Pārmijas

Festivāls "Arēna" starpžanru telpā. Saruna ar Antru Dreģi

Pārmijas

Mākoņi, meistari, izaicinājumi. Saruna ar jauno diriģentu Artūru Oskaru Mitrevicu

Nedēļas nogalē - mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls “Zemlika”

Durbē sākas festivāls «Zemlika», aicinot arī uz bezmaksas pasākumiem

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" laikā Durbē – 20. un 21.oktobrī – notiks virkne pasākumu, kas apmeklētājiem būs pieejami arī bez maksas. Divas dienas Latvijas mazākajā pilsētā notiks vizuālās mākslas izstādes, teātra izrāde, filmu seansi un bezmaksas koncerti, informēja festivāla rīkotāji.

Izstādi "Sintētiskas vides optimizācija īslaicīgam priekam" tukšajās veikala telpās līdzās pārdotuvei "Tev…" (Raiņa ielā 29) iekārto mākslinieks Jānis Dzirnieks. Tā apskatāma būs gan piektdien no pulksten 17.00 līdz 23.00, gan sestdien no pulksten 10.00 līdz 23.00.

"Katra grieziena līnija ir improvizētas griešanas kustības ieraksts materiālā, kas pēc tam netiek apstrādāts, nav labojams vai maināms. Visa darbība noris pirms griešanas procesa izpildes definētā laukumā," par impulsiem darbu darīšanai stāsta tās autors un "VV Foundation", ar kuru sadarbībā šī izstāde Durbē iespējama.

Abus vakarus bijušās Durbes grāmatnīcas telpās tiks demonstrēts kino. Filmu izlasē šogad iekļautas gan festivālā "Riga IFF" demonstrētā igauņu režisora Rainera Sarneta (Rainer Sarnet) 2017. gada lente "Novembris" un pagājušā gada festivāla uzvarētāja – islandiešu režisora Hlinura Palmasona (Hlynur Pálmason) filma "Dievzeme", gan nupat, nupat uz ekrāniem nonākusi Aika Karapetjana jaunākā filma – "simbolu drāma ar šausmu kino ielaidumiem" – "Bezkaunīgie" un ungāru kulta režisora Bēlas Tara (Béla Tarr) 2011. gada nesteidzīgā drāma "Turīnas zirgs".

Sestdien, 21. oktobrī, pulksten 15.30 Ata Kronvalda Durbes pamatskolas aktu zālē notiks "Dirty Deal Teatro" viesizrāde "Mammu!". Režisors un dramaturgs Valters Sīlis izrādē vēlas saprast, ko spējam vai nespējam sev un citiem piedot dzīves laikā.

Izrādes centrā ir Ausma (Inese Pudža), kas pamostas svešā gultā un neatpazīst telpu, kurā atrodas, kā arī nekādi nespēj pakustēties vai piecelties no gultas. Pa Ausmas māju staigā sveša sieviete. Lai gan Ausma nevar pamest gultu, viņa dodas ceļojumā, kas aptver plašu laiku un telpu, un atklāj skatītājiem dzīves stāstu, kuru neizbēgami ietekmējuši Latvijas vēsturiskie notikumi.

"Teātrī reti iespējams darboties šausmu žanrā. Ir grūti radīt sajūtu, ka aktieri uz skatuves ir patiesās briesmās. Tā radās ideja darbam, kurā vismaz pirmās izrādes minūtes atbilst šim žanram. Pieauguši cilvēki briesmu, apjukuma un pirmsnāves brīžos mēdz saukt pēc mammas vai tēta, un tieši šādā brīdī sākas izrāde," teicis Valters Sīlis.

Lomās arī Indra Briķe, Jānis Kronis, Ilva Centere un Vilma Landaus. Izrādes mākslinieks ir Uģis Bērziņš, skaņas dizaina un mūzikas autors ir Gatis Krievāns, bet gaismu mākslinieks – Lauris Johansons.

Lai garantētu sev vietu izrādē, skatītāji aicināti saņemt bezmaksas ieejas kuponu festivāla info centrā, kas atradīsies viesu namā "Vecā skola" pretim Durbes kultūras namam.

Sestdien dienas vidū ābeļdārzā līdzās vēsturiskajai Ata Kronvalda skolas ēkai pilsētas centrā notiks arī divas muzikālas brīvdabas performances. Ar modulāru skaņu un dzejas sintezēšanu nodarbosies elektropoēzijas apvienība "D/z/EJAS", bet ar ambientas elektroniskās mūzikas priekšnesumu uzstāsies Valdis Skarēvičs jeb projekts "Neviens".

KONTEKSTS:

20. un 21. oktobrī Durbē jau divpadsmito reizi norisināsies mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika".  Arī šogad festivālā būs pārstāvētas vairākas no mākslām – mūzika, teātris, vizuālā māksla un kino. Notiks par tradīciju kļuvušais zemnieku, amatnieku, kā arī godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus. Festivāla galveno sadaļu – mūziku – divu dienu laikā iemiesos 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncerti: no ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, no tautas jeb "folk" mūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti