Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Gredzenu

Rīta Panorāma

Intervija ar Silviju Šimfu

Ceļojums uz Katlakalna baznīcu pirms Baznīcu nakts

Katlakalna baznīca gatavojas Baznīcu naktij

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Mēs nonākam tajās vietās, kur mums jānonāk. Ar mani notika tieši tā – es pirms daudziem gadiem svētdienu rītos nācu uz Katlakalnu pastaigāties, klusi noklausījos dievkalpojumu, izstaigāju baznīcas dārzu un sapņoju par sajūtu – kā varētu skanēt balss izcili akustiskajā Katlakalna baznīcā,” stāstu par 2.jūnija Baznīcu nakti un savu atklāsmi par dievnamu uzbur mūziķis Arnis Miltiņš.

Tikko nolijis lietus, un Katlakalna baznīcas dārzā smaržo koki un krūmi. Te aug ap 300 dažādi augi. Dārzu jau no 1960.gadu sākuma stādījis mācītājs un daudzu Atmodas laika jauno mācītāju garīgais līderis Roberts Feldmanis.

Dievnamam ir vairāk nekā 200 gadu sena vēsture. Pamatīgi restaurētajā dievnamā šogad Baznīcu nakts notiks otro reizi.

„Tu parasti uz baznīcu nāc jau ar konkrētu domu, bet tā reizē ir blakus būšana, savu domubiedru sajušana,” saka Katlakalna evaņģēliski luteriskās draudzes valdes loceklis, mūziķis Arnis Miltiņš.

Cilvēki, kas atnāks Baznīcu naktī uz Katlakalna baznīcu, piedzīvos arī stāstus par dievnama vērtīgo vēsturi un izcilajām personībām, kuru dzīves saistītas ar šo vietu.

Draudzes valdes locekle Anita Freiberga kā pirmo no personībām min arhitektu Kristofu Hāberlandu, kurš projektējis baznīcu, tad – Garlību Merķeli, kurš bijis draudzes loceklis.

„Ir fakts, ka Merķelis bijis baznīcā, kad kāds no apkārtējās muižas muižniekiem palaida brīvībā savus dzimtcilvēkus, paziņoja par dzimtbūšanas atcelšanu. Un Merķelis esot stāvējis kājās šajā baznīcā un raudājis,” stāsta Freiberga, pieminot arī Frici Bārdu un garīgo tēvu Robertu Feldmani, kurš kalpojis baznīcā 40 gadus.

Baznīcu naktī Katlakalna baznīcā plkst. 18.30 paredzēts atskaņot vēsturisku Roberta Feldmaņa sprediķa ierakstu, bet no plkst. 20 baznīcā muzicēs koris „Sōla” un daudzi citi mūziķi.

„Centrālais notikums būs mūsu gājiens – mūsu Gaismas ceļš – uz Merķeļa atdusas vietu Katlakalna kapos, un pēc tam Tezē dziesmu un lūgšanu vakars. Nāciet! Būsim kopā vienā elpā, vienās domās!” aicina Miltiņš.

Jau vēstīts, ka kultūras notikums “Baznīcu nakts 2017” norisināsies piektdien, 2.jūnijā, no pulksten 18.00 līdz 24.00 visā Latvijā 190 baznīcās. Pasākuma oficiālā atklāšana notiks Rīgas Āgenskalna baptistu baznīcā pulksten 18.00. Gaidāmā kultūras notikuma “Baznīcu nakts” pilna visai apjomīgā programma pieejama šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti