Kultūras ziņas

Ogres teātris kļuvis par neatkarīgu iestādi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Tartu rotaļlietu muzejā "Eiropa spēlējas"

Kāda lelle ir Latvija? Tartu rotaļlietu muzejā «Eiropa spēlējas»

Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu šogad tiks atklātas izstādes publikai ar visdažādākajām interesēm un gaumēm. Šo izstāžu birumu uzsāk pilsētas Rotaļlietu muzejs, kurā atklāta ekspozīcija ar nosaukumu "Eiropa spēlējas".  No Skandināvijas vai Balkāniem, no britu salām vai slāvu zemēm katru valsti šajā izstādē pārstāv kāda simboliska lelle.

Tartu Rotaļlietu muzejā durvis ver Eiropas valstu pārstāvniecības, un vēstnieku lomās šeit iejutušās lelles. "Eiropa spēlējas" – tā nosaukta izstāde, kas parāda gan to, cik Eiropā ir daudz tautu, gan arī to, ar kādām rotaļlietām tagad nu jau pieaugušie briti, vācieši vai spāņi ir spēlējušies bērnībā.

"Mēs izvēlējāmies 48 Eiropas valstis un sākām meklēt katrai atbilstošāko lelli vai rotaļlietu. Tas bija ļoti grūti. Ko mēs zinām par šo tautu? Kādus faktus varam atrast par to internetā? Dažreiz to simbolizē literāri varoņi, citreiz folkloras tēli, bet citreiz tās ir mūsdienu lelles, kas pazīstamas mūsdienu bērniem," stāsta Tartu Rotaļlietu muzeja direktore Trīna Vāro.

Piemēram, Poliju šeit pārstāv Reksis. Zviedriju – Pepija, Dāniju "Lego", Norvēģiju – trollis, bet Latviju kāds jautrs vīriņš.

"Izstādē daudzas lelles ir tautastērpos. Protams, es zinu, ka lelle Baiba Latvijā ir ļoti svarīga, bet mums šis skursteņslauķis šķita piemērotāks. Tādēļ pārstāvēt Latviju izvēlējāmies tieši šo mazo rotaļlietu," teic muzeja direktore.

"Eiropa spēlējas" ir viena no pirmajām izstādēm, kas atklāj Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu programmu. Tas, ka jaunajai paaudzei tajā atvēlēta būtiska vieta, bija redzams arī atklāšanas šovā, un pasākumu bērniem netrūks arī visa gada garumā.

"Kad sākām plānot mūsu projektus, īpašu uzmanību veltījām tam, ko varētu dēvēt par "paaudžu satikšanos". Šis ir labs piemērs, kā vecāki un viņu bērni var atnākt uz muzeju, būt kopā un piedzīvot ko eiropeisku. Nepateikšu procentos, bet bērnu pasākumu šī gada programmā netrūkst un tie mums ir ļoti svarīgi," saka "Tartu 2024" starptautisko attiecību menedžeris Erni Kasks.

Tartu Rotaļlietu muzejam šogad aprit 30 gadi. Tā kolekcijā ir vairāk nekā 28 tūkstoši leļļu un rotaļlietu, starp kurām arī animācijas filmu varoņi un lelles no 19. gadsimta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti