Dienas ziņas

Iznākusi grāmata "Adīti mauči"

Dienas ziņas

Sākas projekta "Rail Baltica" sabiedriskā apspriešana

Pasniegtas latgaliešu gada balvas kultūrā "Boņuks 2014"

Diāna Zirniņa: Kultūras dzīve Latgalē kūsā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

180 pieteikumu anketas, kurās izvirzīti vairāk nekā 130 cilvēki - tas liecina par to, ka kultūras dzīve Latgalē kūsā, uzskata Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa. Jau vēstīts, ka 22.februāra, vakarā Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē svinīgā ceremonijā apbalvoti latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2014" laureāti.

Jāņa Klīdzēja romāna “Cilvēka bērns” galvenā varoņa vārdā nosauktā balva ik gadu tiek piešķirta tiem, kas veicinājuši latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību. Balva tiek pasniegta jau septīto reizi, taču kopš 2013. gada “Boņuks” mājvietu radis Latgales vēstniecībā “Gors”.

"180 pieteikumu anketas, kurās izvirzīti vairāk nekā 130 cilvēki un dažādi notikumi, es domāju, tas liecina par to, ka kultūras dzīve Latgalē kūsā, un varbūt mēs laužam kādu stereotipu, kāda cita Latvijas iedzīvotāja acīs, ka šeit jau nekas nenotiek, nē, Latgalē notiek daudzas burvīgas lietas," saka Diāna Zirniņa 

Balvu sadalījums parādīja, ka 2014. gadā Latgalei nozīmīga bijusi Franča Trasuna 150 gadu jubileja. Ceremonijas laikā bija iespējams noskatīties viņa dzīves gājumam veltīto iestudējumu “Francis”, kas arī saņēma balvu nominācijā “gada sniegums skatuves mākslā”, apbalvots tika Ingas Ābeles romāns “Klūgu mūks”, ko iedvesmojis Franča Trasuna mūžs, savukārt viņa jubilejai veltīto pasākumu sērija tika atzīta par gada notikumu kultūrā.

"Gandrīz katrs runātājs uzsvēra, ka Latgale ir robeža un latgalieši eksistenciālo robežu nepāriet. Tas nozīmē to, ka viss ir skaidrs, ka rītdien būs tādi un tādi pasākumi, tāda un tāda vara, tādas un tādas vērtības. Visu laiku ir jādzīvo drusciņ kā uz naža asmens, drusciņ kā uz eksistenciāla – būt vai nebūt jautājuma," skaidro Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrības priekšsēdētājas vietniece Ilga Šuplinska

Ilgā rakstības aizlieguma ietekmi uz latgaliešu kultūras attīstību akcentēja arī žurnāla “Katōļu Dzeive” ilggadējā redaktore Maruta Latkovska, kas saņēma balvu par mūža ieguldījumu. Savā uzrunā viņa pauda nožēlu par to, ka latgaliešu valoda skolās netiek mācīta kopš pagājušā gadsimta 20. gadiem, kā arī prieku par latgaliešu ābeces izdošanu un aicināja vecākus rast laiku, lai mācītu to saviem bērniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti