Kultūras rondo

Mūsdienu rotu mākslas filozofija. Ceļojošā izstāde "Dienasgrāmata"

Kultūras rondo

Dziedātāja Zanda Švēde - no Karmenas līdz Gustava Mālera kosmiskajai enerģijai

Rīgā gaidāms pilsētas festivāls bez distances "Var! Būt!"

Izdzīvojuši esam – pasākumu rīkotāji apzina pašreizējo situāciju un prognozē gaidāmo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aukstās dušas brīdis – tā situāciju pasākumu rīkotāju nozarē tēlaini raksturo Latvijas Pasākumu producentu asociācijas (LaPPA) valdes priekšsēdētājs, aģentūras “Ideju institūts” direktors Guntis Ērglis-Lācis. Nozares darbinieki, kas pielāgojušies mainīgajam pandēmijas laikam, šobrīd apzina, kā veicies līdz šim, kā strādāt turpmāk, un reizē nekavējas ne mirkli, lai realizētu savus sirds projektus. Nezūd paļāvība, ka vajadzības gadījumā sekmīgs dialogs ar valdību būs iespējams. 

Uz jautājumu, vai pasākumu industrija ir izdzīvojusi šajos sarežģītajos laikos, Guntis Ērglis-Lācis Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atbild apstiprinoši: 

“Industrija varbūt nav vairs tik spēcīga, kāda viņa bija 2019. gadā, vairāki cilvēki ir aizgājuši prom no industrijas, pārkvalificējušies un atraduši vietu sev citur, bet izdzīvojuši mēs esam.” 

Nepieciešamo atspaidu nozarei devis līdz 1. jūnijam pieejamais valsts atbalsts. 

Lai arī nozare joprojām eksistē, situācija tajā nebūt nav spoža. Par to Ērglis-Lācis pārliecinājies nesen veiktā LaPPA biedru aptaujā, kur ikviens tika aicināts salīdzināt pirmspandēmijas gadu ar pašreizējo darbību, pieņemot, ka 2019. gads vērtējams ar 100% atzīmi: “Tie, kas ir koncertu organizatori un publiskie pasākumi par biļetēm, bija vidēji 35% no 100%. Ja mēs skatāmies uz publiskiem pasākumiem bez biļetēm ([piemēram], pilsētas svētki), tur bija vidēji 26% procenti. Vēl trakāk ir, ja mēs skatāmies korporatīvo tirgu (klientu, darbinieku pasākumi) – šeit šobrīd aptuveni 8% un prognozes uz rudeni ir, kas tas varētu būt pie nulles. Jāņem vērā, ka pēc aptuvenām aptaujām [korporatīvie pasākumi] ir 50% no mūziķu, tehnikas kompāniju un vēl [citu] ieņēmumiem gada griezumā.”

Paturot prātā iepriekš minēto, LaPPA valdes priekšsēdētājs izsaka cerību, ka valstij pasākumu sektora izdzīvošana būs svarīga un dialogs ar valdību arī turpmāk veidosies veiksmīgs: “Šobrīd mums ir tāds aukstās dušas brīdis, kad mēs visi skatāmies, kā mums iet, kā savilksim galus, kā izdzīvosim. 

Man liekas, ka galvenais ir panākt sapratni, ka brīdī, kad tu kaut ko ierobežo, aizliedz, tev uzreiz ir jādomā, kā to kompensēt.

Protams, ir ļoti liela iespējamība, ka kaut kad valstij pienāk brīdis, kad viņa pasaka, – nē, privāto kultūru mēs neatbalstīsim. Bet tad tas ir politiski jāpasaka, tā ir politiska apņemšanās. Kāda būtu kultūras darbinieku reakcija? Tā, es domāju, būtu diezgan skaļa un vētraina.”

Kas attiecas uz līdzšinējo atbalsta programmu, lielo pasākumu organizatori bijuši vienisprātis, ka tā pienākas tikai tiem uzņēmējiem, kuri apzinīgi maksājuši nodokļus pirms 2019. gada. 

Saziņā ar kolēģiem no citām Eiropas valstīm, Ērglis-Lācis secinājis, ka atbalsts, kādu Covid-19 krīzē pašmāju industrijai sniegusi Latvija, ir salīdzinoši augsts.

Pandēmijas laiks pasākumu producentiem licis daudz ātrāk pieņemt lēmums un rīkoties. Šis ir arī gaidāmā pilsētas festivāla “Var! Būt!” stāsts – no idejas par festivālu līdz biļešu tirdzniecībai pagāja vien sešas dienas. Tas festivāla veidotājiem esot sirds projekts. 

Guntis Ērglis-Lācis, kurš tostarp ir viens no “Var! Būt!” organizatoriem, atklāj, ka mūziķu, konkrētāk – britu grupas “The Tiger Lillies” aģenta sasniegšana pirms pandēmijas visdrīzāk prasītu vairākus mēnešus, taču ne tagad. Koncerts Rīgā, starp citu, būs “The Tiger Lillies” pirmā atkalsatikšanās ar publiku klātienē kopš pandēmijas sākuma. 

Svarīgi, ka festivālu “Var! Būt!” apmeklēt iespējams tikai tad, ja ir derīgs vakcinācijas vai izslimošanas sertifikāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti