«Oskaros» galveno sacensību paredz starp «Putncilvēku» un «Puikas gadiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Oskaru” ceremonija Losandželosā šonakt liks palikt nomodā ne vienam vien kinomīlim. Kas varētu kļūt par šā gada Amerikas Kinoakadēmijas lutekļiem un saņemt prestižās zelta statuetes?  Šoreiz "Oskaros" galveno sacensību paredz starp "Putncilvēku" un "Puikas gadiem".

Cīņā par Amerikas kinoakadēmijas balvām 24 kategorijās, kā ik gadu, devušies vairāki desmiti spēlfilmu, dokumentālo un animācijas filmu.

Ar deviņām nominācijām līderi ir Alehandro Gonzalesa Injaritu filma „Putncilvēks” (Birdman) un Vesa Andersona „Viesnīca „Diženā Budapešta”” (The Grand Budapest Hotel).

Tiesa, labākās filmas kategorijā par vienu no galvenajiem favorītiem uzskata Ričarda Linkleitera „Puikas gadus” – ļoti īpašu filmu, kas seko galvenā varoņa pieaugšanai 12 gadu garumā.

„Puikas gadiem”, „Putncilvēkam” un „Viesnīcai „Diženā Budapešta”” Oskaru pasniegšanā  dzīvos līdzi arī kino žurnāliste Kristīne Giluce.

„Šie ir trīs darbi, kas visvairāk iepriecina „Oskara” nomināciju kontekstā, jo tas tomēr ir diezgan izteikts autorkino, ko Holivuda šobrīd spēj piedāvāt,” saka Giluce.

Giluce pieļauj, ka labākās filmas gods visdrīzāk tiks vai nu „Puikas gadiem” vai „Putncilvēkam” – smeķīgai refleksijai par Amerikas šovbiznesa aizkulisēm, ko varētu novērtēt arī teju 6000 filmu akadēmijas biedri, kuru balsojums nosaka „Oskara” ieguvējus.

 „„Putncilvēks” ir vieglāk skatāma filma, lai gan es nedomāju to kā mīnusu šai filmai. Tā ir, varbūt mazliet ciniski skan, bet – pārdodamāka, vieglāk iekļaujama kinoteātru repertuārā. „Puikas gadi” tīri pēc nopelniem tiešām būtu tā īstā filma, jo, ja gribam godināt labāko filmu, mums būtu jāgodina lielākais sasniegums. Bet der atcerēties, ka tas ir arī bizness,” skaidro Giluce.

Par labāko filmu sacentīsies arī vairākas biogrāfiskas drāmas – Džeimsa Mārša „Teorija par visu” par fiziķi Stīvenu Hokingu, Mortena Tilduma „Imitācijas spēle” par datorzinātņu pamatlicēju, matemātiķi Alanu Tjūringu, Eivas Duvernē „Selma” par Martinu Luteru Kingu, kā arī Klinta Īstvuda „Amerikāņu snaiperis” un Deimjena Šazela filma „Atsitiens” („Whiplash)”, kas seko jauna džeza bundzinieka un viņa skolotāja attiecību drāmai.

Līdzīgi kā labākās filmas kategorijā galvenā sacensība būs starp „Putncilvēku” un „Puikas gadiem”, šo filmu režisori Injaritu un Linkleiters ir arī galvenie kandidāti uz labākā režisora godu, prognozē kino blogeri Sergejs Timoņins un Sergejs Musatovs. Injaritu jau saņēmis Režisoru ģildes balvu, bet sacensība varētu būt ļoti tuva.

„Daudzi saka, ka Linkleiteram būs par režiju un „Putncilvēkam” būs par filmu, kas ir diezgan reāli,” norāda Timoņins, kurš veido blogu „kino.kults.lv” un arī raidījumu Latvijas Radio piektajā kanālā „pieci.lv”.

„Ir grūti [izvēlēties], jo gan Linkleiters ar „Puikas gadiem”, gan Injaritu ar savu īpatnējo stilu ir veiksme un ieguldījums režijā, tāpēc arī katram vajadzētu saņemt balvu,” piebilst Musatovs no „kinocast.lv”.

Vēl šajā sacensībā, ekspertu ieskatā, varētu iespraukties vien Vess Andersons, kura savdabīgais rokraksts beidzot novērtēts arī ar „Oskara” režijas nomināciju.

„Oskara” nomināciju uzsvari ik gadu mainās - šogad dominē vīriešu režisētas filmas ar vīriešiem galvenajās lomās, secina Kristīne Giluce. Lai gan labākā aktiera nominācijā ir daudz labu veikumu, Giluce vērtē, ka diezgan droši pie balvas tiks Maikls Kītons par „Putncilvēku”.

„Viņš savulaik spēlēja „Betmenu” un bija šis supervaronis, tad šīs filmas turpinājumi kļuva bezjēdzīgi, viņš aizgāja un kādu laiku bija aizmirstībā un tagad spēlē šo lomu. Pēc filmas noskatīšanās iedomājos – kā Injaritu viņu ir pierunājis spēlēt? Tur tomēr ir liela pašrefleksija par to visu, tur vajag diezgan stipru emocionālo stāju, jo aktierim gatavojoties droši vien bija arī ļoti daudz jautājumu sev. Bet ar kādu profesionalitāti viņš to iznesa – es domāju, ka tas uzreiz ir galvastiesu pārāk par visiem citiem,” spriež Giluce.

Maiklam Kītonam „Oskaru” dotu arī kinoblogeris Sergejs Musatovs. Viņš gan pieļauj, ka pie balvas varētu tikt arī Stīvena Hokinga lomas atveidotājs Edijs Redmeins, kurš atzinību saņēmis jau iepriekš.

Arī Sergejs Timoņins šo nomināciju uzskata par visneprognozējamāko – uz balvu pretendē arī aktieri Stīvs Karels par „Lapsu medībām”, Benedikts Kamberbečs par „Imitācijas spēli” un Bredlijs Kūpers par „Amerikāņu snaiperi”.

„Lai cik spēcīgs nebūtu Maikls Kītons, lai cik daudz balvu nebūtu Edijam Redmeinam, es ļoti labi redzu, ka, piemēram, balvu varētu saņemt Bredlijs Kūpers, jo šī tēma ir ļoti aktuāla Amerikā – Irākas karš, pēctraumatiskais stress un tā tālāk,” saka Timoņins.

„Ņemot vērā kinoakadēmiķu vecumu, dzimumu – kā smejas, tie pārsvarā ir baltie vīrieši pēc 60 – un politisko pārliecību, „Amerikāņu snaipera” daudzās nominācijas neizbrīna. Mēs varbūt varam par to kratīt galvas, bet nedomāju, ka varēsim to kādreiz saprast. Varbūt vienīgi pieņemt un paredzēt,”  pieļauj Timoņins.

Starp labākajām aktrisēm galvenā favorīte savukārt ir Džuliana Mūra ar Alcheimeru sirgstošas profesores un mātes lomā filmā „Still Alice”, kura par šo darbu jau saņēmusi „Golden Globe”, BAFTA un citas kino balvas.

 Ar Džulianu Mūru konkurēs Rīsa Viterspūna par lomu filmā „Mežone”, Rozamunde Paika par filmu „Pazudusī”, Felisitija Džonsa „Teorijā par visu” un franču aktrise Mariona Kotijāra par lomu filmā „Divas dienas, viena nakts”, kas viņai nesen atnesa Eiropas Kinoakadēmijas balvu.

Latvijas skatītājiem noteikti būs interesanti sekot arī labākās ārzemju filmas kategorijai, kurā iekļauta Igaunijas un Gruzijas kopīgi veidotā kinolente „Mandarīni” par Abhāzijas kara laiku.

„Oskaru” ceremonija Losandželosā sāksies svētdien vakarā pussešos pēc vietējā laika jeb pusčetros no rīta pēc Latvijas laika. Ceremonijas vadītāja godā pirmoreiz būs amerikāņu aktieris Nīls Patriks Hariss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti