Diena sākusies

Jau šovakar koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" – Opermūzikas Galā koncerts

Diena sākusies

Svinībām gatavs! "Kurzemes filharmonijas" mākslinieciskais vadītājs Guntis Cimiņš

Vīlandes Tautas mūzikas festivāla vadītājs Tarmo Norma: Cilvēki šeit jūtas laimīgi

Vieta, kur atklājas cilvēka labākā puse. Saruna ar Vīlandes Tautas mūzikas festivāla vadītāju Tarmo Normu

"Domāju, ka lielākā daļa Vīlandes Tautas mūzikas festivāla apmeklētāju pie mums brauc tieši festivāla gara dēļ. Viņi tiecas pēc īpašās sajūtas, ko šeit iegūst. Šo sajūtu veido mūzika, laikapstākļi, pati vide, draugu satikšana. Viss kopā veido tās sajūtas, ko viņi vēlas atkārtoti izjust katru gadu. Šeit valda pacilāts noskaņojums: cilvēki te jūtas laimīgāki, brīvāki, viņi ir atvērtāki jaunām pieredzēm, jaunai mūzikai un savstarpējai saziņai. Šeit, festivālā, atklājas cilvēka labākā puse," uzsver Vīlandes Tautas mūzikas festivāla (Viljandi pärimusmuusika festival) mākslinieciskais vadītājs un tā programmu direktors, arī Igaunijas Tradicionālās mūzikas centra direktors Tarmo Norma (Noormaa).

Sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" viņš ieskicē Vīlandes Tautas mūzikas festivāla 30. dzimšanas dienas svinības, kas norisināsies no 27. līdz 30 . jūlijam, stāsta, kādi viesi tajās gaidāmi, pauž prieku par sadarbību ar Latvijā rīkoto Pasaules mūzikas festivālu "Porta" un atklāj, ko īsti nozīmē īpašais Vīlandes festivāla gars...

Tarmo Norma: Igaunijas Tradicionālās mūzikas centra ēka atrodas pilsdrupās, Vīlandes vēsturiskajā centrā, un festivāla norises vieta ir tieši blakus. Mēs šeit darbosimies līdz jūlija beigām. Šo 18. gadsimtā būvēto ēku, kas sākotnēji tika izmantota kā netālās muižas noliktava, 2008. gadā pārbūvējām tā, lai tā varētu kalpot kā pasākumu norises vieta, birojs, bibliotēka un kafejnīca.   

Gita Lancere: Festivālam šogad esot jaunas koncertu norises vietas…

Jā, mēs šobrīd izmēģinām vienu Vīlandes baznīcu. Tā ir "Baptisti kirik" jeb Vīlandes baptistu baznīca, kurā ir izcila zāle un skatuve, kā arī viss pārējais iekārtojums. Šogad pirmo reizi rīkojam koncertus arī tur. Pēckoncerta pasākumus savukārt rīkosim vecpilsētā – vecas veļas mazgāšanas uzņēmuma ēkas pagalmā.

Festivāla direktors Ando Kivibergs pirms gada man stāstīja par Vīlandes festivāla garu. Kā tu aprakstītu šo slaveno Vīlandes folkmūzikas festivāla garu?

Domāju, ka lielākā daļa festivāla apmeklētāju pie mums brauc tieši festivāla gara dēļ! Viņi tiecas pēc īpašās sajūtas, ko šeit iegūst. Šo sajūtu veido mūzika, laikapstākļi, pati vide, draugu satikšana. Viss kopā veido tās sajūtas, ko viņi vēlas atkārtoti izjust katru gadu.

Šeit valda pacilāts noskaņojums: cilvēki šeit jūtas laimīgāki, brīvāki, viņi ir atvērtāki jaunām pieredzēm, jaunai mūzikai un savstarpējai saziņai. Šeit, festivālā, atklājas cilvēka labākā puse.

Vai tu pats vari to izjust? Tu visu laiku strādā, bet vai tev pašam tomēr izdodas sajust vismaz kaut ko no šī festivāla gara?

Mans uzdevums ir šo sajūtu un festivāla garu radīt. Ka jau tikko minēju, zinu, kas to rada, un es tiešām daudz strādāju, lai to sasniegtu. Festivāla pirmā diena ir pati grūtākā, bet tad festivāls rit un pēdējā – ceturtā festivāla diena – jau ir tāda relaksētāka, vieglāka; pietiek laika pastaigāties, parunāt ar paziņām, draugiem un mūziķiem. Tad es jūtu to garu, un tas ir ļoti spēcīgs. Šo mirkli ļoti gaidu.

Šogad jums ir jubileja, festivālam ir trīsdesmitā gadadiena. Ko tas nozīmē? Vai jūs rīkojat īpašus pasākumus vai koncertus, lai svinētu šo jubileju?

Jā, festivālam ir trīsdesmitā dzimšanas diena. Mēs spējam festivālu rīkot, tikai pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar vietējiem cilvēkiem – ar Vīlandes iedzīvotājiem, Vīlandes Kultūras akadēmiju, kā arī Vīlandes pilsētas pašvaldību. Visi iesaistās festivāla rīkošanā! Vēlamies nosvinēt cienīgi, tā, lai ikviens sajustu, ka šī jubileja tiešām godam tiek svinēta. Tāpēc mēs esam izveidojuši divas, trīs īpašas koncertu programmas, kuras tiks pārraidītas arī valsts televīzijā. Tāpat mēs ļaujam pusi festivāla koncertu apmeklētājiem klausīties bez maksas.

Tas nozīmē, ka Vīlandes iedzīvotāji var vienkārši ierasties un klausīties koncertus?

Jā, visi var piedalīties, īpaši vietējie. Šis ir viņu festivāls, viņu pilsēta. Mēs strādājam kopā, un mēs vēlamies viņiem sniegt iespēju piedalīties festivālā arī tad, ja viņiem varbūt nav iespējas vai vēlmes pirkt biļetes.

Festivāla mājaslapā minēts, ka paredzēti aptuveni septiņdesmit koncerti uz deviņām skatuvēm. Kā jūs to iespēsiet tikai četrās dienās?!

Esam tā darījuši jau trīsdesmit gadu, ir zināma pieredze. Festivāla norises vieta nav ļoti liela, tāpēc no vienas skatuves uz otru nav ilgi jāiet. Turklāt vienlaikus norisinās trīs, četri koncerti. Piektdien un sestdien ir aptuveni divdesmit pieci koncerti katrā no dienām, un pārējās dienās ir pa četrpadsmit, piecpadsmit koncertiem. Cilvēkiem jāizvēlas, uz kuriem koncertiem viņi vēlas doties. Mēs cenšamies izveidot tādu programmu, kur mūziķi, kam ir liela piekrišana, uzstājas vienlaikus, lai gaidīšanas laiks ir vienāds. Nopietni strādājam arī pie tā, lai regulētu apmeklētāju plūsmu, lai visi var nokļūt koncertā, bet nevienā koncertā nebūtu pārāk daudz cilvēku.

Vīlandes festivāla īpašā iezīme ir tā, ka šeit iespējams dzirdēt gandrīz visus Igaunijas labākos folkmūziķus, tāpat šeit uzstājas arī jaunpienācēji, uzlecošās zvaigznes. Kas šogad muzicē pirmo reizi?

Mēs cenšamies būt kā sava veida platforma Igaunijas māksliniekiem.

Tiecamies festivālā iekļaut gan jaunos talantīgos mūziķus, gan arī jau pieredzējušos māksliniekus, kuri šogad vēlas izveidot ko jaunu. Daudzas no šīm grupām izveidojam mēs – Igaunijas Tradicionālās mūzikas centrs – ar īpašu mentoringa programmu un ansambļu sacensību programmām.

Dažas grupas ir no mums neatkarīgas un izveidojušās patstāvīgi. Novembrī un decembrī rīkojam ideju sacīkstes. Mūziķi mums var sūtīt savus piedāvājumus, ko viņi tieši vēlas festivālā darīt – savu māksliniecisko ideju vai albumu, ko vēlas prezentēt un tamlīdzīgi. No šiem piedāvājumiem mēs izvēlamies mums derīgākos un uzaicinām tās grupas uz festivālu.

Vai vari apsolīt, ka arī tādas labi pazīstamas grupas un mūziķi kā "Trad.Attack!" vai Mari Kalkuna šogad uzstāsies Vīlandē?

Jā, Mari Kalkuna būs! "Trad.Attack!" arī. Mēs mēģinām uzaicināt pēc iespējas vairāk mākslinieku, bet lielai daļai šo labi pazīstamo mūziķu ir starptautiska mēroga karjeras, tāpēc viņiem ne vienmēr iespējams atbraukt. Lai gan igauņi, kuri brauc uz festivālu, labprāt viņus dzirdētu, mūziķiem tomēr ir arī savi mērķi.

Mari Kalkuna Vīlandes Tautas mūzikas festivālā
Mari Kalkuna Vīlandes Tautas mūzikas festivālā

Pastāsti par ārvalstu grupām Vīlandes festivālā. To ir vairāk nekā desmit, vai ne?

Jā, parasti pie mums katru gadu uzstājas ap trīspadsmit, četrpadsmit ārvalstu grupu. Koncertu norises vietas ir atšķirīgas. Āra skatuvēs publikas apjoms var sasniegt divtūkstoš līdz četrtūkstoš cilvēku. Iekštelpās – divsimt līdz četrsimt cilvēku. Arī mākslinieki tādēļ atšķiras. Ir lielo skatuvju mākslinieki un ir intīmākas noskaņas mākslinieki. Piemēram, Dželi Tapa (Jely Tapa) no Mali un Kanādas ir izcila dziedātāja, El Khat no Izraēlas – starptautiski jau atzīta, dažādas tautības un kultūru – Maroku, Jemenu, Izraēlu – pārstāvošu mūziķu grupa no Izraēlas. Šie ir lielo skatuvju mākslinieki. Mazajām skatuvēm ir, piemēram, Loten Namling, dziedātājs no Tibetas, kurš šobrīd dzīvo Šveicē. Viņš ir ļoti spēcīgs mūziķis un brīvās Tibetas atbalstītājs. Ļoti gaidu "Varispäivätrio" uzstāšanos, tā ir sadarbība starp igauņu kanneles un somu kanteles spēlētājiem. Viņi spēlē Krievijā, Sibīrijā dzīvojošu somugru mazākumtautību, Mansi un Hanti tautu, instrumentu "sangvyltap". Viņi apvieno Hanti mūziku un somu/igauņu dziesmas. Būs interesanti dzirdēt, kā viņiem tas izdodas.

Pasaules mūzikas gadatirgū "WOMEX" pagājušajā gadā atklājām grupu "Le Diable à Cinq" no Kvebekas. Viņi ir ļoti iespaidīga deju grupa un uzstāsies uz lielās skatuves – domāju, ka viņi būs publikas mīluļi.

Ir arī viena senāka grupa, kura Vīlandes festivālā uzstājās jau 2009. vai 2010. gadā. Tā ir grupa "Flook" no Īrijas un Anglijas, kas spēlē flautas. Kādu brīdi gan viņi pārtrauca kopā muzicēt, bet tad atkal apvienojās. Tad nu mēs vēlējāmies uzaicināt kādu vecāku grupu par godu festivāla trīsdesmitajai dzimšanas dienai.

Uz festivālu brauc daudz fanu, kuriem šeit Vīlandes festivālā pamazām mainās izpratne par to, kā var spēlēt folkmūziku.

Un šī grupa savulaik ir ietekmējusi daudzus cilvēkus.

Jā, daudz labas mūzikas. Dažas no šīm grupām uzstāsies arī Latvijā, pasaules mūzikas festivālā "Porta". Jums ir sadarbība ar šo festivālu, vai ne?

Jā, mums ir lieliska sadarbība ar "Portu". Katru gadu savstarpēji apmeklējam viens otra festivālu un kopīgi atvedam uz Baltiju arī divas, trīs grupas. Man liekas, ka tas ir brīnišķīgi, jo mēs atrodamies ļoti tuvu, un mēs ceram attīstīt šo sadarbību ilgtermiņā, ne tikai jūlijā, bet arī citos gada laikos. Sadarbojoties "Portu", mēs mēģinām apmainīties arī ar grupām, kas aizbrauks uz otru festivālu.

Šogad pie sevis aicinājām latviešu grupu "Rahu the Fool". Viņi ir izcils ansamblis – jautri un interesanti mūziķi. Esmu drošs, ka igauņu publikai viņi patiks. Un kad latviešu publika atbrauks uz Vīlandes festivālu, viņi tad šeit atradīs arī kaut ko sev pazīstamu, varēs ar grupu pēc koncerta parunāties.

Mēs ielūdzam grupas palikt uz visu festivāla periodu, uz četrām dienām. Lielākā daļa grupu paliek. Negribam, lai viņi tikai uzstājas savā koncertā – vēlamies, lai viņi arī komunicē ar citiem mūziķiem, spēlē ielās arī ārpus skatuves un piedalās festivāla gara veidošanā.

Savukārt pie mums uz "Portu" brauc igauņu grupa "Duo Root". Tā ir lieliska iespēja dzirdēt viņu mūziku Rīgā un, iespējams, arī Vīlandē?

Vīlandē viņi neuzstāsies, jo šogad bija tik daudz jaunpienācēju un jaunu grupu, ka nebija vietas zināmākām grupām, kuras šogad neko jaunu nav veidojušas.

Cenšamies sekot visam jaunākajam. Ir, protams, pāris grupu, kas uzstājas katru gadu, jo viņi ir kā festivāla tradīcija, bet mēs cenšamies arī pamainīt galvenos mūziķus, citādi ir garlaicīgi katru gadu redzēt vienus un tos pašus priekšnesumus.

"Duo Root" būs ekskluzīvs priekšnesums Rīgā 29. jūlijā.

Es domāju, ka viņi ir ļoti atbilstoši festivālam "Porta" un labi tur iederēsies.

Vīlandi atceros kā mazu pilsētiņu, kura nepārtraukti skan. Vai joprojām turpināt savu biļešu politiku – ja apmeklētājs nopērk dienas biļeti, viņš var atrasties festivālā visu dienu un apmeklēt visus tās dienas koncertus?

Jā, var nopirkt vai nu visa festivāla biļeti uz četrām dienām, vai arī dienas biļeti – šajā gadījumā jāizvēlas konkrēta diena. Tad apmeklētājs var apmeklēt visus koncertus, tie ir iekļauti biļetes cenā. Ja apmeklētājam nav vēlmes maksāt, viņš var apmeklēt bezmaksas programmu – ir viena bezmaksas skatuve un daudzas citas iespējas apmeklēt festivāla pasākumus par brīvu.

Ļoti gaidām ciemiņus no Latvijas! Mums izveidojusies laba sadarbība ar somiem, uz festivālu ierodas ļoti daudz somu. Un būtu brīnišķīgi Vīlandē satikt arī vairāk latviešu, jo domāju, ka mūsu festivāls ārzemju viesiem ir samērā ērts, mūsu kultūras ir gan ļoti līdzīgas, gan arī atšķirīgas.

Tāpēc latviešiem varētu būt interesanti pieredzēt, kas notiek tik tuvu Latvijai, tomēr ārzemēs.

Tas tiešām ir ļoti tuvu, laikam kādas trīsarpus stundas no Rīgas, no citām vietām pat tuvāk.

Valmiera ir vienas stundas brauciena attālumā no Vīlandes.

Vīlande ir maza pilsēta: kādas te ir nakšņošanas iespējas?

Šobrīd visas viesnīcas ir izpirktas, taču varam piedāvāt telšu vietas, kurās var ierasties vai nu ar savu telti, vai arī to īrēt no mums. Var arī pārbaudīt viesu māju iespējas un "AirBnB". Lai gan ap šo laiku tie parasti ir pilni. Var pameklēt arī vietas ārpus Vīlandes "booking.com" vietnē. Teiksim, ja uz Vīlandi jābrauc 30-40 minūtes, tas vēl ir diezgan tuvu. Vīlande ir ļoti maza pilsēta, un festivāla laikā iedzīvotāju skaits dubultojas. Dabiski, ka visas izmitināšanas iespējas šobrīd ir jau aizņemtas.

Man ļoti patīk, ka festivāla laikā ir iespējas doties pastaigā ar vietējo gidu vai piedalīties meistarklasēs – piemēram, setu dziedāšanas meistarklasēs. Vai šogad arī būs tādas iespējas?

Jā, mums ir meistarklašu programma, kurā liekam lielu uzsvaru uz dažādajiem folkmūzikas aspektiem. Apmeklētāji var iemācīties kādu jaunu melodiju, dziesmu vai deju, vai arī uzzināt par ārzemju mūziķu kultūru, vīriešu vai sieviešu dziedāšanu. Ir arī īpašas nodarbības mazākiem un lielākiem bērniem – viņi var iet rotaļās un mācīties spēles.

Festivālā ir arī rokdarbu pagalms, kur var gatavot dažādas lietas. Ir iespējams doties pastaigās Vīlandes apkārtnē. Festivāla ietvaros var nodarboties arī ar sportu, piemēram, futbolu.

Mūsu mājaslapā par to visu var uzzināt. Festivāls piedāvā daudz plašākas aktivitātes, nekā tikai koncertus: nav jāuztraucas par situāciju, ka, piemēram, pirmais koncerts sākas tikai pulksten divos un ilgst līdz pieciem no rīta, bet negribas visu šo laiku pavadīt festivālā – ir daudz citu nodarbju.

Zinu, ka tev jādomā par programmu kopumā – tā, lai visi būtu laimīgi. Bet pieļauju, ka tev ir arī savas mīļākās grupas un mūziķi. Negaidu, ka šobrīd nosauksi šīs grupas, bet pastāsti, kurus savus sapņus esi īstenojis šī gada festivālā?

Ļoti labs jautājums... Cenšos uzaicināt māksliniekus dažāda veida publikai – tiem, kuri grib dejot, un tiem, kuri vēlas dzirdēt ko jaunu. Festivāla apmeklētāji pārstāv visas šīs dažādās vēlmes.

Man pašam sirdij tuvāki ir tradicionālie muzikanti, kuri spēlē savu mūziku, kuri vienkārši muzicē solo vai divatā. Un vēl man patīk tādi mākslinieki, kuri rada paši savu skaņu – balstoties uz tradicionālo mūziku, veido paši savus oriģinālaranžējumus un interpretācijas ar tikai sev raksturīgu skanējumu. Tie ir mūziķi, kas veido paši savu  skolu, savu veidu, kā darboties ar tautas mūziku.

Neminēšu konkrētus vārdus, bet es pats festivālā sagaidu gan "vecos" muzikantus, gan jauno ceļu gājējus.

Vai tev festivālā atradīsies laiks uzspēlēt arī pašam?

Es vienmēr cenšos spēlēt uz Zaļās skatuves – tā ir bezmaksas skatuve, uz kuras uzstāšanās laiks sadalīts divdesmit minūšu intervālos. Katrs var pieteikties un spēlēt par brīvu. Katru gadu cenšos uzstāties festivāla noslēgumā, kas parasti ir svētdienā. Tas iekļauts manā grafikā.

Veiksmi! Ļoti ceru dzirdēt latviešu valodu Vīlandes ielās nedēļas nogalē no 27. līdz 30 . jūlija.

Jā, mēs ļoti jūs gaidām Vīlandē.

Tiekamies Vīlandē! Paldies!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti