Kultūras ziņas

"Google" muzejā arī Latvijas dārgumi

Kultūras ziņas

Liepājas teātris sezonai gatavs

Latvijas filmas internetā

Par latviešu filmu portālu ekspertiem atšķirīgi viedokļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašmāju kino ļaudīm atšķirīgi viedokļi par latviešu filmu portālu "Fimas.lv", ko 24.augustā atklāja Nacionālais kino centrs (NKC), piedāvājot legāli un bez maksas skatīties Latvijas filmas.

Lai gan NKC uzsver, ka Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūrai/Latvijas Autoru apvienībai (AKKA/LAA), kas kolektīvi administrē autoru tiesības, tiks maksāta izrādīšanas samaksa par katru filmas noskatīšanās reizi, par jauno portālu pašmāju kino ļaudīm viedokļi atšķiras, jo par katras filmas noskatīšanas reizi AKKA/LAA veiks izmaksas attiecīgi režisoram - autoram, nevis filmas producentam.

"No producenta viedokļa es uzskatu - nav viss O.K. Ja šis uzsaukums ir bijis un tā ideja, ka mēs gribam ļaut saviem skatītājiem legāli skatīties filmas , tad - kur tad ir šī legālā lieta. Ja skatītāju mēs gribētu pieradināt pie civilizētas filmu skatīšanās, tad mēs varam runāt par samaksu, kas būtu jaunām filmām - lielāka, vecākām - absolūti simboliska. Es domāju, ka tas būtu veids, kā mēs pieradinām pie legālas skatīšanās," uzskata producente Antra Cilinska.

Arī vairākas režisores Lailas Pakalniņas filmas ir pieejamas filmu skatīšanās portālā. Režisore atzīst, ka viņas darbi tiek izplatīti tikai ārpus Latvijas robežām, tāpēc Latvijā dzīvojošiem  kino gardēžiem viņas pēdējo desmit gadu laikā tapušās filmas nav bieži iespējams noskatīties, tāpēc publisko filmu noskatīšanās portālu Latvijas skatītājiem uztver pozitīvi.

"Patiesībā man liekas, ka ir labi; notiek tas, kas ir normāli, turklāt nevis uz kaut kādiem piespiedu noteikumiem, bet - kas grib, var iedot savas filmas, kas negrib - nedod. Filma ir filma tad, kad to skatās, pretējā gadījumā tas ir fails," pauž Laila Pakalniņa.

Kā vēstīts, šobrīd portālā "Filmas.lv" ir iespēja vienkopus noskatīties 63 latviešu filmas, turklāt filmu skaits pakāpeniski augs.

"Šis solis - sagatavot Latvijas filmas pieejamākas sabiedrībai - tas mums ir ļoti konceptuāli svarīgi. Mēs ievērojam visus autortiesību likumus, teiksim, atšķirībā no "Yotube.com" vai kādām citām globālām izrādīšanas platformām," saka NKC vadītāja Dita Rietuma.

Kā ziņojām, interesi par šo iespēju izrādījis rekordliels skatītāju skaits un vēl neviens Latvijas kultūras portāls tik lielu apmeklētību nav piedzīvojis.

"Pirmajā dienā bija 20 000 apmeklētāju, otrajā dienā - 12 600. Latvijas filmas ir patiešām labas filmas, un Latvijas iedzīvotājiem ir svēta lieta un pat pienākums tās noskatīties," norāda NKC vecākā referente Kristīne Matīsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti