#Grosvaldi1919. Stāsts par Jāzepa Grosvalda grāmatu «Persijas ainas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Digitālais projekts #Grosvaldi1919 ik mēnesi vēstīs par Grosvaldu ģimenes notikumiem 1919. gadā. Tie tiks atklāti caur korespondenci, dienasgrāmatām, atmiņām, preses ziņām, fotogrāfijām un mākslas darbiem. Tāpat varēs sekot līdzi tam, kā 2019. gadā noris darbi pie dzimtas izpētes un popularizēšanas, veidojot izstādi, veicot zinātnisko un populārzinātnisko pētniecisko darbu. Dienasgrāmatās un vēstulēs saglabāta oriģinālrakstība. 

1917. gada beigās angļu pavēlniecība piedāvāja Londonā palikušajiem krievu armijas virsniekiem iespēju iestāties Mezopotāmijas frontē īpašā krievu kareivju nodaļā. Jāzeps Grosvalds ar lēmumu ilgi nevilcinājās un jau janvāra pašā sākumā bija izšķīries par labu Mezopotāmijas nodaļai. Ekspedīciju korpusā pavadītajos mēnešos Jāzeps Grosvalds pabija mūsdienu Ēģiptes, Irākas un Irānas teritorijās, atpakaļceļā nonākot arī Turcijā.

Visa Tuvo Austrumu perioda laikā Jāzeps Grosvalds, neskatoties uz brīžam ļoti smagajiem apstākļiem un ceļa grūtībām, fiksēja redzēto skiču albumos un atsevišķos akvareļgleznojumos, nododoties gan tipu, ainavas un arhitektūras studijām.

Šajā laikā mākslinieks saraksta arī “Persijas ainas” franču valodā (Tableaux persans, 1918), kas ir viņa Austrumu ceļojuma spilgtāko vērojumu un pārdzīvojumu apraksti, kuri sasaucas ar viņa skicēs ietvertajām emocijām. Latviski pirmo reizi “Persijas ainas” izdotas 1978. gadā Londonā; grāmata ietver Jāzepa Grosvalda 1918. gadā sarakstīto "Persijas ainu" pirmpublicējumu oriģinālajā franču valodā, Veronikas Strēlertes tulkojumu latviešu valodā, Visvalža Bokaldera apceri "Jāzepa Grosvalda Persijas ainas", Oļģerda Grosvalda apceri franču valodā "Jāzeps Grosvalds" un 91 Austrumu cikla studiju reprodukcija (75 melnbaltā un 16 krāsu nospiedumos).

Fragments no darba "Persijas ainas"

“Pārejot kalnu virkni, kas mūs šķir no Kermanšachas ielejas, var sajust jau pilsētas tuvumu – uz ceļa satiek sievietes, rūpīgi aizplīvurojušās savām melnām čadrām, melnu masku ar zelta maliņu uz sejas – kaut kas jauns, salīdzinot ar lauciniecēm, kas parasti pārāk stingri neievēro orientālās kautrības likumus.” 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti