Kultūras ziņas

Anniņmuiža. Kultūras piemineklis pārmaiņu gaidās

Kultūras ziņas

Pagātnes domātāju pieredze patiesības meklējumos

Ziedoņa muzejs atklāj digitālo tūri

Imanta Ziedoņa muzejs atklāj digitālo apmeklējumu «e-Dzirnakmeņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Interesentiem iespējams apmeklēt Imanta Ziedoņa muzeju “Dzirnakmeņi” attālināti. “E-Dzirnakmeņu” tūrē “Ziedoņa mājas stāsti” apkopotas dzejniekam Imantam Ziedonim un viņa sievai, aktrisei Ausmai Kantānei būtiskās vērtības, ko pauž abu kopīgi celtā un iekārtotā vasaras māja, tās interjers un tajā esošie priekšmeti, medijus informē muzeja pārstāvji.

Attālinātais muzeja apmeklējums veidots nevis kā stāstu krājums par muzejā esošajiem priekšmetiem, bet gan kā alternatīvs veids, kā iepazīties ar to mantojumu, ko Latvijā atstājis Imants Ziedonis. Sešās vasaras mājas istabās izvietoti vairāk nekā divdesmit informatīvie punkti. Muzeja e-apmeklējumā iespējams līdzdarboties, izpildot uzdevumus, kuru nolūks ir veicināt Imanta Ziedoņa vērtību un ideju turpināšanos katrā no tūres apmeklētājiem.

Neizejot no mājām, digitālie muzeja ciemiņi var paviesoties visās sešās vasarnīcas istabās un uzzināt, piemēram, kādi rakstu darbi šeit tapuši, ko Imants Ziedonis uzgleznoja kā dāvanu sievai, kādus vienkāršus dzīves notikumus viņš aicināja svinēt un ko dzejnieka vasaras mājās mēdza baudīt pie kafijas.

Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grande stāsta: “Pirms 10 gadiem, kad mēs dibinājām Imanta Ziedoņa fondu “Viegli”, mēs lūdzām Imantu Ziedoni uzrakstīt – ko viņš domā, kādam tam muzejam ir jābūt.

Un tie teksti, kas šeit ir sarakstīti pirms 10 gadiem – mēs toreiz uz to skatījāmies kā uz Ķīnas ābeci – bet šodien viņi ir tik laikmetīgi. Kā viens no uzdevumiem, kas fondam “Viegli” ir jāizdara šajā stratēģijā, izveidot digitālo muzeju."

Darbs pie digitālā muzeja sācies pērn, un, ja nebūtu ārkārtējās situācijas, virtuālās tūres atklāšana būtu bijusi vēl kādu laiku jāpagaida, taču viss sanācis likumsakarīgi un apstākļi rosinājuši ideju īstenot ātrāk.

“Imanta vēlme ir par to, ka šī māja ir kā vertikāle, un vertikāles ideja. Šajā mājā var kopt sevi, sabiedrību un ideju. Izstaigājot šīs 6 istabas mājā, mēs atrodam gan vērtības par ģimeni, par latviskumu, identitāti, lielajā kopā sanākšanas telpā – jēgpilnas sarunas,” skaidro Žanete Grande. “Mūsu muzejā viens no likumiem – nav gidu, Imants ļoti negribēja, līdz ar to mājā nav iespējams tas saturs, kas ir šobrīd digitālajā tūrē.”

Viņa turpina: “Tas ir tāds papildinājums vertikāles un garīguma dimensijai, vai tas ir pirms muzeja apmeklējuma vai pēc. Mēs visus šodien mudinām izmantot šo laiku, kas mums ir dots, mēs varbūt mazliet dusmojamies uz to, ka paliekam mājās, bet tai pat laikā, Imanta vārdiem, svinēt vientulību, un ir laiks atnākt ciemos pie Imanta Ziedoņa un parunāt par viņam tuvām vērtībām.”

Par Imanta Ziedoņa muzeju

2015. gada rudenī fonds “Viegli” dibināja Imanta Ziedoņa muzeju un izveidoja jaunu komandu tā realizēšanai. Muzeja darbības pamatprincips ir Imanta Ziedoņa vēlēšanās: Es gribu muzeju kā mūzu māju, kur cilvēki nāk pavadīt laiku attīstībā, jēgpilnās sarunās un jaunradot. Muzeja misija ir -  balstoties Imanta Ziedoņa idejās, daiļradē paustajā un viņam tuvajās vērtībās, veicināt jaunradi Latvijā, iedvesmot sabiedrību latviskuma stiprināšanā, kā arī sniegt iespēju interesentiem radošā veidā izzināt sevi un pasauli. Imanta Ziedoņa muzeja vasarnīca Murjāņos ir saglabāta tāda, kā to savulaik iekārtojis pats dzejnieks kopā ar dzīvesbiedri Ausmu Ziedoni-Kantāni. 

Muzeja sezona parasti ir no jūnija līdz oktobrim, taču muzeja komanda brīdina, ka šajā sezonā muzeja darba laiks var atšķirties saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti