Panorāma

Dānija izdos K. Misāni Latvijai

Panorāma

E-veselībai izraksta auditu

Pusgadu slēpj mākslas pieminekļu sadegšanu

Būvnieks sola no jauna izgatavot ugunsgrēkā zaudētos Siguldas Jaunās pils interjera elementus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ugunsgrēkā, kas izcēlās "ReRe Meistari" restauratoru darbnīcā pagājušā gada 11. jūlijā, tika zaudēta daļa no tajā brīdī uz darbnīcu nogādātajiem Siguldas Jaunās pils vēsturiskā interjera apdares elementiem. Būvnieks SIA "ReRe Būve" sola, ka rekonstrukcijas darbi noteiktajā termiņā tiks pabeigti un viss sadegušais – izveidots no jauna.

Siguldas Jaunās pils rekonstrukcijas laikā restaurācijai tika noņemta arī liela daļa vēsturisko koka detaļu – sienu un griestu paneļi, kāpnes un durvis. To atjaunošana notika būvnieka "ReRe Būve" darbnīcās, no kurām vienā pagājušā gada jūlijā izcēlās ugunsgrēks. Toreiz informācijas par to bija maz, vienīgi tas, ka ugunsnelaime ir paaugstinātas bīstamības, jo ēkā atradies kāds kokapstrādes uzņēmums un līdz ar to arī liels daudzums kokmateriālu.

Bet kokmateriāli izrādījās nevis parasti dēļi, bet vēsturiskas detaļas ar mākslas pieminekļa vērtību.

Sadeguši vairāku Siguldas pils pirmā stāva telpu sienu paneļi, radiatoru palodzes, nosegpaneļi un citas detaļas, neatgriezeniski apdegušas bīdāmās durvis. Būvnieks par to, ka ugunsgrēks izcēlies viņu darbnīcā un sadegušas vēsturiskās koka detaļas no Siguldas pils, pašvaldībai pavēstīja vien tagad – septiņus mēnešus vēlāk.

"Re Re Būve" restaurācijas darbu vadītājs Juris Grodņa atzinis, ka pēc ugunsgrēka jūlijā, kurā gāja bojā vēsturiskie interjera elementi, netika tūlītēji paziņots pašvaldībai un Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP). Viņš uzsvēra, ka par notikušo ziņots Valsts policijai.

"Tā ir mūsu vaina, protams. (..) Mēs uzreiz varējām paziņot, bet, no mana viedokļa, ja mēs paziņotu, ka kaut kas ir nodedzis un lieki saceltu ažiotāžu, nezinot, cik, kāds apjoms ir sadedzis, nebūtu prātīgi," sacīja Grodņa. Paziņojumā medijiem viņš norādījis: "Pilnībā izprotam radušos jautājumus un neskaidrības, ko radījis informācijas trūkums, kas nav attaisnojams."

Uzņēmumā noliedza, ka būtu bijis plāns atjaunot ugunsgrēkā cietušos paneļus, par to nevienam nepasakot. Tomēr šādas aizdomas pauž arī NKMP.

Pārvaldē stāstīja, ka tieši kokgriezumi ir Siguldas pils lielākā mākslinieciskā vērtība un tiem ir mākslas pieminekļa statuss. 

"1937. gadā pils ieguva to interjeru, to nacionālā romantisma interjeru, kura dēļ mēs viņu uzskatām Latvijas mērogā par absolūti unikālu," klāstīja Siguldas pašvaldības aģentūras pārstāve Zane Gatere.

Lielākā daļa no sienām un griestiem noņemto koka paneļu un citu detaļu jau bija pilnībā restaurētas, un ar ugunsgrēkā bojā gājušajām tagad viss būs jāsāk no jauna un pat vairāk. Būvnieks gan solīja, ka darbi noteiktajā termiņā tiks pabeigti un viss sadegušais – izveidots no jauna.

Būvnieks uzsver, ka restauratoru rīcībā esošie dati un veiktie 3D mērījumi objektā pirms darbu uzsākšanas, kā arī fotofiksācijas un interjeru priekšmetu materiālu apraksti ļāvuši uzsākt līdzvērtīgu materiālu meklēšanu, atlasi un atjaunojamo interjera elementu projektēšanu.

“Mērījumi ir veikti pietiekamā apjomā, lai to vietā varētu izgatavot jaunas, analogas detaļas no oriģinālam līdzvērtīgiem materiāliem – Latvijā augušas priedes rāmja, Latvijā ražotā saplākšņa un ozolkoka nažfiniera. Šobrīd uzņēmuma rīcībā ir visa nepieciešamā informācija, lai varētu atjaunot detaļas to oriģinālajā versijā,” paziņojumā medijiem raksta Grodņa.

Viņš arī uzsver, ka pilnsabiedrība segs visas ar jauno priekšmetu izgatavošanu saistītās izmaksas.

Solīts, ka līdz šī gada 21. februārim Siguldas novada pašvaldībai un NKMP tiks iesniegta izvērsta informācija par katru bojājumu, ietverot arī iespējamos risinājumus vēsturisko interjera elementu izgatavošanai no līdzvērtīgiem un restaurācijas prasībām atbilstošiem materiāliem. Tāpat pašvaldības un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji ir aicināti apmeklēt darbnīcu klātienē, novērtēt jau restaurētos priekšmetus.

To, cik lieli īsti ir nodarītie zaudējumi, vai un kā vērsties pret būvnieku, NKMP vēl vērtēs.

KONTEKSTS:

Ugunsgrēkā uzņēmuma “RERE MEISTARI” darbnīcā gājušas bojā nozīmīgas Siguldas Jaunās pils vēsturiskā interjera vērtības no pagājušā gadsimta 30. gadiem. Atklājies, ka ugunsgrēks noticis jau pērn jūlijā, bet Siguldas Jaunās pils restaurācijas darbu veicējs “RERE BŪVE 1” tikai pēc pusgada par to informējis Siguldas novada pašvaldību.

Bojā gājušās vēsturiskās vērtības ir daļa no pagājušā gadsimta 30. gadu interjera dekoratīvās apdares astoņās telpās, kas kopā veido vienu mākslas pieminekli.

Par ugunsgrēku ir ierosināta krimināllieta un joprojām notiek izmeklēšana. Tiek izskatīta versija par ļaunprātīgu dedzināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti