«Latvijas skolas somas» tiešsaistes kultūras norises sasniedz lielāku audzēkņu skaitu; vietām joprojām problēmas ar internetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūrizglītības programmā "Latvijas skolas soma" lielākā daļa kultūras norišu pielāgotas tiešsaistes formātam. Programmas pārstāvji atzīst, ka līdz ar jauno formātu sasniegta plašāka skolu audzēkņu auditorija visā Latvijā, taču joprojām ir vietas, kur ir ierobežots interneta pieslēgums.

«Latvijas skolas somas» tiešsaistes kultūras norises sasniedz lielāku audzēkņu skaitu; vietām joprojām problēmas ar internetu
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Pērn pielāgojoties Covid-19 pandēmijas radītajiem ierobežojumiem, lielākā daļa kultūrizglītības programmas "Latvijas skolas soma" norišu pārceltas tiešsaistes platformās. Tās ir teātra izrādes, koncerti, attālinātas tikšanās ar māksliniekiem un rakstniekiem, kā arī kinolektoriji.

"Tādā veidā pamazām tiek gan teātris, gan koncertlekcijas arvien vairāk izmantotas, gan arī muzeji vairāk iesaistās tiešsaistes nodarbību organizēšanā. Tas notiek ne tikai tāpēc, ka šobrīd klātienē tas nav iespējams, bet arī tādēļ, ka daudzos gadījumos tas ir labākais veids, kā parādīt visas tās vērtības un interesantās lietas, kas muzeja krājumā ir, bet ikdienā apmeklētājam nav pieejamas," pastāstīja programmas vadītāja Aija Tūna.

Lai arī digitālās norises neaizstāj klātienes apmeklējumu, jaunais darbības veids radījis arī priekšrocības kultūras pasākumu pieejamībā skolās visā Latvijā.

Tūna norādīja, ka šajā semestrī būs aptverti teju visi skolēni Latvijā. Vienlaikus dažviet joprojām problēmas sagādā ierobežots interneta pieslēgums.

"Mēs nupat saņēmām ziņas no Zilupes novada, kur viņi saka, ka viņiem ir tik slikts internets, ka viņi šos pasākumus nevar redzēt. Tas ir jautājums, kas daudzkārt pārsniedz "Latvijas skolas somas" kompetenci un patiešām ir jārisina. Taču mēs sakām kultūras norišu veidotājiem, lai viņi šīs piekļuves dod nevis uz īsu laiku, bet ilgāku laiku, lai skolēni var atrast veidu, kā noskatīties," norādīja Tūna.

Programmas laikā veiktajā aptaujā 42% kultūras norišu veidotāju atzinuši, ka "Latvijas skolas soma" bijusi vienīgā iespēja turpināt darbu pandēmijas radīto ierobežojumu laikā. Piemēram, Liepājas teātris 2019. gadā radīja mācībizrādi "Kā top izrāde?", kas tika rādīta skolās. Līdz ar pandēmiju tā tika pārcelta tiešsaistes formātā. Nu jau tā nospēlēta 100 reižu.

Teātra pārstāve Ieva Dzerkale norādīja, ka teātris šādā veidā varēja piesaistīt finansējumu. Izrādē bērni tiek aicināti iesaistīties etīdēs. "Bērniem jāpierod, ka saruna ir caur ekrānu, kas ir maza barjera. Ir dažādas skolas un klases. Citas ir ļoti atsaucīgas, citas ir tādas, kuras vairāk uzdod jautājumus beigās," stāstīja Dzerkale.

Tās pērn programmā finansētās kultūras norises, kuras kādu iemeslu dēļ nevarēja pielāgot tiešsaistes formātam, tiks pārnestas uz laiku, kad apmeklējumi varēs notikt klātienē. Savukārt šogad programmas konkursā pieejams atbalsts tieši digitālā satura radīšanai.

"Latvijas skolas somas" gada finansējums ir 3,5 miljoni eiro. Piedāvājumā patlaban ir ap 1500 norišu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti