Brīvdabas muzejā lielāku vērību grib pievērst eksponātu uzturēšanai un pētniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sagaidot savu 90.jubileju, Brīvdabas muzejs lielāku uzmanību vēlas pievērst eksponātu saglabāšanai, tehniskai uzturēšanai un pētniecībai, kā arī vēlas noturēt jaunos zinātniekus.

Tā piektdienas rītā pārraidītā intervijā Latvijas Radio programmā „Labrīt” saka Brīvdabas muzeja vadītāja Una Sedleniece. Viņa amatā ir tikai nepilnu mēnesi un iepriekš bija direktores vietniece.

„Mana iecere, mans pienākums ir panākt muzeja stabilitāti ilgtermiņā, nodrošināt muzeja pamatfunkciju veikšanu, valsts ekonomiskās lejupslīdes laikā iedragātās neredzamās daļas (..),” sacīja Sedleniece, kā vienu no piemēriem minot pētniecību.

Viņa atzīst, ka ekonomiskās krīzes laikā nepietiekamā finansējuma dēļ muzejā atrodamie eksponāti un priekšmeti ne vienmēr ir bijuši pietiekami labi kopti. Tāpat arī lauku ekspozīcijā ir sabrucis Vecpiebalgas šķūnis.

Cita problēma ir cilvēkresursu jautājums – ne vienmēr darbā Brīvdabas muzejā izdodas noturēt jaunos zinātniekus.

No otras puses, atzina Sedleniece, valsts ar savām dotācijām ir devusi 60% no muzeja finansējuma. Pārējais – 40% - pašu nopelnītais. Tomēr ienākumus ir iespējams palielināt, precīzi saimniekojot Brīvdabas muzejā. Tādējādi darba mērķis ir radīt, no vienas puses, mūsdienīgu, no otras puses, senās vērtības rādošu muzeju, teica Sedleniece.

Viņa arī piebilda, ka muzejs gatavojas 15.jūnijā svinēt savu 90.jubileju, bet jau šīs nedēļas nogalē muzejā notiks 44.tautas lietišķās mākslas gadatirgus.

Brīvdabas muzejs ir dibināts 1924.gadā ar mērķi saglabāt liecības par latviešu tautas celtniecības vēsturi, materiālo kultūru un dzīvesveidu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti