Apskats: Pieaug kultūras darbinieku šķelšanās Krievijas boikota jautājumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Bez Jaunā Rīgas teātra (JRT) viesizrāžu atcelšanas Krievijā līdzīgu lūgumu pauduši daži Nacionālā teātra izrādes ''Vecene'' aktieri. Teātra direktors situāciju pārrunās ar aktieriem pirmdien. Paši aktieri gan uzsver, ka izrādes nevēlas atcelt pilnībā, bet gan uz laiku. Augot sašķeltībai Latvija kultūras pārstāvju vidū jautājumā par to, vai Krieviju boikotēt Ukrainas krīzes dēļ, Kultūras ministrija piektdien, 7.martā, paziņojusi, ka politiskā līmenī neiejauksies un konkrētu pozīciju neieņems. Savukārt aktieru boikotu teātra jomas pārstāvji vērtē dažādi.

Nacionālā teātra izrādes ''Vecene'' trīs ārštata aktieri lūguši teātrim atlikt viesizrādes Krievijā Gogoļa centrā uz nenoteiktu laiku līdz Krievijas Federācija nesāks īstenot sabiedriskām normām, starptautiskiem līgumiem atbilstošu un morāli, ētiski saprotamu politiku. Tiesa gan teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu vēl nav pieņēmis un ar aktieriem Antu Aizupi, Dmitriju Petrenko un Kārli Krūmiņu tiksies pirmdien, lai situāciju pārrunātu.

"Viedoklis braukt vai nebraukt šajā gadījumā nevar pastāvēt bez kāda nopietnāka pamatojuma. Vienkārši pamatot, ka ir jābrauc stiprināt kultūras saiknes, nu, šis nav pats labākais brīdis kad stiprināt tās saites. Šis brīdis ir par cilvēcisko attieksmi tam, kas notiek. Starptautiskajai sabiedrībai ir jārāda sava attieksme, tas ir vienīgais veids kā kaut ko darīt, jo mēs nevaram aiziet un apgāzt valdošo varu, bet mēs varam paust savu attiekssmi. Tas ir ļoti, ļoti vitāli svarīgi. Ja mēs esam par neatkarīgu valsti un demokrātisku sabiedrību, tad domāt tikai savas valsts kontekstā ir liekulīgi," aktieru motivāciju pārcelt izrādes skaidro Krūmiņš.

Tieši šobrīd aktieri nolēmuši protestēt, jo saņemti ielūgumi noformēt vīzas braucienam uz Krieviju. Aktieris arī stāsta, ka runājuši ar izrādes ''Vecene'' režisoru Vladislavu Nastavševu, kurš šobrīd atrodas Krievijā. Režisors sarunā esot norādījis, ka aktieriem ir brīva izvēle un tiesības paust pilsonisko nostāju.

Marta nogalē Krievijas teātrī jāviesojas izrādēm ''Vecene'' un ''Voiceks'', bet Kirils Serebriņņikovs jau paudis arī savu attieksmi pret viesizrāžu atcelšanu sociālajos tīklos. Viņaprāt tādējādi cietīs arī Krievijas skatītāji, kas ir pret Latviju lojāli un arī pret karu noskaņoti, jo nav taisnīgi saikni saraut arī ar viņiem.

"Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi izvērtēt, uz kurieni un kāpēc tiek braukts - kas tas ir par pasākumu, kas to organizē un kas to finansē. Šajā gadījumā tas ir Gogoļa centrs, kas ir Kirila Serebriņņikova teātris, kurš ir jau krietnu laiku pirms šīs krīzes Ukrainā bijis opozīcijā Krievijas valdībai. Tāpēc, ņemot vērā visus šos apstākļus, aizbraukt pie Serebriņņikova uz Gogoļa centru ir lielāka drosme nekā nebraukt. Aizbraukt un tur pateikt, ka mēs solidarizējamies ar Ukrainas tautu ir lielāka drosme, nekā nostāties pozā un nebraukt," skaidro Radošo savienību padomes pārstāve un Nacionālā teātra literārās daļas vadītāja Ieva Struka.

Teātra kritiķis Normunds Naumanis savukārt uzskata, ka arī katram kultūras jomā strādājošajam ir jābūt skaidrai nostājai Krievijas - Ukrainas jautājumā. Naumanis arī prognozē, ka Eiropā pieaugs tendence boikotēt viesošanos Krievijas kultūras iestādēs.

"Ne jau atceļot izrādes vai viesizrādes mēs protestējam vai kaut kādā ziņā vēršamies pret vienkāršo tautu Krievijā, kas ir gaidījusi ciemos šīs izrādes," norāda Naumanis. "Tas taču nenozīmē uzreiz sabojāt cilvēciskās attiecības, bet stingrai nostājai šoreiz ir jābūt. Skatoties, kā tās lietas risina Eiropā, tad, piemēram, ļoti slavens režisors Kristiāns Lupa ir atsaucis dalību trīs savu izrāžu veidošanā Krievijā un vienkārši lauzis līgumus."

Savukārt Kultūras ministrija piektdien distancējusies no šī jautājuma, paziņojot, ka politiskā līmenī neiejauksies mākslas procesos un kultūras cilvēkiem nenorādīs tikai vienu iespējamo rīcības modeli, proti, viesoties ar izrādēm un citiem kultūras pasākumiem Krievijā vai boikotēt.

Kā iepriekš vēstīts, aicinājumu Kultūras ministrijai paust oficiālu viedokli jautājumā par Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā publiski paudis Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Savukārt Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri, kuriem paredzētas izrādes Gogoļa centrā Krievijā, lūdza atlikt plānotās viesizrādes, taču Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu pieņems visdrīzākajā laikā, ņemot vērā situācijas tālāku attīstību.

Diskusiju par attieksmes paušanu pret Krievijas agresiju pret Ukrainu un mākslinieku pozīcijas nozīmi izraisīja režisora Viestura Kairiša uzstāšanās „Lielās mūzikas balvas 2013” pasniegšanas ceremonijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti