Igaunijā Muzeju nakts tēma šogad – mūzika naktī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Muzeju nakts ir tradicionāls Eiropas mēroga pasākums maijā, kad vienu nakti durvis ver lielākā daļa valsts muzeju, rīkojot īpašus pasākumus un aicinot apmeklēt muzejus bez maksas. Septīto gadu pēc kārtas arī Igaunija piedāvā plašu programmu Muzeju naktij. 

Jau pirmajā gadā Igaunijas Muzeju nakts tematika bija “Ir lietas naktī”, izveidojot to par tradīciju, nākamo gadu tēmas ievirzot dažādās noskaņās par stāstiem, dārgumiem, kino, cilvēkiem un zvaigznēm. Ik gadu arvien vairāk muzeju un kultūras organizācijas piedalās īpašajā Muzeju nakts programmā, tādējādi ļaujot apmeklētājiem apskatīt katra gada tēmu no dažādiem skatupunktiem.

Lielākā Tallinas mākslas muzeja KUMU Muzeju nakts galvenā kuratore Mari-Anna Talvistu stāsta, ka katru gadu Muzeju naktij Igaunijā ir izvēlēta cita tematika un šī gada tēma ir “Mūzika naktī”.

“Tāpēc šogad visi muzeji cenšas pielāgot savas programmas mūzikai un skaņai. Un KUMU mākslas muzejā tas varbūt ir mazliet viltīgāk, grūtāk nekā, iespējams, citos muzejos, bet esam uzaicinājuši Tallinas Universitātes tēlotājmākslas nodaļas Mūzikas departamentu sadarboties ar mums. Un tieši viņi šajā vakarā parūpēsies par mūziku un skaņu,” atklāj kuratore.

“Man ir īpaši interesanti, jo patreizējās izstādes KUMU muzejā ir saistītas ar abstrakto mākslu un viens no mūsu māksliniekiem Enns Poldross ir teicis, ka “mēs esam pieraduši skatīties tēlotājmākslu, balstoties uz verbālu un loģisku domāšanas veidu, bet mūziku mēs klausāmies kā melodijas, uztverot tās neierobežoti ar visām maņām. Un mums vajadzētu skatīties uz mākslas darbiem tieši tāpat,” stāsta Talvistu.

Šogad Tallinas lielākajā mākslas muzejā KUMU tiek organizēti muzikāli priekšnesumi un skaņdarbi labai akustikai izraudzītās vietās, darbnīcas bērniem ar skaņu montēšanu, skaidrojumi kolekcijā izraudzītiem mākslas darbiem par to saistību ar mūziku vai mūzikas instrumentiem.  

Tiem, kas plāno ierasties Tallinā uz Muzeju nakti šo sestdien, 16.maijā, vakara programmas ietvaros muzeji vērs durvis visiem apmeklētājiem gan pilsētas centrā, gan ārpus tā. Būs iespēja iepazīties ar jaunām ekspozīcijām nesen atvērtajā Lietišķās mākslas un dizaina muzejā Tallinas vecpilsētā, aizraujošas atrakcijas gados jaunākajiem notiks Bērnu literatūras centrā un Igaunijas Teātra un mūzikas muzejs priecēs apmeklētājus ar muzikāliem priekšnesumiem un lekcijām par mūzikas instrumentiem. Arī daudzviet citur Igaunijā tiek piedāvātas īpašas ekspozīcijas.

Vīnistu Mākslas muzejā Igaunijas pussalā ziemeļos notiks īpaši muzikāla programma par godu šī gada Igaunijas Muzeju nakts tematikai “Mūzika notiek naktī”, vakara programmā iekļauti klavierkoncerti un gaismu-mūzikas instalāciju priekšnesumi.

Ziemeļaustrumu Igaunijas daļā Hāpsalā šogad pieci aizraujoši muzeji vērs durvis apmeklētājiem - gan Hāpsalas bīskapa pils, maģiskais Ilonas Viklandes grāmatu ilustrāciju atklājumu centrs, kā arī romantiskā senā Hāpsalas stacija, kas pārtapusi par Dzelzceļa muzeju.

Katru gadu Muzeju naktī piedalās ne tikai liels skaits galeriju, bet arī arhīvi, baznīcas, muižas, bibliotēkas. Muzeju nakts pasākumi Igaunijā notiks  no plkst. 18  līdz 23, un šajā laikā ieeja visās pasākuma norises vietās būs bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti