Hermanis: Krievijas agresijas dēļ krievi pasaulē «staigā kā spitālīgie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Krievijas agresija Ukrainā un prezidenta Vladimira Putina režīma rīcība liek krievu cilvēkiem pasaulē „staigāt kā spitālīgiem”, uzskata Jaunā Rīgas teātra (JRT) režisors Alvis Hermanis.

Viņš Latvijas Radio raidījumā „Aktuālais temats” skaidroja, ka JRT lēmums boikotēt Krieviju pieņemts, jo līdz šim neviens Krievijas kultūras jomas cilvēks nav skaļi paudis protestu pret Ukrainas okupāciju.

Krievijas rīcību gan nosodīja daži rokmūziķi, bet mākslas un kultūras jomā neviens atklāti nav paudis savu nostāju, un viņu „klusējošais atbalsts liecina par atbalstu agresīvajai politikai”, tāpēc kultūras cilvēkiem nevajadzētu sadarboties ar Krieviju, skaidroja Hermanis.

Hermanis uzsvēra, ka Krievijas kultūras elitei ir jāsaprot, ka nevarēs nosēdēt vienlaicīgi uz diviem krēsliem – atbalstīt Putinu un dzīvot ar Rietumu sabiedrības vērtībām.

Viņš arī sprieda, ka Putins ar saviem lēmumiem un rīcību Ukrainā ir  nodarījis milzīgu ļaunumu Krievijas tautai gan Krievijā, gan citur pasaulē.

„Krievu cilvēki pasaulē kā spitālīgie staigā,” sacīja Hermanis.

Viņš norādīja, ka sliktā situācija nostādītas krievu kopienas gan Berlīnē, gan Ķengaragā un Bolderājā, ASV un visur pasaulē.  
 

Jau vēstīts, ka aicinājumu Kultūras ministrijai paust oficiālu viedokli jautājumā par Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā publiski paudis Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Savukārt Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri, kuriem paredzētas izrādes Gogoļa centrā Krievijā, lūdza atlikt plānotās viesizrādes, taču Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu pieņems visdrīzākajā laikā, ņemot vērā situācijas tālāku attīstību.

Diskusiju par attieksmes paušanu pret Krievijas agresiju pret Ukrainu un mākslinieku pozīcijas nozīmi izraisīja režisora Viestura Kairiša uzstāšanās „Lielās mūzikas balvas 2013” pasniegšanas ceremonijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti