Profesionālie mūzikas kolektīvi: Nākamā gada budžetā nepieciešams rast risinājumu profesionālo mūziķu atalgojuma kāpināšanai

Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācija (LPMKA) pēc iepazīšanās ar 2024. gada valsts budžeta projektu pauž bažas par šobrīd virzīto priekšlikumu, norādot, ka "virzītais budžeta piešķīruma priekšlikums faktiski balstās uz principu "jo zemāka alga, jo zemāks palielinājums" un nerisina profesionālās mūzikas nozares izaicinājumus pēc būtības".

Kā paziņojumā medijiem norāda LPMKA, šobrīd profesionālā mūziķa atalgojums mēnesī vidēji ir nedaudz vairāk kā 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas un priekšlikums par izvēlēto atalgojuma palielināšanas pieeju nesniedz iespēju to būtiski palielināt. Tādēļ LPMKA aicina lēmuma pieņēmējus, turpinot darbu pie 2024. gada budžeta projektu, atbalstīt Kultūras ministrijas iesniegto politikas prioritāro pieprasījumu pilnā apmērā, kas paredz profesionālo mūziķu atalgojuma kāpināšanu 2024. gadā par 25%, kas nozīmē – līdz 1698 eiro (bruto). Asociācija aicina kultūras ministri turpināt iepriekš uzsāktās sarunas saistībā ar samilzušo profesionālo mūziķu atalgojuma jautājumu.

"Šī brīža priekšlikums ir balstīts uz pieeju, ka atalgojums horizontāli tiktu palielināts par 6%. Šāda pieeja ir neloģiska pēc būtības, jo elementārā matemātika noved pie greiza iznākuma – jo zemāka alga, jo zemāks pielikums un otrādi. Tas tikai palielina atalgojuma plaisu un dzen tālākā krīzē tos 622 mūziķus, kuri šobrīd godprātīgi tur uz saviem pleciem klasiskās mūzikas nozari Latvijā, nodrošinot vairāk kā 700 pasākumus gadā pusmiljonam skatītāju." sacīja Sandis Voldiņš, VSIA "Latvijas Nacionālā opera un balets" valdes loceklis.

LPMKA jau maijā aktualizēja un detalizēti iepazīstināja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju ar situāciju un ar Kultūras ministriju saskaņoto priekšlikumu palielināt mūziķu algas par 25%, sasniedzot 2024. gadā 1698 eiro pirms nodokļu nomaksas. LPMKA uzsvēra: "Priekšlikums tika vienprātīgi atbalstīts no visu pārstāvēto komisijas partiju deputātu puses. Asociācijas pārstāvji pauda, ka "ir pienācis laiks šobrīd arī darbos apliecināt šo atbalstu"."

Kā norādīja Dace Bula, Latvijas Radio kora direktore: "Mēs esam lepni par to, ko mēs darām, un to, ka varam dalīties ar mūsu sabiedrību. Kārtējo reizi starptautiski tas ir novērtēts – ar tikko saņemto "Gramophone" balvu, kas ir augstākais klasiskās mūzikas apbalvojums. Taču ar mūsu mūziķu aizrautību un talantu vairs nepietiek, lai nodrošinātu cilvēka cienīgu dzīvi. Mēs aicinām lēmumu pieņēmējus pievērst uzmanību un risināt mūziķu atalgojumu jau nākamā gada budžetā."

Asociācija aicina atbalstīt Kultūras ministrijas iesniegto politikas prioritāro pieprasījumu pilnā apmērā vismaz attiecībā uz profesionālajiem mūziķiem, kam papildus nepieciešami apmēram 2,1 miljons eiro. Tas ļautu kāpināt profesionālo mūziķu atalgojumu 2024. gadā par 25% līdz 1698 eiro pirms (bruto). LPMKA uzsvēra: 

"Šāds risinājums vēl joprojām neļautu sasniegt ne Igaunijas, ne Lietuvas atalgojuma līmeni, tomēr ļautu vismaz daļēji mazināt arvien vairāk briestošo plaisu."

Asociācija tāpat arī vērš uzmanību uz to, ka no šī atalgojuma palielinājuma vairāk nekā 40% atgriežas valsts budžetā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālo obligāto iemaksu veidā.

Par Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociāciju

Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācija tika dibināta 2023. gada pavasarī ar mērķi aizstāvēt un veicināt profesionālās mūzikas nozares intereses Latvijā. Asociācijas dibināšanas dokumentu parakstījuši sekojoši profesionālie kolektīvi un institūcijas: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, "Kremerata Baltica", trīs VSIA "Latvijas koncerti" pārstāvētie kolektīvi – Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio koris un Latvijas Radio bigbends, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālā opera un balets (pārstāvot orķestri, kori, baleta trupu un solistus), Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti