Rīta Panorāma

Ingas Kalnas un Diānas Ketleres pirmais starptautiskais solo albums "Rožu vija"

Rīta Panorāma

Polijā darbu atsāk kultūras iestādes un iepirkšanās centri

Top režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Janvāris"

VIDEO: Es beidzot taisu filmu par to, ko es zinu. Viesturs Kairišs stāsta par «Janvāri»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gadā paiet 30 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm Latvijā un Lietuvā, un režisors Viesturs Kairišs  ir sācis darbu pie savas jaunās spēlfilmas “Janvāris” par to, kā šie notikumi ietekmēja tā laika jauniešu pieaugšanu. Top arī podkāstu sērija "Pagrieziena punkts", kas vēstīs par filmas tapšanu un to, kā veidojas mūsu atmiņas par salīdzinoši neseniem  vēstures notikumiem.

“Cīņa par iekšējo brīvību bija ne mazāk intensīva kā cīņa par valsts brīvību,”

atzina režisors Viesturs Kairišs. Atceroties laiku, par kuru tiek uzņemta filma, režisors norādīja uz ārkārtīgo tautas enerģētiku un vienotību, kas pilnīgi uzšļācās, un toreiz sakrustojās ar jauna cilvēka pasauli – “cilvēka, kurš nesaprot, kas gaida viņu nākotnē, nekam īsti netic un kura mērķi ir interesēties par mākslu, režiju, bet kam nav nekādas izejas uz šo mērķa realizāciju”.

“Es beidzot taisu filmu par to, ko es zinu,” atzina Kairišs. “Es negribu taisīt kaut kādu pozitīvu patriotisko filmu, bet izstāstīt par šiem janvāra notikumiem gan es labprāt gribētu, jo tie ir notikumi, ar kuriem mūsu vēsture patiesi var lepoties.

Es uzskatu, ka tas ir tāds balsta akmens, no kura mums vispār domāt par nacionālo identitāti.

Šis bija brīdis, kad latviešu tauta nenobijās, vienojās un kaut ko izdarīja, un daži arī mira.”

Režisors atklāja, ka filma atgādinās Rīgas kinostudijas filmas: “Par šo laiku ir ārkārtīgi daudz dokumentālā materiāla. Šis ir laiks, kas ir piefiksēts, tas mums jāsaprot. Tas ir tik vērtīgs materiāls. Manuprāt, to var skatīties no jauna atkal un atkal. Filmas viens no iedvesmas avotiem ir filma “Vai viegli būt jaunam?”. Šis ir “Vai viegli būt jaunam” par 91. gadu.”

Filma “Janvāris” atklās stāstu, kas režisoram Viesturam Kairišam pašam ir ļoti nozīmīgs: “Vienīgais, uz kā balstās mana režija, – jau no 18 gadiem es stāstu par savu dzīvi, jau tad un tagad. Tur nekas nemainās. Man ir ļoti daudz, ko stāstīt par sevi, un es nezinu – kāpēc. Reizēm es īsti nezinu – kas ir īsts un kā nav.”

Filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu Latvijā, domājot par 1991. gada janvāra notikumiem Latvijā un Baltijā, kā arī sākot darbu pie Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas “Janvāris”,  ir sākusi darbu pie podkāsta “Pagrieziena punkts”, kā arī videostāstiem par to, kā veidojas mūsu atmiņas par salīdzinoši neseniem  vēstures notikumiem, kas norisinājās Latvijā un Baltijā pirms 30 gadiem. Ir tapis pirmais podkāsts “30 gadi pēc 1991. gada janvāra barikādēm. Vēstures rekonstrukcija”, informēja "Mistrus Media".

"Mūsdienās filmas kļūst par vēstures tēmu komunikācijas līdzekli, tāpat mūsdienu kino tematika izmanto lielus vēstures notikumus vai pagrieziena punktus nācijas, tautas, valsts vēsturē. Katrs laikmets un tajā dzīvojošie autori ar kinematogrāfisku un citu komunikācijas līdzekļu palīdzību no jauna veido attiecības ar attiecīgā laikmeta vēstures tēmām vai arī padara tās aktuālas, apstiprinot priekšstatu, ka vēsture ir stāsts, ko katrā laikmetā ne tikai vēsturnieki, bet arī kinematogrāfisti, rakstnieki, žurnālisti un citi mākslinieki rada no jauna, tādējādi veidojot jaunu vai citādu skatījumu uz vēstures tēmām, par kurām jau iepriekš ir ticis veidots vēstījums politiskā kultūrā. Līdzīgi tas ir ar 1991. gada barikāžu notikumiem," skaidroja podkāsta veidotāji.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

To iespējams noskatīties "Mistrus Media" "Vimeo" kontā, kā arī klausīties vietnē "Spotify".

Podkāstā par vēstures atmiņas izmaiņām mūsdienās un to, kā paaudžu vidū mainās salīdzinoši nesenu vēstures notikumu uztvere,  piedalās  socioloģe Baiba Bela, Latvijas Radio žurnālists Eduards Liniņš, jaunais vēsturnieks Kārlis Sils, kinorežisora Jura Podnieka mazmeita  Alise Podniece, kinooperators  un režisors Zirgurds Vidiņš, kinooperatora Andra Slapiņa dzīvesbiedre Natālija Djušena, filmas “Janvāris” režisors Viesturs Kairišs, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kā arī filmas galvenās lomas atveidotājs aktieris Kārlis Arnolds Avots.

Videostāsta veidošanā izmantoti Zigurda Vidiņa privātie arhīvi. Pie podkāsta izveides strādāja Žaklīna Zābere, Rūdolfs Henčelis, Toms Krauklis, Gints Grūbe, tā tapšanu atbalsta Konrāda Adenauera fonds Latvijā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti