Karalis Līrs, ģēnijs un teātra leģenda no Daugavpils - Solomons Mihoelss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

130 gadi apritējuši, kopš Daugavpilī, toreizējā Dinaburgā, dzima viens no pasaules slavenākajiem ebrejiem - Solomons Mihoelss, īstajā vārdā Šloime Vovsi - aktieris, režisors un sabiedriskais darbinieks. Pieminot Solomona Mihoelsa devumu, ik gadu martā Daugavpilī tiek rīkotas Mihoelsa dienas, viņa vārdā nodēvēta viena no pilsētas ielām, uz kuras joprojām ir arī mākslinieka dzimtais nams.

Karalis Līrs, ģēnijs un teātra leģenda no Daugavpils - Solomons Mihoelss
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Solomons Mihoelss ir pasaules mēroga zvaigzne, ebreju pasaulē jo īpaši cienīts un godāts, stāsta Elīna Vasiļjeva, Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes dekāne, profesore, kuras pētnieciskās intereses ir saistītas ar ebreju teksta apzināšanu Eiropas kultūrā, ebreju kultūru Latgalē un Daugavpilī.

“Viņš ir karalis, karalis Līrs, un ar to viņš ir pazīstams pasaulē. Mihoelss ir pasaules slavenība. Pēdējā laikā visi vairāk runā par Marku Rotko, taču reāli par Rotko runā tie, kuri vairāk saistīti ar glezniecību. Taču, ja runāsim par ebreju kultūru, tad Mihoelss būs pirmajā populārāko ebreju rindā. Mihoelsa vārds ir ļoti zīmīgs, slavens, atpazīstams. Viņš ir pasaules mēroga zvaigzne. Viņš kā karalis Līrs ir viens no labākajiem karaļiem pasaulē," stāsta Vasiļjeva.

Pirms 130 gadiem, kad te dzima Solomons Mihoelss, tā bija Postolaja iela 4, caur šo ielu un caur šī mākslinieka prizmu var izjust arī Daugavpils vēstures līkločus.

“Šajā ielā namā Nr. 4 Mihoelss nodzīvoja pirmos 15 dzīves gadus, dzima viņš koktirgotāja ģimenē, kurā bija deviņi bērni. Tad šo ielu padomju gados pārdēvēja par Jaunatnes ielu, un tad ar speciālo lēmumu šo ielu pārdēvēja par Mihoelsa ielu. Daugavpils ir ļoti cietusi abos pasaules karos, pēc Pirmā pasaules kara pilsētas vēsturiskais centrs tika faktiski viss iznīcināts. Ja runājam par slavenajiem ebrejiem Daugavpilī, tad to dzimtas nami vairumā gadījumā bija iznīcināti. Šī ir viena no retajām ēkām, kura ir saglabājusies un dzīvo šodien," skaidro Vasiļjeva.

Patlaban šajā namā skan bērnu čalas, te izmitinājies Daugavpils Stropu pamatskola–attīstības centrs ar pāri par pussimt bērniem, te arī izvietota ekspozīcija par slaveno novadnieku, šajā mājā dzīvojušo Solomonu Mihoelsu.

“Ir stends, kurā atainots viņas dzīves gājums, viņš pats, viņa vecāki, ģimene, kā viņi te dzīvojuši, tad ir akcentēta viņa aktiera dzīve, svarīgākās lomas. Ir zināms, ka Mihoelss bija ne tikai aktieris, bet arī aktīvs sabiedriskais darbinieks, tad ir stends ar viņa draugiem, piemēram, Einšteinu. Un ir stends ar viņa karikatūrām, kas apliecina, cik viņš ir bijis slavens. Mūsu lepnums ir plate, kurā var dzirdēt viņa dziedātās dziesmas, tās, kuras viņš ir dziedājis savās izrādēs un atveidotajās lomās," norāda centra izglītības metodiķe Zane Novicka.

16. martā Solomona Mihoelsa dzimšanas dienā Daugavpilī tradicionāli notika daudz pasākumu, šogad ''Covid-19'' dēļ tie atcelti, tomēr tas neliedz vēlreiz atcerēties asā un šķelmīgā skatiena īpašnieku un izcilāko karaļa Līra atveidotāju, pasaules mēroga zvaigzni - Daugavpilī dzimušo Solomonu Mihoelsu viņa 130. jubilejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti