Kultūras ziņas

Sākas Rīgas Operas festivāls

Kultūras ziņas

Detektīvu meistaram Aloizam Brenčam – 90

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Nenovērtēto lietu muzejs Liepājas pusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā Latvijas kultūrvieta pieteikts arī Nenovērtēto lietu muzejs Liepājas pusē. Tas atkritumu poligonā “Ķīvītes” darbojas kopš 2013. gada, un tajā vēsturiski priekšmeti – spilgti sava laikmeta liecinieki – no atkritumu krāmiem kļūst par muzeja eksponātiem.

Vēl esot ceļā uz Liepājas reģionālā atkritumu poligona administrācijas ēkā iekārtoto muzeju, var pārliecināties, ka nosaukums “Nenovērtēto lietu muzejs” precīzi atspoguļo tā būtību. 2014. gadā atkritumos atrasta un restaurēta lībiešu gleznotāja Jāņa Beltes glezna, un turpat klavieres, uz kurām, visticamāk, spēlēt mācījušies daudzi Liepājas mūziķi.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

“Viena otra šī lieta ir tāda, ka grēks laist tai traktoru pāri vai nodot pārstrādei, jo tā pati par sevi ir gan skaista, gan vēsturiska, gan interesanta, un līdz ar to mēs sākām šīs lietas atlasīt, pievērst lielāku uzmanību tām, un pamazām veidojās muzejs,” stāsta SIA “Liepājas RAS” vides pārvaldības speciāliste Zane Siksna.

Pirmie no nebūtības paglābtie eksponāti bija Ļeņina bilde un sena pūralāde, par kuru nebijis skaidrs, kā tā līdz konteineram stiepta. Bet nu jau izveidojušies daudzi jo daudzi tematiski stūrīši, kas organiski ap sevi pulcē citus priekšmetus – piemēram, radio kolekcija, foto lietas vai skaistumkopšanas piederumi – lietas gan no senākiem, gan padomju laikiem.

“Slida, kādu mēs esam redzējuši tikai filmās, ko cilvēki paši darinājuši un sējuši klāt, un slidojuši; vai arī ksifons, no kura es arī dzēru bērnībā garšīgo gāzēto ūdeni. Viens no skaistākajiem muzeja eksponātiem – ķivere ar visām kņopītēm, tā arī mēs viņu saucam – Kņopienes volga!” saka Siksna.

Izmestie priekšmeti, protams, ir anonīmi, taču rosina iztēloties stāstus, piemēram, kā priekšniece Irēna, kurai kolektīvs dāvinājis šo ādas portfelīti tālajā 1958. gadā, ar to staigājusi – tādēļ eksponātus var ne tikai aplūkot, bet arī izmēģināt darbībā muzeja rīkotos pasākumos.

Daudzus jauniešus izbrīna ne vien vecais dators, bet arī tas, kā darbojas skaitāmie kauliņi, rakstāmmašīna, vai kā jāgriež telefona ripa, taču vienlaikus šīs lietas, rādot savu izturību, aicina mainīt patērētājsabiedrības domāšanu.

“Viņi jau tagad aug ar šīm idejām, ka ir jāšķiro un kāpēc, ka ir jāsargā vide un jādomā, ko tu varbūt pērc vai lieto, vai patērē,” norāda SIA “Liepājas RAS” vides pārvaldības speciāliste Laima Lapiņa.

Tieši ar šādu ideju – varbūt kādam noder tas, ko man vairs nevajag, poligonā nesen ieviests arī mantu apmaiņas punkts, bet vecajos ledusskapjos – bezmaksas grāmatu kiosks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti