Kultūras ziņas

"Nepieradinātās dvēseles" Rīgā

Kultūras ziņas

Gaidot "Spēlmaņu nakti"

"Misija Zeme" – zinātniskā fantastika bērniem

Tiešsaistes izrāde «Misija Zeme» – zinātniskā fantastika bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad teātru afišas un interneta vietnes skatītājiem vēsta, ka līdz 6. decembrim plānotās izrādes ir atceltas, “Dirty Deal Teatro” radījis zinātniskās fantastikas izrādi bērniem “Misija Zeme”, kas notiek tiešsaistē.

Iestudējuma aizmetņi meklējami jau pirmā pandēmijas viļņa laikā, tagad tas ir pabeigts. 22. novembrī režisores Ingas Tropas un radošās komandas veikums ar sarežģītiem tehnoloģiskajiem risinājumiem piedzīvoja pirmizrādi.

Planēta Zeme pēc simt gadiem – “Dirty Deal Teatro” radīta īpaša zinātniskās fantastikas atmosfēra, lai tiešsaistes izrādē varētu sazināties ar bērniem, kuri vēlas doties aizraujošā ceļojumā laikā un telpā, rosinot domāt par vides aizsardzību un tālredzīgi izturēties pret savām mājām – planētu Zeme.

“Teātris klasiskā formā tas noteikti nav, par to arī nav jāsatraucas, jo teātris ir un paliek teātris, bet šī ir jauna forma, nezinu, kā viņu īsti nosaukt, – tāds hibrīds starp kino un teātri,” uzsver izrādes režisore Inga Tropa. “Tā galvenā vērtība, kas tomēr piedod to, ka teātris ir dzīvs process,  [..] visa šī komanda un pārējie izrādes dalībnieki būs šeit uz vietas, katru reizi no jauna spēlēs, līdz ar to katru reizi kā dzīvās izrādēs, katru reizi mazliet kaut kādās niansēs šīs izrādes atšķirsies.”

Izrāde visu laiku tiek filmēta ar vairākām kamerām, divas no kurām piestiprinātas pie aktieru ķiverēm, un skatītāji savās viedierīcēs var just līdzi visiem izrādes “Misija Zeme” piedzīvojumiem tiešraidē platformā “Zoom”.

Izrādes scenogrāfs, gaismu un tehnisko risinājumu speciālists Andris Landaus atzīst: “Video mācāmies no jauna, es pieļauju, ka profesionāļiem tas izskatās smieklīgi, bet tieši tas ir labi, lai viņi pamācās arī no tā, ka kaut kas var būt neveikli, smieklīgi.”

Izrāde “Misija Zeme” vēsta par diviem uz Zemes vēl izdzīvojušajiem cilvēkiem – Jāni un Elizabeti, kurus atveido Jānis Kronis un Elizabete Skrastiņa. Viņi cenšas izglābties un atrast citu galaktiku, jo Zeme kļuvusi neapdzīvojama.

Aktieri radoši un dauzonīgi izspēlē dažādus sarežģījumus un aicina skatītājus iesaistīties un čatā sarakstīties.

“Mēs aicinām, lai droši raksta lineārajā taimkodā, ko pazīst kā čatu, visu, kas nāk prātā. Mēs centīsimies atbildēt uz visiem jautājumiem, kas ir radušies, bet laika nav daudz, stundas laikā ir jāpamet Zeme,” stāsta Jānis Kronis.

Elizabete Skrastiņa piebilst: “Gribas, lai viņi ar mums sazinās, jo viņu šeit nav, bet mēs kā aktieri ļoti gribam just to skatītāju klātbūtni. Un tāpēc arī tas čats.”

Aktrise arī atklāj, ka komanda izrādi veidojusi, balstoties Holivudas filmās par pasaules glābšanu un apokalipsi. “Un ļoti arī iedvesmojāmies no savas bērnības un bērniem, ko mēs esam redzējuši, kā viņi spēlējas mājās, kad nav ko darīt. Tas mudina bērnus mājās mēģināt izglābt pasauli,” atzīmē Skrastiņa.

Izrāde “Misija Zeme” iekļauta arī “Latvijas skolas somas” programmā, un teātris to gatavojas spēlēt bieži, lai pēc iespējas vairāk bērnu varētu piedalīties Zemes glābšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti