai kalēja amata saglabāšanas vieta, bet tajā veidojušās un saglabātas mākslinieciskās kalšanas iemaņas. Iekļaušana sarakstā ne tikai popularizē arodu, bet arī palielina meistara atbildību par tā saglabāšanu. Par labu kalēju var kļūt tikai tad, ja iesaiste darbā ir jau no agras bērnības un nav bail sasmērēties. Tāpēc parasti amatu no tēviem pārņem dēli, un tāds bijis arī Garika ceļš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti