Pianists Andrejs Osokins un LNSO pirmatskaņos Jura Karlsona simfoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncertā "LNSO un Andrejs Osokins" ar savu klavierspēli klausītājus priecēs pianists Andrejs Osokins, kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) pirmatskaņojot īpaši viņam sarakstīto latviešu komponista Jura Karlsona “Otro simfoniju orķestrim un klavierēm”. Koncerta apmeklētāji piektdien, 25. oktobrī, Lielajā ģildē dzirdēs arī Romualda Grīnblata "Sesto simfoniju", Pētera Čaikovska fantāziju orķestrim "Frančeska no Rimini” un Morisa Ravela horeogrāfisko poēmu "Valsis", paziņojumā medijiem informē LNSO pārstāvji.

Par jaundarbu, kuru koncertā izpildīs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Andrejs Osokins, komponists Juris Karlsons paziņojumā saka: 

"Šī partitūra nav koncerts solistam un orķestrim, šai partitūrai nav koncertiskas sacensības spozmes. Šajā partitūrā solists un orķestris sarunājas, uzklausot viens otru un meklējot kopīgu atbildi."

Koncertā klausītāji varēs baudīt vēl vienu pirmatskaņojumu Latvijā – Romualda Grīnblata Sesto simfoniju “Intervāli”. Lai gan komponists dzimis un uzaudzis Tverā un mūža otro pusi pavadījis Ļeņingradā, Romualds Grīnblats sniedzis lielu ieguldījumu Latvijas muzikālajā dzīvē – viņš strādājis Latvijas Radio un bijis Latvijas Valsts izdevniecības Mūzikas redakcijas redaktors. 

"Romualda Grīnblata Sestā simfonija "Intervāli" ir prāta meistardarbs. Tajā dominē loģika un perfekts idejas zīmējums. Simfonijas nosaukums "Intervāli" ir norāde uz to, ka 12 skaņas te sakārtotas visās iespējamās intervālu kombinācijās – simfonijā nav divu vienādi noinstrumentētu epizožu. Rezumējot – 1989. gadā komponētā Grīnblata Sestā simfonija ir aizraujošs ceļojums neikdienišķas skaņutelpas meklējumos," komponista veikumu komentē diriģents Andris Vecumnieks.

Koncertu diriģēs pieredzējušais latviešu diriģents Andris Vecumnieks, ar kuru “Pirmskoncerta sarunās” diskutēs muzikologs Orests Silabriedis. Viņi runās par Romualdu Grīnblatu kā Latvijas mūzikas vēsturē nozīmīgu, bet aizmirstu lielpersonību, un apspriedīs Morisa Ravela “Valsi” kā sava laikmeta zīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti