Kultūras ziņas

Kultūras mantojuma gada balva 2015

Kultūras ziņas

Rēzekne - kino pilsēta

Izstāde Jūrmalā

Jūrmalā skatāma Baltijas piekrastes kūrortiem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma starptautiska izstāde, kas veltīta Baltijas piekrastes kūrortu kultūrvēsturiskajam mantojumam. Izstādē var padziļināti iepazīties ne vien ar pašmāju kūrortpilsētu Jūrmalu, bet arī, piemēram, ar Polijas Sopotu, Igaunijas Pērnavu, Somijas Hanko un Krievijas Komarovu.

Vācu valodā kūrorts nozīmē "vieta, kas ārstē". Tieši ārstniecības nolūkos 18.gadsimta vidū radušies pirmie kūrorti. Tikai vēlāk uzņēmīgiem ļaudīm radās ideja par to, ka bez ārstēšanās kūrortos var piedāvāt arī izklaides iespējas.

Izstāde "Cilvēki, mājas, ielas" Jūrmalas pilsētas muzejā stāsta par kūrortu vēsturisko mantojumu - Ziemeļu kūrortu cilvēkiem, ielām un mājām.

"Mēs izstādē arī rādām objektus, kas ir vai nu zuduši, vai nu ir apdraudēti un pakļauti pārmaiņām . Rādām arī labo praksi. Rādām to, ko ir izdevies nosargāt, atjaunot un paturēt," norāda Jūrmalas pilsētas muzeja vēsturniece Inga Sarma.

Izstāde uz Jūrmalu ir atceļojusi no Sopotas pilsētas Polijā, vēlāk tā dosies uz citām piejūras kūrorta pilsētām. Tās eksponāti ir orģinālas pastkartes, fotogrāfijas, dokumenti, peldkostīmi un vēl daudzi citi priekšmeti - dokumentālas liecības par katras valsts kūrorta attiecīgo laika periodu.

"Visi šie kūrorti, kas šeit ir parādīti, ir ziemeļnieku. Ziemeļu kūrorta raksturs ir mazliet savādāks. Tam ir vairāk aktuāla iekšējā un ārēja komforta gaisotne, kad cilvēks komfortabli jūtas vidē un arī garīgi viņš jūtas līdzsvarots saistībā ar dabu, viņš gūst ierosmi radošam darbam," saka Inga Sarma.

Piejūras kūrortos savulaik arī ir tapuši dažādi mākslas, literatūras un zinātnes darbi. Piemēram, Jūrmala ir vieta, kur Rainis rakstīja "Uguni un nakti", bet Aspazija Dubultos strādāja pie krājumiem "Kaisītas rozes". Savukārt Emīls Dārziņš Jūrmalā komponēja "Melanholisko valsi". Izstādē katra dalībvalsts atspoguļo savus dižgarus, kuru dzīvē kūrorts ir bijis kā iedvesmas vieta.

"Šādas izstādes izveide un piedalīšanās tajā mums šķiet aktuāla, jo jebkura kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā ir būtiski saglabāt nevis atsevišķus objektus, bet gan veselas kultūrvēsturiskās ainavas. Burtiski pirms gada mēs sākām projektu "Kamarova kā apskates vērta vieta", kurā visa Komarovas teritorija tiek pozicionēta kā kultūrvēsturiskā mantojuma objekts. Mēs dalību šajā izstādē kopā ar citām Baltijas jūras kūrortpilsētām uztveram kā vēl vienu iespēju aktualizēt šo tēmu," stāsta arhitektūras vēstures pētniece no Krievijas Svetlana Levoško.

Ekspozīcija "Cilvēki, mājas, ielas" Jūrmalas pilsētas muzejā pskatāma līdz 30.augustam! Šīs nedēļas nogalē gan tā apmeklētājiem būs slēgta, jo muzejā notiks kaķu izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti