Šogad Rīgas skatītāju lutina brīvdabas kino piedāvājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pilsētas centrā atvērts brīvdabas kinoteātris, un filmas ārā uz terasēm, dārzos, kvartālos un parkos steidz rādīt arī citi. Starp piedāvāto saturiski atrodamas īstas pērles katram - gan bērniem un ģimenēm, gan senioriem. Turklāt arī atrašanās vietas vilina katra ar savu šarmu. Kā skaidro kino kritiķe Dita Rietuma, tās ir iespējas redzēt labas filmas, kuras citkārt kinoteātros var arī nepamanīt.

Kaņepes kultūras centrs savā pirmajā āra kino seansa laikā demonstrēja franču filmu ar Žerāru Depardjē un Patriku Devēru galvenajās lomās. Filma ir stāsts par huligāniem un viņu dzīves klejojumiem. Uz to atnākuši ap 200 cilvēku, tomēr pirmais kino seanss beidzās filmas vidū - kaimiņi sūdzējušies par troksni un, lai gan „Kino Bizes” vadītājs Māris Prombergs stāsta, ka terasē ir bijis klusi, filmu nācās pārtraukt.

Par prieku lielajam skatītāju pūlim, arī lai turpinātu āra kino tradīcijas, „Kino Bizes” vadītājs ir gatavs turpināt rādīt kino uz terases. Nākamā seansa laiks nav zināms, jo vēl viss jāsaskaņo ar pašvaldību, policiju un kaimiņiem. Bet repertuārs būs pēdējo 30 gadu filmas.

Kino rādīšanas tradīcijas jau iedibinājis Kalnciema ielas kvartāls, kas pēdējo rādījis „Frankenkranci”, animācijas filmu par sunīti, kurš sava mazā saimnieka mīlestības dēļ atmostas no mirušajiem. Šeit repertuārs ir krasi atšķirīgs, tiek demonstrētas jaunākas filmas, jo sadarbība izveidojusies ar „Lattelecom”. Kalnciema kvartāla projektu vadītāja Ilze Muceniece stāsta, ka jau maijā skatītāji sāka interesēties par kino vakariem un tagad nāk arī lietus laikā.

„Civēki nāk, lai kaut mazliet aizbēgtu no centra burzmas, arī daba te spēlē ļoti lielu lomu, te var mierīgi pasēdēt, parunāties. Cilvēki arī izvēlas ar vīna glāzi pasēdēt, patērzēt,” stāsta Muceniece.

Ivara Zviedra „Dokumentālists” paspējis pie skatītājiem brīvdabas kinoteātrī nonākt Esplanādē, kur notiek gatavošanās nākamajam gadam, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Te seansi šovasar paredzēti trešdienās.

„Man liekas, ka viss ir brīnišķīgi – jo vairāk būs šādu kino izrādīšanas vietu brīvdabā, jo būs spēcīgāka konkurence par skatītāju, būs labāka kvalitāte,” uzskata kino kritiķe Dita Rietuma. Viņa palīdz veidot programmas gan Kalnciema kvartālā, gan arī Raiņa pieminekļa pakājē, un skaidro, ka brīvdabas kino nerādīs filmas, kuras rāda kino teātri, bet piedāvājums ir atbalstāms un tas atklās tās filmas, kuras citkārt ikdienas repertuārā paslīd garām.

Šogad ir pirmais gads, kad brīvdabas kino saplaucis tik daudzās vietās. Māris Prombergs uzskata, tā ir viena no šīs vasaras iezīmēm. „Esam tikuši pāri beķereju vilnim… Manuprāt, tas ir labi. Kaut kas pazudīs, kaut kas turpināsies, cerēsim, ka nākamvasar arī būs divas-trīs vietas, kur brīvdabā skatīties kino.”

Šogad arī parādījies pirmais brīvdabas kinoteātris. Blaumaņa ielā iekārtots kino pagalms, kur par kino biļetes cenu katru dienu var skatīties filmas, kas citkārt pavīdējušas kino festivālos, piedāvājot kino zelta laikmeta pērles, kulta filmas un retrospektīvas programmas. Brīvdabas kino nu var baudīt arī ceturtdienās Doma dārzā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti