Jaungulbenē rosīga kultūras dzīve arī Covid-19 ierobežojumu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Attālinātas mācību stundas, lekcijas, sapulces, iepirkšanās, pat korporatīvās ballītes, tāda ir šī laika realitāte, kas liek meklēt jaunus risinājumus daudzās nozarēs. Arī kultūras jomā. Kā šajā laikā rit darbs lauku tautas namā, to Latvijas Radio skaidro Jaungulbenē, tiekoties ar tautas nama vadītāju Sarmīti Supi.

Jaungulbenē rosīga kultūras dzīve arī Covid-19 ierobežojumu laikā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

 

Šī video filma, iesaistot visa novada pagastus, tapa, kā Gulbenes novada Kultūras pārvaldes sveiciens aizvadītajos Līgo svētkos, kad gan ierobežojumi nebija tik stingri.

"Katrā pagastā bija sava epizode, līdz ar to mums bija vairākas mirttantes, vairāki Ēriki, vairākas Lāsmiņas, tas bija kopīgs pasākums, kurā iesaistījās 200 cilvēku, novada cilvēki, nu un super rezultāts," stāsta Sarmīte Supe.

Jaungulbenes tautas nama vadītāja Sarmīte Supe atzīst, ka šis bija tāds pirmais nopietnākais mēģinājums, meklēt citas darbības formas. Lielu atsaucību pagastā guva arī Sarmītes ideja par Ziemassvētku pārsteigumu.

"Tad, kad viss bija ciet un ko nu darīt, tad es izdomāju tādu pagasta apdāvināšanu, pagasta cilvēki iesūtīja savas dāvanas, tie vairāk bija tie, kas mājās kaut ko ražo, nu tur bija fantastiski, tur bija kūpinājumi, tur bija tortes, tur bija gardumi Ziemassvētku galdam, un tad lozējām, ko kuram kurš dāvina un tad tieši Ziemassvētkos notika šī apdāvināšanās, protams, attālināti, ievērojot visus distancēšanās pasākumus," turpina tautas nama vadītāja.

Savukārt domājot par to, kā iepriecināt Gulbenes-Blavu slimnīcu apvienības pacientu un mediķus, tapis video koncerts.

"Kurš tad vēl, ja ne mēs, ja ne kultūras cilvēki, lai palīdzētu, tapa divi video. Viens slimajiem, kas atveseļojas no vīrusa un otrs ir mediķiem, kurā aicinājām Gulbenes un Balvu mūziķus iedziedāt kādas dziesmiņas un pateikt, kādus spēka vārdus, beigu beigās koncertiņš izvērtās uz 40 minūtēm. Šis te azarts veidot šos te video materiālus atkal man ir atklājums," atzīst Supe.

Bet tagad, sagaidot Valentīndienu, Jaungulbenes iedzīvotāji bija aicināti vērīgāk apskatīt savu pagastu un meklēt sarkanas šallītes.

"Visā pagasta teritorijā iedzīvotāji aktīvi meklē šallītes, kas ir par godu valentīndienai tāda akcija, un pagasta iedzīvotāji, kas atradīs visvairāk šallītes, Valentīndienā tiks pie romantiska pārsteiguma," atklāj Supe.

Paies valentīndiena un Sarmītei jau ir nākamais pasākums februārim – sporta spēles, protams, arī attālināti.

"Katru gadu mums tās sporta spēles ir un kā šogad varam izlaist? Uz kāda pamata? Tikai tāpēc, ka nevar? Var, visu var attālināti. Un sporta spēļu dienā visiem tiks izsūtīti uzdevumi un ar filmēšanu un telefoniem viss būs jādara," uzsver Supe.

Sarmīte atzīst, ka šis laiks, visticamāk, mainīs kultūras darbinieka gadiem ierasto darba ritmu un viesīs jaunas formas, kuras paliks arī ja pandēmija mitēsies.

"Mēs ļoti daudz ko iemācāmies darīt savādāk, un varbūt mums jau ātrāk vajadzēja domāt par citādām metodēm, kā strādāt, jo mēs daudzus gadus darām vienu un to pašu, mums ir sistēma, visu laiku ir tie standarta koncerti, standarta valsts svētki, standarta Līgo svētki, šis ir laiks, lai padomātu pilnīgi savādāk," skaidro Supe.

To, ka kultūras darbinieka loma, it sevišķi jau laukos, mainās atzīst arī kultūras darbiniece un režisore Edīte Siļķēna.

"Man šķiet, ka laukos tas kultūras darbinieks patiesībā aizies atpakaļ uz to savu pirmbūtību, misiju, kas tad ir kultūras darbinieks laukos, varbūt, ka ne jau tik daudz viņš ir laukos, lai organizētu lielos pasākumus, bet, kad viņš runājas ar cilvēkiem, viņš iedvesmo, viņš ir tas, kas dod dzīvei citu vērtību un elpu, un neļauj cilvēkam ieslīgt kaut kādā ikdienas rutīnā, vai savā problēmu jūgā un ka tas var notikt pa dažādiem ceļiem, ne vienmēr pulcinot kopā lielas masas," skaidro Siļķēna.

Šobrīd Jaungulbenes tautas nama zāle ir klusa, bet krēslu rindas tajā un uz skatuves ir saliktas tā, ka šķiet, tūlīt sāksies kāds pasākums. Sarmīte saka, tas ar nodomu.

"Mēs uzreiz, kā tik varēsim, esam gatavi kādam pasākumam! Tiklīdz mēs varēsim, mēs skatīsimies, kas notiks ar cilvēkiem, vai viņi būs pieraduši sēdēt mājās un visu darīt vienatnē, attālināti, vai arī, es ļoti ceru, ka visi būs ļoti nocietušies un tomēr mēs nāksim kopā, un viss būs kā kādreiz, bet nu kā kādreiz mēs zinām, ka nebūs, tas viss mums ir kaut ko atstājis," saka Supe.

Jāpiebilst, ka Sarmīte Supe par savu ieguldījumu kultūras dzīves organizēšanā šogad saņēma arī Gulbenes novada ceļojošo Ineses Stalidzānes jeb Inesītes balvu un prēmiju, ar kuru novadā jau astoto gadu apbalvo kultūras darbiniekus, kuru idejas spēj aizraut un kuru veikums ir vairāk, nekā to prasa amata apraksts.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti