Režisores Brūveres darbu «Konstrukcijas» demonstrēs Šefīldas dokumentālo filmu festivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad Starptautiskā Šefīldas dokumentālo filmu festivāla (International Documentary Festival Sheffield) oficiālajā programmā “Rebellions" (“Sacelšanās”) starptautisko pirmizrādi piedzīvos autores-režisores Ilonas Brūveres jaunākā filma “Konstrukcijas”, informē filmas pārstāvji.

Festivāla veidotāji šajā kategorijā izvēlējušies filmas par personībām, kas ar personisku piemēru veido pasauli labāku, sociāli integrētu, radošu un cilvēcisku.

“Konstrukcijas” ir filma par dzejnieku Uldi Bērziņu, tā stāsta par dzejnieka ikdienu, izseko Bērziņu nama aktuālajiem dzīves notikumiem un attiecībām.

Filmas nosaukumam “Konstrukcijas” ir vairākas nozīmes. Tā ir atsauce uz dzejnieka Ulda Bērziņa valodas konstrukcijām un režisores konstruētais skatījums uz Bērziņu namu, kā arī dzejnieka attiecībām ar pasauli un valodu. Bērziņu nams ir arī dzejnieka meitas Unas un dēla Anša Ataola mājas, turpinot jaunu konstrukciju.

"Bērziņu nams ir demokrātiskas sabiedrības mikro modelis, katrs ģimenes loceklis savu dzīves telpu šeit iekārto atšķirīgi, un ikviens no Bērziņiem to plāno neatkarīgi,” saka režisore.

“Konstrukcijas” ir arī attiecību modeļi, kas veidojas filmas gaitā, un kuriem Ilona Brūvere seko ne tikai ar kameru, bet gan arī sarakstoties ar dzejnieku. Elektroniskais dialogs “Konstrukcijās” izvēlēts kā filmas mākslinieciskā metode, atklājot mūsdienu steidzīgo, uz sevi vērsto un aizņemto pasauli.

Covid-19 pandēmijas dēļ Starptautiskais Šefīldas dokumentālo filmu festivāls notiek arī tiešsaistē.

Savukārt oktobrī vairākas filmas, tai skaitā “Konstrukcijas”, plānots izrādīt Šefīldas kinoteātros, ievērojot aktuālos ierobežojumus.

Starptautiskais Šefīldas dokumentālo filmu festivāls tiek uzskatīts par lielāko starptautisko Lielbritānijas dokumentālo filmu festivālu un vienu no lielākajiem šīs kategorijas festivāliem pasaulē. Festivāls ir starptautiski nozīmīga platforma, kas sasniedz plašu skatītāju auditoriju, paverot jaunas iespējas filmu izplatīšanā un demonstrēšanā visā pasaulē.

Šefīldas dokumentālo filmu festivālam šogad vērtēšanai tikai iesūtītas 2400 filmas, no kurām izrādīšanai izvēlētas 115.

Filmas autore Ilona Brūvere vairākkārt nominēta kā labākā dokumentālo pilnmetrāžas filmu režisore Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”, un balvu ieguvusi 2012. gadā par filmu “Versija Vera”. Filmas radošajā komandā ir arī kinooperatore un “Lielā Kristapa” laureāte Elīna Bandēna, Dāvids Smiltiņš un televīzijas operators Normunds Pavlovskis. Skaņu režisors: Mārcis Kreicmanis. Komponists: Goran Gora. Montāžas režisore: Ilona Brūvere. Producents: “Kants Komunikācijas”.

Filma veidota ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Nacionālā kino centra, Rīgas domes, Rīgas Tehniskās universitātes un mecenāta Paula Anteina atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti