Ar veloorientēšanās spēli Rīgas centrā tiks atvērta Santas Remeres un Elīnas Brasliņas grāmatas «Mūsējās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gada 17. augustā ar veloorientēšanās spēli Rīgas centrā tiks atvērta Santas Remeres un Elīnas Brasliņas grāmatas "Mūsējās", informēja grāmatas veidotāji.

Gada sākumā grāmatas "Mūsējās" izdošanas projekts guva negaidīti lielu atsaucību pūļa finansēšanas platofrmā "Projektu banka". Šī ir unikāla grāmata visai ģimenei, kas stāsta par 50 ievērojamu Latvijas sieviešu dzīvēm. dzīvesstāsti un to ceļš uz sasniegumiem, nešķirojot sievietes pēc tautības, vecuma vai darbības sfēras. Ikviena no grāmatā iekļautajām varonēm, neatkarīgi no vecuma, tautības un dzīves gājuma, par spīti dažādiem šķēršļiem un sabiedrības aizspriedumiem, ir atstājusi dziļas pēdas gan Latvijas sabiedrībā, gan ārvalstīs. Neskatoties uz grūtībām, šīs sievietes turpinājušas būt uzticīgas saviem sapņiem un atradušas piepildījumu savā dzīvē. Starp grāmatas varonēm atrodamas tādas sievietes kā Aspazija, Aleksandra Beļcova, Džemma Skulme, Valentīna Freimane, Uļjana Semjonova, Elīna Garanča, Lotte Tisenhopfa-Iltnere, Aļona Ostapenko un citas.

Grāmatas izdošana tiks atzīmēta mēneša garumā ar dažādām aktivitātēm, 17. augustā Rīgā tiekot atklātai īpašai pilsētvides orientēšanās spēlei gan lieliem, gan maziem riteņbraucējiem. Meklējot 9 kontrolpunktus un risinot mīklas, jebkurš interesents varēs iepazīties gan ar grāmatas varoņu ilustrācijām, gan arī piedalīties dažādos ar "Mūsējām" saistītos konkursos. Spēles sākumpunkts būs atrodams šādās koordinātēs 56°56'54.6"N 24°07'03.5"E, kā arī plašāka informācija par šo īpašo maršrutu būs atrodama grāmatas "Mūsējās" Facebook lapā.

"Viena no grāmatas varonēm ir Annija Londonderija – rīdziniece, kas kļuva par pirmo sievieti pasaulē, kas apbraukusi pasauli ar divriteni," stāsta grāmatas izdevēja, biedrības "Ascendum" vadītāja Antonija Skopa. "Un nav noslēpums, ka tieši divritenis ir būtiski veicinājis sieviešu neatkarību. Tāpēc mēs nolēmām, ka nav labāka veida, kā nosvinēt šīs grāmatas atvēršanu, par simbolisku izbraucienu pa Rīgas centru, ko var katrs izbaudīt sev ērtā laikā." Orientēšanās spēle būs pieejama divas nedēļas.

Savukārt 18. augustā ikviens interesents varēs sekot līdzi grāmatas svinīgās atklāšanas tiešraidei, kas tiks pārraidīta no Tallinas ielas kvartāla, tajā piedaloties vairākām grāmatas varonēm un uzstājoties grupai "Rahu the Fool". Nedaudz vēlāk, septembra sākumā, Galerijā “Centrs” būs aplūkojama arī Elīnas Brasliņas zīmēto grāmatas ilustrāciju izstāde.

Grāmatu izdod biedrība "Ascendum" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Domes, Accenture, "Projektu Bankas" un Arctic Paper atbalstu.

Grāmatas stāstu autore Santa Remere ir publiciste un kultūras žurnāliste, kas bieži raksta par bērnu grāmatām, izrādēm un kultūras notikumiem, vairākkārt bijusi Jāņa Baltvilka starptautiskās bērnu literatūras balvas žūrijas locekle. Santa ir studējusi kino un audiovizuālo mākslu Japānā, strādājusi par iespieddarbu redaktori, tulkotāju no un uz franču valodu, tulko arī daiļliteratūras, dramaturģijas darbus.

"Mūsējās" ilustrāciju autore Elīna Brasliņa ir māksliniece un bērnu grāmatu ilustratore. Elīna ir studējusi grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā, lielākoties darbojas kā bērnu grāmatu māksliniece – līdz šim ilustrējusi vairāk nekā divdesmit grāmatu, tostarp Luīzes Pastores "Mākslas detektīvu" sēriju. Sadarbojas arī ar cittautu izdevējiem – viņas ilustrētās grāmatas iznākušas angļu, franču, flāmu, horvātu, spāņu, katalāņu, čehu un ķīniešu valodā. Elīna ir arī Edmunda Jansona režisētās animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (2019) māksliniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti