Dienas ziņas

Iedzīvotāji aicināti piedalīties Pasaules talkā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Liepājas Simfoniskais orķestris sezonu sāk ar zemām algām

Liepājas Simfoniskais orķestris sezonu sāk ar zemām algām

Liepājas Simfoniskais orķestris nedaudz atjauninātā sastāvā sāk koncertsezonu ar cerībām par algu pielikumu nākamajā gadā. Vēl šobrīd mūziķu atalgojums ir gandrīz divas reizes zemāks nekā šī žanra profesionāļiem Igaunijā un Lietuvā.

Liepājas Simfoniskais orķestris sezonu sāk ar zemām algām
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

Liepājas Simfoniskais orķestris pilnā sastāvā gatavojas jaunajai,  143. sezonai, kas solās būt ne mazāk krāšņa kā iepriekšējās.

"Tie pārsteigumi, kurus mēs ļoti gaidām, protams, ir lielie pirmatskaņojumi. Šāds liels pirmatskaņojums būs jau valsts svētku koncertā, jo Zigmars Liepiņš mums ir uzrakstījis jaunu klavierkoncertu, ko spēlēs Andrejs Osokins. Dodamies arī faktiski ikgadējā Latvijas turnejā, kur mēs visu Latviju apbraukājam, un spēlēsim ļoti skaistu Vīnes klasikas programmu. Dosimies arī uz Latgali, uz Ivetas Apkalnas festivālu "Organismi"," par plāniem stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Guntis Kuzma.

 Orķestris, tāpat kā citi šī žanra profesionālie kolektīvi Latvijā, jau kopš 2008./2009. gada ekonomiskās krīzes izjūt finansiālas grūtības, kas neizbēgami atsaucas arī uz mūziķu algām. Vairums orķestrantu mēnesī pēc nodokļu nomaksas saņem tikai aptuveni 200 eiro virs minimālās algas. Šī faktora ietekmē daļa mūziķu laiku pa laikam meklē darbu kaimiņvalstu orķestros, un trīs no viņiem pēdējo pāris gadu laikā ir pārcēlušies uz Igauniju.

Liepājas Simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis atklāj: "Kopējā situācija ar mūziķu atalgojumu mūsu orķestrī – tā lielu optimismu šobrīd nevieš. Lai gan ir algas celtas ik pa brīdim, bet mēs pat no savām kaimiņvalstīm esam kaut kad iepriekš atpalikuši šajos grafikos un dinamikā, un šobrīd jau Igaunijas orķestros algas ir turpat divreiz lielākas nekā Latvijas, un Lietuva neatpaliek tālu no Igaunijas."

Šopavasar nodibināta Latvijas profesionālo mūzikas kolektīvu asociācija. Tā sarunās ar Kultūras ministriju panākusi konceptuālu vienošanos par būtisku algu pieaugumu nākamajos trijos gados – par 25% gadā.

Sezonas atklāšanas koncertā sestdien,16. septembrī, koncertzālē "Lielais dzintars" skanēs Sergeja Rahmaņinova, Vitolda Ļutoslavska un Agra Engelmaņa mūzika. Koncerta īpašais viesis būs 19 gadus vecais izraēliešu pianists Joavs Levanons, kurš savu pirmo zelta medaļu Starptautiskā pianistu konkursā ASV izcīnīja jau piecu gadu vecumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti