Kultūras ziņas

Kā iekļūt UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā?

Kultūras ziņas

"Vestsaidas stāsts" Cēsu mākslas festivālā

Jūrmalā publiski pieejama Latvijā lielākā zvanga

Jūrmalā ieskandina lielāko publiski pieejamo zvangu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jūrmalas Brīvdabas muzejā 31. jūlijā plkst. 19 oficiāli atklāj Latvijā lielāko zvangu. Tas ir meistara Jura Cera darināts sitaminstruments ar neatkārtojamu skaņu, kas rada īpašu noskaņu. No 1. augusta muzeja teritorijā zvangu varēs spēlēt ikviens interesents, līdzīgi kā trīs Jūrmalas publiski pieejamās klavieres.

Mēlīšu sitamie mūzikas instrumenti zvangas top otrreizējās pārstrādes rezultātā, izmantojot vecus zvanus, bungas, piena kannas, propāna balonus un pat ugunsdzēšamos aparātus. Zvanga, kas no šodienas ikvienam apmeklētājam pieejama spēlēšanai Jūrmalas Brīvdabas muzejā, tapusi no veca gāzes balona. Instrumenta autors ir Jaunpiebalgas "Pigoru darbnīcas" dibinātājs un zvangu meistars Juris Cers.

Zvangu meistars Juris Cers
Zvangu meistars Juris Cers

Šim konkrētajam instrumentam ir divpadsmit mēlītes, tā diametrs ir 80 centimetru, bet svars – 50 kilogramu, un šobrīd tā ir lielākā zvanga Latvijā.

"Ar savu maģisko skaņu tā ļoti, ļoti labi papildina muzeja senatnīgumu. Tas viss kopā ļoti labi spēlējas un darbojas. Un pats burvīgākais ir tas, ka to var spēlēt jebkurš. Tā skaņa runā pati par sevi un rada to auru," priecājas Jūrmalas Brīvdabas muzeja vadītāja Daiga Sējāne.

Šīvakara ieskandināšanas pasākumā Jūrmalas Brīvdabas muzejā būs iespēja baudīt muzikālu performanci, kurā kopā ar zvangu saspēlēsies arī citi instrumenti.

"Es ceru, ka mēs šo zvangu ieskandināsim un ka viņa šeit patiešām iedzīvosies, un cilvēkiem patiks, un nāks un spēlēs viņu, jo to var darīt tiešām jebkurš," saka mūziķis Ģirts Alsters.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti