Kā māksla mijiedarbojas ar kvantu teoriju? Dāņu zinātnieka Bora ieguldījumu fizikā aktualizēs ar kultūras programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

15.oktobrī "Morberga studijā" notiks seminārs par kvantu teorijas un mākslas mijiedarbību, ar koncertu atklājot starptautisku skaņas izstādi, kas radīta, iedvesmojoties kvantu zinātnē un dāņu zinātnieka Nilsa Bora filozofijā, informēja Vizionārās kultūras fonds.

Dānijas Kultūras institūts un Vizionārās kultūras fonds organizē notikumus, kas atzīmēs simto gadadienu, kopš dāņu zinātnieks Nilss Bors saņēma Nobela prēmiju fizikā par ieguldījumu atoma struktūras izpētē un būtiskiem atklājumiem kvantu teorijas izpratnē.

Annas Fišeres izstādes “Komplementārās pretrunas” vizuālais materiāls
Annas Fišeres izstādes “Komplementārās pretrunas” vizuālais materiāls

15. oktobrī plkst. 15.00 notiks starptautisks seminārs un diskusija par kvantu fiziku un mākslu ar dāņu fiziķi Oliveru Sandbergu (Oliver August Dall'Alba Sandberg) (neklātienē) un latviešu fiziķi Mārci Auziņu un Vjačeslavu Kaščejevu. Sarunā par mākslas un zinātnes sadarbību piedalīsies arī latviešu skaņu mākslinieki Anna Fišere un Voldemārs Johansons, ķīniešu komponiste Tī Jan (Tie Yann) un dāņu skaņu mākslinieks Jākobs Kirkegārds (Jacob Kirkegaard). Seminārs notiks angļu valodā. Kā norādīja rīkotāji, seminārā būs iespēja rast atbildes uz jautājumiem, kas ir kvantu fizika, kas par kvantu fiziku mums būtu jāzina, kā kvantu fizika saistās ar tādām nozarēm kā filozofija un māksla. Par dalību seminārā jāinformē rīkotāji, rakstot uz [email protected].

Jākoba Kirkegārda (Jacob Kirkegaard) izstādes “Komplementārās pretrunas” vizuālais materiāls
Jākoba Kirkegārda (Jacob Kirkegaard) izstādes “Komplementārās pretrunas” vizuālais materiāls

Pēc semināra plkst. 18.00 notiks skaņu izstādes "Komplementārās pretrunas" atklāšana. Izstādes mākslinieki Anna Ķirse, Tī Jan un Jākobs Kirkegārds radījuši trīs skaņdarbus, iedvesmu smeļoties kvantu zinātnē. Izstādes atklāšanas koncertā kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets pirmatskaņos Annas Fišeres un Reiko Yamada (Japāna) skaņdarbus, un savus elektroakustiskos skaņdarbus izpildīs Jākobs Kirkegārds un Tī Jan.

Tī Jan (Tie Yann) izstādes “Komplementārās pretrunas” vizuālais materiāls
Tī Jan (Tie Yann) izstādes “Komplementārās pretrunas” vizuālais materiāls

Vienlaikus plkst.18.00 notiks arī mākslinieka Voldemāra Johansona izstādes "Visi visumi" atklāšana. Izstādei veidoti jaundarbi, kas piedāvā paplašinātu zinātnisku perspektīvu uz realitāti cilvēkam nepieejamos – Visuma – mērogos, norādīja izstādes veidotāji. Tās ietvaros notiks arī lekciju cikls "Kvantu vakarskola", kurā fiziķi Vjačeslavs Kaščejevs, Mārcis Auziņš, Kārlis Dreimanis un filozofs Indulis Paičs ceturtdienu vakaros dalīsies ar savu redzējumu par kvantu pasauli.

Izstādes būs atvērtas no 16. oktobra līdz 13. novembrim no plkst.12.00 līdz 19.00 (izņemot pirmdienas un otrdienas).

Ieeja bez maksas. "Morberga studijā", Z.A.Meierovica bulvārī 12, 3.stāvā.

Notikumus organizē Dānijas Kultūras institūts un Vizionārās kultūras fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti