Kultūras ziņas

Nacionālajā mākslas muzejā izstāde bērniem "Zaļš un vēl zaļāks"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras interneta žurnālam "Satori" – 20

Ar izgāšanās stāstiem un disko svinēs interneta žurnāla «Satori» divdesmitgadi

Kultūras interneta žurnālam "Satori" šogad aprit 20 gadi. Medija īstā dzimšanas diena ir tikai ziemā, bet veidotāji nolēmuši savu divdesmitgadi atzīmēt 18. augustā ar vienas dienas festivālu.

Kultūras interneta žurnāls "Satori" sākās kā neliels "garāžas projekts". Pirmo reizi tīmeklī tas jaušiem un nejaušiem lasītājiem parādījās 2003. gada 1. decembrī. Laikā, kad pat dūcošais mazjaudas personāldators mājās nebija katram. Oficiālais "Satori" dzimšanas datums esot slikts laiks lielām svinībām, tāpēc kultūras medija divdesmito jubileju ar vienas dienas festivālu atzīmēs rīt Dailes teātra Vasaras dārzā.

""Satori" priekštecis ir patiesībā divu vidusskolēnu veidots portāls "Mangy Pearl", kas aptuvenā tulkojumā no angļu valodas varētu nozīmēt noskretusī pērle. Tas bija Reinis Tukišs un Dagnis Skurbe, un sākotnēji viņi to veidoja kā blogu, kur publicēt savus tekstus un sev interesējošus tekstus, ko viņi atrada publicētus drukātajā periodikā vai arī tulkoja. Tikai 2003. gadā žurnāls ieguva savu nosaukumu – sākumā – "¼ satori" un pēc tam jau ar laiku "Satori"," stāsta "Satori" ziņu redaktore Anna Andersone.

"Es atceros, ka, iestājoties Latvijas Universitātes  Vēstures un filozofijas fakultātē 2004. gadā, es tur arī ieraudzīju pirmo reizi uz A4 drukātu afišiņu par to, ka eksistē tāds portāls, kas ir veltīts literatūrai un filozofijai, un fakultātes datorklasē laikam pirmo reizi to portālu arī atvēru," atceras "Satori" redaktors Igors Gubenko.

Šobrīd ar vairākiem desmitiem tūkstošiem lasītāju un pieciem ikdienas redaktoriem "Satori" uzskatāms par vienu no vecākajiem kultūras medijiem. Tieši par desmit gadiem senāks ir "Rīgas Laiks".

"Satori" redaktors Andrejs Vīksna teic: "Man patīk domāt, ka mēs pa šiem 20 gadiem esam krietni izauguši. Es saku "mēs", lai gan sākumā es nebiju klāt, un nu esam kļuvuši par tādu vērā ņemamu balsi Latvijas kultūras ainā, bet tas nenozīmē, ka mēs būtu apstājušies kaut kādā ērtā pozā. Mēs aizvien turpinām skatīties uz āru un meklēt jaunas un interesantas vēsmas, kas ienāk kultūrā."

"Satori" redaktore Santa Remere savukārt atzīstas: "Kamēr "Satori" arī vēl eksistēja tikai kā blogs, kur varēja iesūtīt savus rakstus, es patiesībā mēdzu šad tad kaut ko aizsūtīt anonīmi, es Tukišam joprojām neesmu atzinusies, kuri ir bijuši mani raksti, tad bija tā sajūta, ka tas vairāk ir kā rotaļu laukums, kur kaut kas veidojas, kur mēs mēģinām saprast, kas mēs esam un kā mēs gribētu runāt, – paaudzes identificēšanās veidojas, un kaut kādā ziņā tas nav pārtrūcis."

Jubilejas festivālā "Satori" izcels kopienu, kas augusi un veidojusies kopā ar šo kultūras mediju. Festivāla programmā – mūziķu uzstāšanās, tikšanās ar "Satori" autoriem un dažādi radošo jomu pārstāvji dalīsies savos izgāšanās stāstos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti