Kultūras ziņas

Arvīdam Krievam - 70

Kultūras ziņas

Induļa un Ārijas stāsts kustībā

Uz Gaismas pili pārvests Dainu skapis

Krišjāņa Barona Dainu skapis pārvests uz Gaismas pili

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Ne ar Dievu, bet uz redzēšanos!" - ar tādiem vārdiem 26.augustā no Latvijas Zinātņu akadēmijā pusi gadsimta glabātā Krišjāņa Barona Dainu skapja atvadījās akadēmiķis Jānis Stradiņš. Viena no latviešu tautas kultūras vēstures lielākajām vērtībām, kas ierakstīta arī UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā, pārcēlās uz jauno zinību krātuvi Daugavas otrā krastā - uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku Gaismas pili.

Dainu skapis Latviešu folkloras krātuves apgādībā bijis vairāk nekā 79 gadus, Latvijas Zinātņu akadēmijā tas dzīvojis tieši 51 gadu. 26.augustā tas devās uz savām jaunajām mājvietām Latvijas Nacionālās bibliotēkas Gaismas pilī.

"Es domāju, ka tā ir svētku diena, jo, taisnību sakot, bija zināmi strīdi. Es toreiz biju prezidents un atbalstīju ideju, ka jāved uz Gaismas pili. Bija toreiz strīdi, jo gribēja pašā augšā likt, bet es teicu - ja nu kaut kas notiek , piemēram, plūdi, tad labāk kaut kur vidū," stāsta Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš.

Lapiņu skaits, kas cauri diviem gadsimtiem glabātas paša Krišjāņa Barona zīmētā skapī, ir iespaidīgs - 265 815. Pārsteidzoši nelielā izmēra skapī ietilpst arī citi vērtīgi un nozīmīgi dokumenti: Dainu tēvam rakstītās vēstules, Barona iesāktais tautas dziesmu vārdu rādītājs un daži sīki priekšmeti, ko cauri iepakojumam saskatīt nevar.

"Latvijas folkloras krātuve ir viens no lielākajiem folkloras arhīviem Eiropā. Mums ir apmēram trīs miljoni folkloras vienību. Bez Dainu skapja - gan skaņu ieraksti, gan arī jaunie digitālie ieraksti. Tas viss ceļos uz Gaismas pili," saka Latvijas Universitātes Latviešu folkloras krātuves vadītāja Rita Treija.

Jurģus uz jaunajām mājām Dainu skapis ar tā saturu piedzīvoja valsts armijas transportā ar vairākiem pavadošajiem drošības sargiem. Gaismas pilī tas atradīsies piektajā stāvā, īpaši pielāgotā telpā ar noteiktu temperatūru un mitruma pakāpi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti