Melbārde: Kultūras iestādēm un māksliniekiem ir tiesības izvēlēties protesta formu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atsaucoties uz publiskajā telpā izskanējušo aicinājumu Kultūras ministrijai paust oficiālu nostāju jautājumā par Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā, kultūras ministre Dace Melbārde atgādina, ka brīvā, demokrātiskā valstī ir iespējamas dažādas nevardarbīgas protesta formas, bet politiska iejaukšanās nav uzksatāma par labu praksi pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības veidošanā.

Ministre īpaši uzsver, ka ikvienam māksliniekam un kultūras institūcijai ir tiesības izvēlēties, kādā veidā paust savu nostāju pret pasaulē un arī Latvijā notiekošo.

Mani personīgi ļoti uzrunāja režisora Viestura Kairiša Lielās mūzikas balvas ceremonijā paustā doma, ka kultūras misija ir veidot kritiski domājošu cilvēku, kas ir brīvs gan savās mākslinieciskajās izpausmēs, gan sabiedriskajā līdzdalībā," norāda ministre.

Kultūras ministrija kā viena no valsts izpildvaras institūcijām pilnībā atbalsta valsts oficiālo viedokli Ukrainas jautājumā. 6. martā Latvijas Republikas Saeima pieņēma lēmumu, kurā stingri nosoda Krievijas Federācijas militāro agresiju Ukrainā un uzsver Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas Augstākās Radas leģitīmajai varai.

Kultūras ministriju tāpat kā daudzus Latvijas iedzīvotājus satrauc notikumi Ukrainā. Tomēr politiska iejaukšanās mākslas procesos, norādot tikai vienu iespējamo rīcības modeli, nav uzskatāma par labu praksi pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības veidošanā," uzsver Melbārde.

Kā iepriekš vēstīts, aicinājumu Kultūras ministrijai paust oficiālu viedokli jautājumā par Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā publiski paudis Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Savukārt Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri, kuriem paredzētas izrādes Gogoļa centrā Krievijā, lūdza atlikt plānotās viesizrādes, taču Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu pieņems visdrīzākajā laikā, ņemot vērā situācijas tālāku attīstību.

Diskusiju par attieksmes paušanu pret Krievijas agresiju pret Ukrainu un mākslinieku pozīcijas nozīmi izraisīja režisora Viestura Kairiša uzstāšanās „Lielās mūzikas balvas 2013” pasniegšanas ceremonijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti