Kultūras ziņas

Barikāžu dienas dokumentālos kinokadros

Kultūras ziņas

Saglabā Tālivalda Ķeniņa muzikālo mantojumu

Viesturs Kairišs sāk filmēt "Janvāri"

FOTO: Top režisora Viestura Kairiša spēlfilma «Janvāris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ir sākusies režisora Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas “Janvāris” uzņemšana. Filma vēstīs par 1991. gada notikumiem Latvijā no tā laika jauniešu skatupunkta, informēja filmu studija "Mistrus Media".

Filma stāsta par 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem Rīgā, kur filmas galvenais varonis – astoņpadsmitgadīgs students Jazis –, izklaidējoties kopā ar draugiem, tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu. Janvāra notikumi – barikādes pilsētā, manifestācijas, apšaude –,  kuros bez īpašas izvēles viņš tiek ierauts, pārveido arī pašu Jazi, padarot viņu par brīvu cilvēku. Tā būs personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi, vēstīts filmas pieteikumā.

Režisors Viesturs Kairišs pastāstīja: "Es  zināmā mērā esmu arī 1991. gada janvāra bērns.

Tā bija mana garīgā piedzimšana, kad neatgriezeniski nolēmu kļūt par režisoru.

Galu galā – kas tad izdzīvo pēc vēsturiskajām kolīzijām un cilvēciskām traģēdijām – nepārejoša mīlestība uz kino. Filmu “Janvāris”  esmu iecerējis veidot daļēji kā autobiogrāfisku darbu, vairāk kā pieaugšanas stāstu, kas ir arī liela vēsturiska  tautas pavērsiena daļa. Filmas “Janvāris" stāsts tiks stāstīts no galvenā varoņa perspektīvas – no tā, kā viņš redz notikumus, kā lielie vēsturiskie notikumi veido nospiedumus viņā."

“Viestura Kairiša  topoša spēlfilma “Janvāris” iecerēta kā nozīmīgs vēstures un arī paaudzes stāsts par notikumiem, kas norisinājās pirms 30 gadiem. Tā ir vēsturiski nozīmīga filma arī tādēļ, ka ietver personisko atmiņu stāstu, kas ļauj identificēties katram, kuram šie notikumi palikuši atmiņā.

Tā ir filma, kas runās par vēstures pagrieziena punktu, cilvēciskām izvēlēm un emocijām laikā, kad nav skaidrs, kāds būs vēstures tālākais liktenis.

Būtiski, ka filmas varoņi būs jaunieši šo notikumu vidū,” sacīja filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filmas galvenais operators ir godalgotais Polijas operators Vojteks Starons,  filmas māksliniece – Ieva Jurjāne, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite. Producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, galvenajās lomās aktieri Kārlis Arnolds-Avots, Alise Danovska, Baiba Broka, Aleks Kazanavičs, Sandis Runge. Izpildproducenti – Mārtiņš Eihe un Agate Prozoroviča.

Filmēšanas turpināsies līdz marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā.

Spēlfilmas ''Janvāris'' izveidi atbalsta Nacionālais kino centrs, LR Kultūras ministrija, Lietuvas Kino centrs, Polijas filmu institūts, Latviešu fonds un Latvijas Televīzija. 2020. gada rudenī filmas izveidi atbalstīja starptautisku kopražojumu atbalsta fonds "Eurimages".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti