Ēvaldam Valteram - 122!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2. aprīlī pirms 122. gadiem Kuldīgas apkārtnē dzima aktieris un strēlnieks Ēvalds Valters. Dzimšanas dienas priekšvakarā Kuldīgā tika atklāts aktiera piemiņai veltīts vides objekts -  „Tēja tase kopā ar Ēvaldu Valteru”. Bronzā veidotā vides objekta autors ir tēlnieks Oskars Mikāns. Svinīgajā pasākumā vienkopus pulcējas kupls skaits cilvēku, lai pieminētu dižo Latvijas patriotu.

Ēvalda Valtera lomā, tērpies strēlnieka mundierī, ar ziediem pie cepures, iejūtas aktieris Kārlis Tols. Tā uz mirkli tautā mīlētā aktiera dzīves ceļu iepazīst jaunie un atsauc atmiņā gados vecākie.

Vides objekta atklāšanas brīdī Ēvalda Valtera mīlestību pret savu raksturo rakstniece Mudīte Šneidere.

„Tagad tu te sēdi – tu esi smuks esi, zeltīts. Kaut gan tu biji tik pieticīgs, ka tev nekā nevajadzēja. Viņš teica: „Man nekā šajā dzīvē nevajag, man vajag Latviju"," - tā Šneidere.

Tagad Ēvalds Valters atgriezies savās mājās – Kuldīgā, uzsver Kuldīgas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

„Sajūtas ir neaprakstāmas. Ļoti liels prieks, ka mums ir izdevies un Ēvalds Valters ir atgriezies Kuldīgā. Bija tik ļoti emocionāls pasākums, kura laikā Ēvalda Valtera dzīve tika parādīta tik mīļi. Mēs redzējām, cik viņš ir bijusi vienreizēja personība – strēlnieks, aktieris, Dievturis,  velnišķīgs pēc rakstura, bet īsts Latvijas patriots. Tagad visiem ir jābrauc uz Kuldīgu un jāpadzer tēja kopā ar Ēvaldu Valteru, lai var nodzīvot vismaz līdz 100 gadiem,” aicina Inga Bērziņa. 

Tēlnieka Oskara Mikāna bronzā veidotais vides objekts „Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru” izvietots pie tikko restaurētā Kuldīgas vecā rātsnama durvīm. Tieši tādu arī redzam aktieri, sēžot pie apaļa galda, uz kura uzlaidies putniņš, bet blakus Ēvaldam Valteram nolikts krēsls, kur piesēst un padzert tēju.

„Es domāju, ka tauta pieņems un kuldīdznieki sapratīs, paberzēs degunu. Daudziem vajag viņu sajust. Es domāju, ka daudzi tur apsēdīsies, apliks roku, parunās,” saka Ēvalda Valtera dēls Raits Valters. 

Gandarīts par tieši šāda vides objekta izvēli ir režisors Jānis Streičs.

„Viņš izskatās pēc Ēvalda Valtera. Tādi pieminekļi jāceļ, nevis interpretācijas par tēmu, ko zina tikai pats mākslinieks, bet ko nesaprot tas, kurš iebraucis Latvijā. Redzot reālu cilvēku, interesantu vīrieti, seju – cilvēki gribēs zināt, kas tas ir. Caur viņu varēs ieiet Latvijas vēsturē, ko Kuldīga skaistā inscenējumā parādīja. Tādi pieminekļi ir Latvijai vajadzīgi,” uzskata Streičs.

Piemiņas vides objekta izvēlē aktīvi iesaistījās daudzi kuldīdznieki, tika spriests un diskutēts, līdz tika atrasts īstais – tēlnieka Oskara Mikāna „Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti