Nacionālā teātra aktieri lūdz atlikt viesizrādes Krievijā; Rubenis vēl domā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri, kuriem paredzētas izrādes Gogoļa centrā Krievijā, lūdz atlikt plānotās viesizrādes, taču Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu pieņems visdrīzākajā laikā, ņemot vērā situācijas tālāku attīstību.

Latvijas Televīzijas raidījums „100g kultūras” vēsta, ka trešdien uz teātra direktora galda nogūla vairāku izrādes „Vecene” aktieru iesniegums viesizrādes atlikt līdz laikam, kamēr atrisinās Krievijas-Ukrainas konflikts.

Aktieri uzsver, ka Krievijas pilsoniskā sabiedrība ir gana atbildīga par to, ka pie varas ir Vladimirs Putins, un tāpēc ir pelnījusi ignorēšanu.

Tikmēr Rubenis uzskata, ka izrādes nav jāatceļ, bet gala lēmumu sola pieņemt visdrīzākajā laikā, ņemot vērā situācijas attīstību. Teātrim Gogoļa centrā paredzētas divu iestudējumu – „Vecene” un „Voiceks” – viesizrādes.

 „Tās nav viesizrādes, jo mūsu gadījumā atcelt veselu nedēļu viesošanos Gogoļa centrā ir ekonomiski patlaban neiespējami, bet droši vien ar stingru nostāju to varētu izdarīt. Mēs to lēmumu pieņemsim visdrīzākajā laikā, balstoties uz to, kā situācija eskalēsies vispār,” raidījumā sacīja Rubenis.

Viņš uzskata, ka ir divi protestēšanas veidi – atcelt viesizrādes, kā to izdarīja Alvja Hermaņa vadītais Jaunais Rīgas teātris, vai tieši otrādi, aizbraucot viesos skaidri paust savu nostāju pret Krimas okupāciju.

„Mēs braucam uz Gogoļa centru, kurā salasās šobrīd intelektuālā sabiedrība, kura nav ar Putinu. Ja mēs varam aizbraukt ar divām izrādēm, kas ir mazā cilvēka apspiešanas izrādes savā būtībā, un mani teātra aktieri būtu gatavi pirms izrādes paziņot klaju nostāju, jo mēs varam tikt okupēti tāpat, ka mēs esam pret okupāciju, es uzskatu, ka tas ir otrs protestēšanas veids,” skaidroja Rubenis.

Teātra direktors domā, ka tādējādi varētu paust atbalstu Krievijas inteliģencei.

Raidījumā arī izvērtās karstas diskusijas starp Rubeni un Ģertrūdes ielas teātra vadītāju Maiju Pavlovu. „Tas, ka mēs aizbraucam vai neaizbraucam, pret Putinu ir ūdens piliens,” teica Rubenis , aicinot māksliniekus iespaidot Latvijas Ārlietu ministriju un amatpersonas. „Kāda ir Latvijas valsts pozīcija?” Rubenis arī norādīja, ka trūkst vienotas kultūrpolitikas šajā ziņā.

„Kultūras darbiniekiem ir jānāk kopā un jāprasa no prezidenta, Saeimas un Kultūras ministrijas kopējā nostāja. NATO un Eiropas Parlaments šobrīd pasaka pusvārdu, bet mēs sēžam un gaidām,” kritiski sacīja Rubenis.

Pavlova bija neizpratnē par Nacionālā teātra nespēju atbildēt uz jautājumu, vai braukt uz Krieviju viesizrādēs.

„Jums kā pilsonim tas liekas pilnīgi ok, ka sveša valsts iebrūk citā valstī un jūs gaidīsiet eskalāciju līdz kādam brīdim? Kam ir jānotiek, lai nostātos kādā pozīcijā?" sacīja Pavlova.

„Mana kā pilsoņa nostāja, ko es varu darīt Ukrainas labā, ir paust savu viedokli. Ja man ir viesizrāde, es to varu atcelt un tā ir mana nostāja, ko es varu paust,” uzsvēra Pavlova.

Viņasprāt, daudz lielāku auditoriju Nacionālā teātra vēstījums sasniegtu, ja Gogoļa centrs izsūtītu preses relīzi, kurā paskaidrotu viesizrāžu atcelšanas iemeslu.

Tikmēr teātra kritiķe Silvija Radzobe iebilda, ka nav nepieciešamības organizēt kongresu, lai vienotos par nostāju, jo katrs ir atbildīgs par savu izvēli.

„Es spēju saprast abas pozīcijas.. Ja brauc uz Krieviju, tas nav sodāms noziegums. Man patīk, ja katrs izvēlas pats,” teica kritiķe.

„Hermaņa pozīciju saprotu un kā cilvēks es to atbalstu, tai pašā laikā saprot māksliniekus, kas brauc uz festivāliem, bet ir jābūt uzmanīgiem, jāpainteresējas organizatoru viedoklis šajā jautājumā, vai nav blakus izrādes, kas ir klaji kremliskas," sacīja Radzobe.

Radzobe gan nav pārliecināta, ka pirms izrādes „Vecene” aktieriem jāpauž sava attieksme. „Ja es būtu iebaidīts krievu inteliģents, kas atnācis uz izrādi, man nepatiktu, ka kāds no citas valsts man mācītu, kā rīkoties,” viņa piebilda.

Savukārt režisors Valters Sīlis raidījumā pastāstīja par apmeklētāju reakciju pēc izrādes „Nacionālais attīstības plāns”, kas atklāja festivāla „Zelta maska” sadaļu „Jaunā luga” Maskavā. "Dirty Deal Teatro” nolēma izmainīt izrādes finālu, kurā aicināja skatītājus Maskavā iestāties par Krievijas Federācijas karaspēka izvešanu no Ukrainas.

Sīlis sacīja, ka lielākā daļa apmeklētāju tomēr uznāca uz skatuves, taču bija cilvēki, kas pameta telpas. Tāpat bija vērojama neizpratne, kādēļ kultūra tiek jaukta ar politiku, bet daži apmeklētāji norādīja, ka krievi ir apdraudēti Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti