Kultūras ziņas

Viņa un viņš. Dināra Rudāne un Raimonds Pauls

Kultūras ziņas

Rvīna Vardes dokumentālās īsprozas skices

Metafora par Latvijas un pasaules kino vēsturi

«Splendid Palace» ar izstādi gatavojas kinoteātra simtgadei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 17. septembra kinoteātrī “Splendid Palace” ir skatāma simtgades izstāde. Šoreiz tā ir par paša kinoteātra gaidāmo simtgadi, kas ekspozīcijā izstāstīta ar spožākajām Latvijas un pasaules kino vēstures filmām.

Pērn nosvinējis 95. dzimšanas dienu, kinoteātris “Splendid Palace” jau sāk gatavoties simtgadei –  ar galeriju, kas veltīta Latvijas un pasaules kino vēsturei. Tajā apkopoti materiāli par filmām, kuras, mainoties paaudzēm, ir ietekmējušas gan skatītājus, gan kino attīstību, savukārt kinoteātris “Splendid Palace” ir bijis kā spilgts liecinieks šīm gadsimtu senajām pārmaiņām.

Līdz ar dokumentiem un fotomateriāliem ekspozīcijā iekļauti arī reti video.

Piemēram, kadri no 1976. gada spēlfilmas “Zobena ēnā” filmēšanas laukuma. Pie kameras – viens no zināmākajiem Latvijas dokumentālā kino meistariem Ivars Seleckis. Viņš uzskata, ka Latvijas dokumentālā kino vēsturē nozīmīgākais posms ir bijis tieši pagājušā gadsimta sešdesmitie.

“Tas bija laiks, kad sanāca jauni cilvēki, gribēja nodarboties ar kinematogrāfu… parādās skaidrība ar bildēm un parakstiem,” stāsta Seleckis.

Filmu kolāža izstādē ir sadalīta desmitgadēs, un, ja katrā no tām spožāko Latvijas kino var iezīmēt ar zināmu vienprātību, tad rodas jautājumi par zīmīgākajām filmām pasaules vēsturē. Arī šeit izstādes veidotāji kā atskaites punktu ir ņēmuši kinoteātra vēsturi.

Kinokritiķe un izstādes kuratore Daira Āboliņa skaidro, ka ap 90% filmu tikušas rādītas tieši kinoteātra “Splendid Palace” telpās.

Kā vēsta izstādes rīkotāji – kino tagadne jau rīt būs vēsture. Tādēļ jādomā, ka līdz 2023. gadam, kad “Splendid Palace” atzīmēs simtgadi, galeriju papildinās vēl virkne eksponātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti