Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs piedāvā virtuālās izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija un kultūras iestādes ir slēgtas publiskam apmeklējumam, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs (DNMM) kopā ar Daugavpils Māla mākslas centru interesentiem piedāvā iespēju apskatīt izstādes tiešsaistē, medijus informē DNMM pārstāvji.

Pašlaik Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs kopā un Daugavpils Māla mākslas centru piedāvā septiņu izstāžu video, kas ikvienam interesentam piedāvā iespēju iepazīt pastāvīgās ekspozīcijas un tematiskās izstādes. Virtuālo izstāžu klāsts tiks papildināts.

Ekspozīcija “Daugavpils novada daba”

Ekspozīcijā “Daugavpils novada daba” ir apskatāmi novadam raksturīgākie floras un faunas pārstāvji, parādīti izplatītākie biotopi: skujkoku un jaukto koku meži, aizaugošs ezers un tā piekraste, Daugavas ieleja.

Šeit aplūkojami daudzi reti un aizsargājami augi un dzīvnieki, kas iekļauti Latvijas Sarkanajā grāmatā. Bagāti un daudzveidīgi ir pārstāvēta novada kukaiņu fauna. Ekspozīcijā var iepazīties ar dažādiem dabas retumiem, atklāt daudzus dabas noslēpumus un iegūt jaunas zināšanas par Latvijas dabu.

Izstāde “Nauda ar Latvijas dvēseli. Lats.”

Izstādē apskatāmas vairāk nekā 300 naudaszīmes, kuras dažādos laika posmos apgrozībā laidusi Latvijas Banka. 1922. gadā par Latvijas Republikas nacionālo valūtu apstiprināja latu un tā simto daļu – santīmu. Pirmās Latvijas monētas tika kaltas Šveicē un Anglijā, bet 1937. gadā Rīgā atvērts Monētu nams. Izstādē apskatāmas ikdienas apgrozības naudaszīmes, kā arī jubilejas un piemiņas monētas, kas kaltas no sudraba vai zelta.

Etnomuzeja “Cepures pasaule” (Rīga) pasaules tautu tradicionālo cepuru un galvassegu kolekcijas izstāde ar tādu pašu nosaukumu – “Cepures pasaule”

Galvassegu kolekcijas pamatlicējs ir zinātnieks un ceļotājs Kirils Babajevs. Pateicoties veiksmīgajai sadarbībai, uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju atceļojušas 50 unikālas tradicionālās cepures un galvassegas no četriem pasaules kontinentiem.

Jāņa Anmaņa personālizstāde “Ar Dieva zīmi plaukstā”

Jānis Anmanis dzimis Rīgā, absolvējis J. Rozentāla Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Mākslinieka daiļrade attīstījusies no miniatūriem ainavu gleznojumiem līdz lielformāta daudzfigūru kompozīcijām. Viņš glezno ar eļļu, akvareli, temperu un strādā arī jauktā tehnikā. Darbu tēmas ir ļoti atšķirīgas – ainavas, klusās dabas, portreti un kompozīcijas.

Biedrības “Ūdenszīmes” radošās apvienības stikla rotu un interjera priekšmetu izstādē “Caurspīdīgās pļavās”

Izstādē “Caurspīdīgās pļavās” ikvienam ir iespēja ieraudzīt Saulgriežu pļavu, saulrieta mākoņus negaisā, caurspīdīgu ledu ar iesalušiem augiem, gaismu spēles svečturos, kā arī sajust vieglas brāzmas vēja zvanos. Rotas un dekori izgatavoti, izmantojot stikla kausēšanas tehniku, kas papildināta ar lāzergriešanu un iestrādi kokā.

Daugavpils Māla mākslas centra izstāde “Keramika. Pinumi. Tekstīlijas.”

Apvienojoties Tautas lietišķās mākslas studijām “Latgale”, “Klūga” un “Bauska”, Daugavpils Māla mākslas centrā tapusi izstāde “Keramika. Pinumi. Tekstīlijas.”. Podniecība ir viena no senākajām tautas mākslas izpausmēm. Latgalē to saglabā, un mūsdienu kultūrvidē podniecības tradīcijas attīsta vairākas keramiķu apvienības, tostarp arī Tautas lietišķās mākslas studija “Latgale”.

Tautas lietišķās mākslas studija “Klūga” regulāri pilnveido savu meistarību, ievieš jaunus pinēju tehnikas paņēmienus, kā arī uzlabo materiāla apstrādes kvalitāti, saglabājot tā dabiskās īpašības.

Radošums un izcilas amata prasmes raksturo arī izstādes īpašos viesus – Tautas lietišķās mākslas studiju “Bauska”.

Pjotra Hudobčenoka telpisko mākslas darbu izstāde “Dvinskas stāsti”

Pjotra Hudobčenoka daiļrade ir seno tradīciju, satura un jaunās tehnikas sintēzes spilgts piemērs. Viens no viņa daiļrades avotiem ir tradicionālais krievu “lubok” – vienkāršots, folklorizēts krievu tautas tradicionālās mākslas paveids, kam raksturīga spilgti izteikta sižeta līnija, humors un specifiska tēlainība, kas savieno attēlu un tekstu. Hudobčenoka darbiem raksturīgas spilgtas krāsu kombinācijas, kas piesaista skatītājus. Pasaule viņa darbos ir tīra un gaiša, to caurvij atklātība un cilvēcīgums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti