Ieva Rekšņa: Vēsture ir jāatgādina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Stūra mājai būt” - ar šādu aicinājumu Latvijas Radio ēterā šonedēļ katru rītu stāstām par cilvēkiem, kuru dzīvēs un likteņos bijusī Valsts drošības komitejas ēka atstājusi neizdzēšamas pēdas.

Jau vēstīts par gidiem un apmeklētājiem, kas Stūra māju iepazinuši tikai šogad. Bet vairāk nekā 15 gadus ilgi šajā namā strādāja Valsts policija (VP).

Namu, kurā pirms nonākšanas čekas rokās atradās Iekšlietu ministrija, 90.gadu sākumā atkal atdeva neatkarīgās Latvijas iekšlietu struktūrām. Stūra mājas ceturtajā stāvā kabinets bija arī ilggadējai Valsts policijas preses sekretārei Ievai Rekšņai.

“Te mēs nācām iekšā, tur bija policijas postenis, rādījām apliecības,” - Ieva Rekšņa ilgus gadus bija Valsts policijas preses sekretāre. Laika gaitā darba kabineti bijuši dažādās ēkās, bet vairāk nekā piecus gadus līdz pat Iekšlietu ministrijas jaunā kompleksa uzcelšanai Čiekurkalnā viņa nostrādāja arī Stūra mājā.

“Mēs bijām tie, kas kopā ar toreizējo policijas priekšnieku svinīgi noņēmām plāksni “Latvijas Valsts policija”,” saka Rekšņa.

Lai gan ikdienas darbā mājas auru policijas darbinieki īpaši neesot izjutuši, neomulīgāk kļuvis, kad sākuši namu vairāk pētīt, piemēram, dziļākos pagrabus.

„Daudziem žurnālistiem radās interese par pagrabiem [ko policija neizmantoja], tad tie bija jāsāk patīrīt, jāizindē žurkas no turienes… Daļa pagrabu vispār bija aizbrukusi, bet daļā vēl bija dažādi interesanti uzraksti, patronu čaulītes... Nu, tas nebija īpaši patīkami,” atceras Rekšņa.

Tāpat reiz ar šausmām konstatējuši, ka vietā, kur policijas ēdnīcai bija noliktava, kādreiz atradusies nama asiņainākā vieta - šautuve. Policistiem neviens jautāja, vai ir ar mieru strādāt mājā ar tik baisu vēsturi. Citas vietas vienkārši nebija.

“Kad mēs vadījāmies prom no šīs ēkas, teikšu godīgi, mēs aizgājām ar atvieglojumu. Bijām ļoti priecīgi, ka tikām prom. Lai nu kā, bet... Cilvēkiem vienmēr bija jautājumi: kur tu strādā, Valsts policijā? Un tu sēdi tur, Stūra mājā? - Nē, es nesēžu Stūra mājā, es tur strādāju!” ironizē kādreizējā VP preses sekretāre.

Kopš pārvākšanās viņa kādreizējās darba telpās atgriezusies vienreiz, vēl pirms namu atvēra publikai, tāpēc Stūra mājas pārvērtības ar izstādēm un apmeklētāju pūļiem izrādās negaidītas.  Ēkas pašreizējā nomnieka “Rīga 2014” pārstāves Kristīnes Freimanes pavadībā izdodas apskatīt policijas kādreizējās darba telpas.

“Trešajā stāvā sēdēja priekšniecība. Čekas laikā, protams, bija uztaisīts tik briesmīgi, ka ieiešana bija gandrīz kā skapī... (..)” - Rekšņa rāda uz kādreizējiem kolēģu kabinetiem. Viņai vēl saglabājusies trešā stāva zāles atslēga, bet šī ēkas daļa ir slēgta, tāpēc kāpjam stāvu augstāk, kur pašlaik izstāžu telpās pārvērtušies gan kolēģu, gan Ievas pašas kabinets.

„…te bija Kriminālpolicija, tur starptautiskā daļa, un te - Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas kabinets. Un uz šī balkona esam gan sniegavīrus cēluši, gan Dziesmu svētku gājiena dalībniekus uzmundrinājuši.”

Redzot no sienām lūpošās tapetes, bijusī Valsts policijas preses pārstāve atceras, kā policisti daudzos kabinetos paši sametuši naudu un izremontējuši kabinetus - tik bēdīgā stāvoklī bijušas čekistu atstātās telpas. Rekšņa secina, ka sešus gadus neapkurinātā ēka tagad vēl vairāk prasās pēc saimnieka rokām.

“Visus šos gadus, kopš jūs esat prom, ja būtu bijusi kaut minimāla apkure, mājai vēl būtu kaut cik labāks stāvoklis. Tagad, kad bija siltais un mitrais laiks, pirmajā stāvā visa grīda bija tik slapja, ka mēs slidinājāmies. Tur, pie lifta, sienas visas ir sapelējušas,” pašreizējos apstākļus ilustrē “Rīga 2014” pārstāve Kristīne Freimane.

Ieva Rekšņa gan neslēpj pārsteigumu, kā kultūras galvaspilsētas rīkotājiem tomēr izdevies Stūra māju pārvērst.

Kad mēs sarunājām šo tikšanos, man likās, ka atnāksim vienkārši apskatīt tukšo māju. Bet visas šīs izstādes un ieguldītais darbs ir kaut kas fantastisks. (..) Ar diezgan minimāliem līdzekļiem ir panākts maksimāls efekts, un būtu šausmīgi žēl, ja tikai tāpēc, ka kādā stāvā nevar pieslēgt apkuri, tas viss aizietu zudumā. Ir acīmredzami, ka interese ir milzīga. Paši šodien redzējām, cik daudzās valodās ārzemnieki apkārt te runāja. Un skolēni... Vēsture ir jāatgādina, jo pārāk ātri mēs to aizmirstam,” uzskata Ieva Rekšņa.

Stūra māju apskatīt vēl varēs līdz 19.oktobrim, bet ekskursijas uz čekas pagrabiem ir izpārdotas. Iespējams, nākamnedēļ valdība varētu lemt par Stūra mājas muzeja daļas finansēšanu arī turpmāk.

Kam turpmāk vajadzētu būt Stūra mājā? Savas domas par to varat izteikt arī aptaujā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti