Rīta Panorāma

"Es mīlu tevi, Latvija!" - trīs fotogrāfu stāsti vienā izstādē

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Kristīni Barkovsku

Višegradas valstu filmu dienās Rīgā kinolentes par cilvēkiem, kas mainīja pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" no pirmdienas, 21.novembra, līdz trešdienai, 23.novembrim, notiks Višegradas valstu grupas filmu dienas. Tās organizē Polijas, Čehijas, Ungārijas un Slovākijas vēstniecības, un tajās būšot filmas par cilvēkiem, kas mainījuši pasauli.

“Ar šīm filmām mēs gribam izstāstīt vienotu stāstu par mūsu Eiropas daļu. Un šogad mēs to darām caur filmām par neaizmirstamām poļu, ungāru, čehu un slovāku personībām, kuras ir mainījušas pasauli,” sacīja Polijas vēstniece Latvijā Eva Dembska. 

Polijas vēstniecības Latvijā kultūras, zinātnes un mediju eksperte Kristīne Barkovska Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka Latvijā maz zina par Centrāleiropā tapušajām filmām. Ir zināmi čeha Miloša Formana un poļa Andžeja Vajdas darbi, bet citu režisoru daiļraide daudziem Latvijā ir sveši.

Višegradas valstu grupas filmu dienas sākās pirms trim gadiem. Pirmo gadu tās notika tā sauktajā Eiropas mājā, pērn tās notika kinoteātrī "K. Suns", bet šogad tās norisināsies kinoteātrī "Splendid Palace".

Barkovska klāstīja,ka Višegradas valstu filmu dienās izrādīs kopumā četras filmas par četriem cilvēkiem, kas mainīja pasauli.

21.novembrī plkst.18 ciklu atklās režisora Lukaša Paļkovska filma "Dievi" (Polija, 2014.g.). Šī filma ir veltīta izcilam poļu ķirurgam, kurš jau astoņdesmitajos gados veica izcilas sirds operācijas.

Profesora Zbigņevs Reļiga pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados radīja sensāciju – pirmo sekmīgo sirds pārstādīšanas operāciju. 

22.novembrī plkst.18 būs režisora Dāvida Špāha dokumentālā mākslas filma "Es neesmu pazudis" (Ungārija, 2014.g.), stāsts par ungāru pētnieku, zinātnieku un farmaceitu Gedeonu Rihteru.

Bet 23.novembrī plkst.18 būs režisora Mateja Minača filma "Labā spēks - Nikolass Vintons" (Slovākija, 2002.g.). Tā ir slovāku dokumentālā kino lente par angļu izcelsmes vīrieti Nikolasu Vintonu, kurš no 2. Pasaules kara šausmām izglāba 669 ebreju tautības bērnus

23.novembrī plkst.19.30 filmu ciklu noslēgs režisoru Pāvela Kutecka un Miroslava Janeka filma "Pilsonis Havels" (Čehija, 2007.g.).  Tā stāsta par politiskās skatuves aizkulisēm deviņdesmito gadu beigās, kas filmēta 13 gadus, iegūstot 45 stundas garu kino materiālu. Filmai arī piešķirta vēsturiski pirmā balva „Čehu lauva“ par dokumentālo kino. 

"Viens [bijušā Čehijas prezidenta Vāclava] Havela draugs staigāja kopā ar viņu ar savu kameru un 13 gadu laikā uztaisīja dokumentālo filmu," teica vēstniecības pārstāve, norādot, ka filmā redzams "īstais Havels kā cilvēks, kā politiķis, kā tēvs, kā vīrs," stāstīja Barkovska.

“Varbūt mēs par to mazāk dzirdam mūsdienās, jo šādi kino eksperimenti bija raksturīgāki iepriekšējiem gadu desmitiem. Poļu, čehu, slovāku kino vairāk orientējas uz ikdienas dzīves notikumiem. Drāmas, komēdijas, kuras viņi joprojām spēj taisīt ar apbrīnojamu vieglumu,” sacīja kinofestivālu programmu kuratore Sonora Broka.

“Šīs filmu dienas ir ne tikai Višegradas grupas valstu kino parāde, bet arī iepazīšanās ar mūsu valstīm, to kultūru un vēsturi,” norādīja Dembska.   

Visas filmas būs skatāmas oriģinālvalodās ar subtitriem angļu valodā un tulkojumu latviešu valodā. Ieeja bez maksas.

Višegradas valstu - Polija, Ungārija, Čehija un Slovākija - grupa izveidota 1991.gada 15.februārī. Šī savienība dibināta, lai stiprinātu sadarbību Eiropas Savienības valstu un it īpaši kaimiņvalstu starpā, kā arī sekmētu demokrātisku attīstību, liecina Polijas vēstniecības informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti