Jauna tradīcija - Ungārijas kultūras dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vīnu darīšana nav vienīgais ungāru kultūras lepnums, viņi arī braši tautas tradīcijas kopēji - dziedātāji, dancotāji, amatnieki. Ungāri var lepoties arī izgudrotāju veikumu, piemēram, mīkstās kontaktlēcas izgudrojis ungārs, automātisko ātrumkārbu arī ir ungāru inženieru radīta, pat krāsu televizors ir ungāru izgudrojums. Lai tuvāk iepazītu šos dienvideiropiešus, Ungārijas vēstniecība Latvijā šogad pirmo reizi rīko Ungāru kultūras dienas Rīgā.

Par spīti tam ka Ungārijas zinātnieki un inženieri ir izgudrojuši ledusskapi, krāsu televizoru, automobiļu automātisko ātrumkārbu, mīkstās kontaktlēcas, zīmju valodu un pat "Excel" programmatūru, kas atrodama gandrīz katrā datorā, Ungāru kultūras dienas Rīgā nolemts atklāt ar Budapeštas jūgendstila plakātiem.

"Šeit mēs redzam periodu tieši pirms Pirmā pasaules kara, tiek reklamēts minerālūdens, vīni, kafejnīcas, bāri. Ar 20.gadsimta sākumu reklāmas sāk veidot ielām, tālāk jau reklāmu stabi. Būtībā vieni no pirmajiem stabiem arī bijuši Budapeštā," stāsta Rīgas jūgendstila centra vadītāja Agrita Tipāne.

Arī par reklāmas stabiem, iespējams, varam pateikties ungāriem. Jau toreiz viņi zinājuši, ka dzēriens šķitīs gardāks un nazis asāks, ja to malkos skaista dāma vai uzticību raisošs dzimtenes aizstāvis.

Latvijā šobrīd dzīvo ap 300 ungāru, kas šurp pārcēlušies padomju laikos. "Šodien viņi ir latvieši ar ungāru saknēm, dara dažādus darbus, viņi prot valodu, ir pilnībā integrējušies. Viņiem šeit ir ģimenes un bērni, kas sevi uzskata par latviešiem," norāda Ungārijas vēstniece Latvijā Adriena Millere.

Ungāru kultūras dienu laikā viņiem piepulcēsies vēl apmēram desmit, kuri Rīgā sniegs koncertus un vēstīs par ungāru mākslas mantojumu un mūsdienu mākslu. Kultūras dienu spilgtākais pasākums notiks oktobra beigās Lielajā ģildē, kur būs skatāmas un klausāmas ungāru tautas dziesmas un dejas.

"Būs arī citi koncerti un sarīkojumi. Žaņa Lipkes muzejā rādīsim, kas Ungārijā šobrīd notiek kādreizējās ebreju sinagogās. Kara muzejā būs izstāde par Ungārijas gaisa telpas novērošanas vēsturi, jo tieši šogad no septmebra līdz decembrim ungāru militāristi uzrauga Baltijas valstu gaisa telpu," stāsta Adriena Millere.

Kultūras dienās padomāts arī par ungāru vīnu un virtuves baudīšanu. Ungāru kultūras dienas norisināsies no 6. līdz 23.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti