Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Kultūras ziņas

Nacionālās koncertzāles vietas meklējumi

Dzīvo skulptūru performance

Festivāls «No More Idols» ievada nākamgad gaidāmo Tēlniecības kvadrinnāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Reizi četros gados Rīgā notiek Tēlniecības kvadriennāle. Gaidot nākamo 2020. gadā, šajās dienās norisinās kvadriennāles ievadpasākums - festivāls “No New Idols” jeb “Nekādu jaunu elku”.

Tajā ar cilvēka ķermeņa variācijām tiek pētīta ideja par formu dažādību. Vakar festivāla ietvaros mākslas centrā “Tu jau zini kur” šīs variācijas demonstrēja pasaulē atzīti žanra meistari.

“No New Idols” jeb “Vairs nekādu elku” – ar šādu nosaukumu šobrīd Rīgā norit performanču festivāls. un ar tādu pašu nosaukumu ceturtdien mākslas centrā “Tu jau zini kur” notika trīs stundu gara performance "No More Idols" ("Vairs nekādu elku"). Tajā piedalījās vairāk nekā 20 ASV, Meksikas, Itālijas un citu valstu mākslinieki, radot  dzīvās skulptūras, apstrīdot sabiedrības normas un izaicinot mākslas definīcijas.

“Šīs grupas līderis ir Giljermo Gomezs Peņja un viņa trupa “La Pocha Nostra”, kas ir Amerikas meksikāņi, rāda dažādu simbolu sadursmi. Tas var būt kapitālisma simbols vai patriotisma, vai kaut kā seksuāla, vai kultūrai svarīga. Piemēram, karogs vai jūsu iecienītās sporta komandas logo. Viņš to visu savieno kopā tādā kā zupā, izveidojot instalāciju ar gaismām, mūziku un performatoriem. Tādā veidā uz šiem cilvēku elkiem mēs varam paskatīties no cita skatu punkta,” stāsta festivāla “No More Idols” kurators Džastins Hūvers.

Performance ir laikā bāzēts mākslas darbs. Pie šobrīd redzamā šova grupa ir strādājusi četras dienas, un atbilstoši performances būtībai tā tiek izrādīta tikai vienu reizi. Atšķirībā no teātra šeit skatītājiem ļauts staigāt pa darbības laukumu un gluži kā izstāžu zālē vērot šos mītiskos, dīvainos, pikantos un izaicinošos tēlus.

Performance “No More Idols” ir nākamgad gaidāmās Tēlniecības kvadrinnāles ievadpasākums. Šādā veidā rīkotāji atgādina, ka idejas tēlniecības darbiem var smelties arī citās mākslas disciplīnās.

Festivāls “No More Idols” noslēgsies sestdien. Bet šovakar Aptiekas ielā 21 ar performanci “Acephalous Monster” uzstāsies viens no vadošajiem žanra māksliniekiem Rons Atejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti