Grausts vai kultūras vērtība? Daugavpils novadā atbalstīs privāto kultūras mantojuma objektu glābšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau trešo gadu Daugavpils novada pašvaldība rīko projektu konkursu par valsts aizsargājamo arhitektūras pieminekļu un aizsargājamo kultūras mantojuma objektu saglabāšanu Daugavpils novadā. Tā mērķis ir sniegt atbalstu privātpersonām to īpašumā esoša kultūras mantojuma saglabāšanā. “Iespējams, nav jāglābj uzreiz visa ēka, bet var veikt kādus darbus pakāpeniski, piemēram, atjaunot verandas, pagalma vārtus vai žogu, nomainīt izpuvušās detaļas, restaurēt vecās logu ailes vai dekoratīvo apdari, izzāģēt liekos kokus,” un tas jau būs pienesums ēkas saglabāšanā, uzsver konkursa iniciatori.

Grausts vai kultūras vērtība? Daugavpils novadā atbalstīs privāto kultūras mantojuma objektu glābšanu
00:00 / 04:53
Lejuplādēt

Daugavpils novada aizsargājamo kultūras mantojuma objektu sarakstā ir iekļauti vairāk nekā 200 objekti. Šis Daugavpils novada konkursa atbalsts paredzēts konkrētai mērķa grupai. Konkursa vērtēšanas komisijas pārstāve un novada domes Finanšu pārvaldes vadītāja Irēna Timšāne skaidro: “Kultūras mantojuma aizsardzības pasākumu konkurss notiek jau trešo gadu.

Mēs to esam iecerējuši ar domu pamudināt iedzīvotājus pievērst uzmanību savam nekustamajam īpašumam, saskatīt tajā vērtību.

Tas atbalsts naudas izteiksmē varbūt nav tik vērienīgs un liels, taču mūsu objektiem nav tik liela arī kadastrālā vērtība, tāpēc tas atbalsts uz šodienu ir adekvāts.”

Konkursā iedzīvotāji var pretendēt uz pašvaldības atbalstu no 30% līdz 100%, bet ne vairāk kā 5000 eiro apmērā no kopējām izpētes, restaurācijas vai atjaunošanas izmaksām.

Irēna Timšāne
Irēna Timšāne

“Es ieteiktu personām pieteikties vairāk uz izpēti, jo tā maksā naudu, tas ir svarīgi, lai izprastu, ko ar savu īpašumu darīt.

Bet tas vairāk attiecas uz tādiem lielākiem vai izpostītiem īpašumiem. Bet ir tādi objekti, kas saglabājušies savā vēsturiskajā veidolā, kā piemēram, Aglonas ielā Višķos. Tur ir daudz ļoti labi saglabājušies vēsturiskie koka arhitektūras elementi, kuri nav izpostīti, bet kurus vajadzētu uzturēt, lai tie tālāk nepostās, tur varētu atbalstīt arī bez izpētes,” norāda Irēna Timšāne.

Vita Putniņa ar ģimeni dzīvo tieši uz šīs Aglonas ielas Višķos, pretī tās mājai jau nosauktie objekti, kas varētu pretendēt uz atbalstu, taču šīs mājas, pienākot klāt, šķiet, ir neapdzīvotas.

“Protams, gribētos, lai tās mājas atjaunotos. Garām ejot, var redzēt, kā māju pamati un daudz kas cits bojājas. Prieks, kad skaties, ka kāds spēj atjaunot veco laiku guļbaļķu mājas, bet tas viss prasa finanses, naudiņu. Protams, var jau iesaistīties kādos projektos, bet tur jābūt aktīvam pašam cilvēkam,” spriež Vita Putniņa.

Tas arī ir būtiskākais šajā konkursā, dodot iespēju saredzēt objekta unikalitāti, uzsver Irēna Timšāne. “Tāpēc ir tas konkurss, lai cilvēks spētu saskatīt vērtību.

Mēs paši kādreiz novada domē esam ilgstoši sprieduši – tas ir grausts vai tā ir vērtība,” stāsta Timšāne.

“Katram uz to ir savs redzējums. Bet man tomēr gribētos, lai cilvēks paskatās un ierauga – kādas tur ir no koka izveidotas mežģīnītes, kādas verandiņas, kādi ir tie žogi un vārti, kas citur jau vairs nav saglabājušies. Jebkurā mājā var atrast to rozīnīti. Protams, var uz to skatīties dažādi. Bet gribētos, lai cilvēki spēj šīs vērtības saskatīt.”

Un iedzīvotāji spēj, arī nejauši uzrunātā Vita Putniņa Višķos, kuras dzimtā vieta ir Sēlija, izrāda vēl citas ēkas, kuras pati pamanījusi un novērtējusi kā savas ielas unikalitāti, bet tas nāk no pašas pieredzes.

Viņa stāsta: “Mums arī laukos ir guļbūves māja, tur ir tie vecie koka rāmji, vecie logu aizslietņi, un ir cilvēki, kas to patiesi novērtē. Kā saka mana vecmāmiņa: “Jūs jaunie visu izplēšat un liekat tos plastikāta logus.” Bet pie mums atnāca kaimiņš, novērtēja, nolēma atjaunināt un ielikt savā mājā. Tas viss ir atkarīgs no cilvēka, kā viņš novērtē un iegulda. Daudz arī jāzina. Man ļoti patīk kāda ēka uz šīs Aglonas ielas. Labi, ka tur tās tukšajos logos ielikti tie zīmējumi. To varētu darīt arī ēkai pretī, saliekot, piemēram, zīmējumus vai kādas fotogrāfijas par Višķu vēsturi. Lai visi, kas brauc garām, to redz. Bet jābūt aktīviem, jo tās ir skaistas ēkas, bet redzi, ka ķieģelīši jau izdrūp, saproti, ka saimnieki pārdot vai atdot negrib. Bet tur jābūt arī mērķim, lai to ēku atjauninātu un tur kautas kas notiktu.”

Tomēr konkurss dod savu impulsu, to jau šobrīd saredz Irēna Timšāne.

Viņa uzsver: “Pateicoties konkursam, ir radusies interese arī tiem, kuri nav iekļauti šajā sarakstā, bet viņi saskata, ka viņu īpašumā vai kaut kur netālu ir kāds elements, kas ir jānovērtē un jāiekļauj sarakstā, lai dabūtu atbalstu. Tas mūs priecē, un tas ir apsveicami, ka sabiedrība pamazām sāk savādāk skatīties uz tām vērtībām, kas ir mums blakus.”

Tiem, kuri saredz un kuriem ir šādi īpašumi, var pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai  konkursam Daugavpils novadā domē iesniegt līdz 10. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti