Kultūras rondo

Daugavpils Māla mākslas centrs ar izstādi “Rezolūcija” svin darbības devīto gadskārtu

Kultūras rondo

Dmitrija Petrenko psiholoģisko krimināldrāmu "Tēbu zeme" varēs noskatīties tiešsaistē

Ogres foto klubs svin 50.jubileju ar izstādi un semināru

Ogres foto klubs svin 50 gadu jubileju, aicinot uz izstādi un semināru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

26. oktobrī Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklās Ogres foto kluba 50 gadu jubilejas izstādi „(Pār)maiņas”. Jubilejas izstādē būs skatāmi kluba vadītāju – Ziedoņa Krūmiņa, Egona Spura, Aleksandra Zobena, Raimo Lielbrieža, Vitauta Mihalovska un citu biedru senāk tapušie darbi. Savu veikumu rādīs arī kluba šī laika fotogrāfi.

"Ogres fotoklubs izceļas. Ja aizejam uz Latvijas Nacionālās mākslas muzeju, kur ir telpa fotogrāfijai, puse autoru saistīti ar Ogres fotoklubu. Egons Spuris, kas 15 gadus vadīja klubu, arī Andrejs Grants, Inta Ruka, kas bija aktīva kluba biedre," par foto klubu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta tā vadītāja Dace Voitkeviča.

Izstāde ievadīs Ogres foto kluba organizēto starptautisko fotogrāfijas semināru "Egona Spura ceļš", kas šogad jau desmito reizi noritēs Ogres Kultūras centrā.

"Tas ir īpašs notikums, vienīgais pasākums, kas notiek desmit gadus bez pārtraukuma un stāsta par fotogrāfiju Latvijā un tuvākajās valstīs," atklāj Voitkeviča.

Kādreiz uz semināru aicināti autori, kas pazinuši Egonu Spuri, bet arī jaunākā paaudze zina šo fotogrāfu vai ir dzirdējusi par viņu. Seminārā būs lekcijas un sarunas, kurās cilvēki dalīsies pieredzē par savu darbu. 

"Pasākumi ir ļoti iedvesmojoši, jo mums ir mērķis parādīt dažādu fotogrāfiju, gan vecāko paaudzi, gan jaunāko paaudzi, gan konceptuālus māksliniekus, gan dokumentālus projektus.

Tā ir liela dažādība, no kuras vakarā cilvēks varbūt aiziet ar lielu jucekli galvā, bet iedvesmu un prieku darboties."

Atskatoties uz foto kluba vēsturi, Voitkeviča atzīst, ka Ogres foto klubs atšķiras tieši ar Egona Spura savulaik ieviesto dokumentālo foto.

"Viņš lietoja jēdzienu "subjektīvais dokuments"," bilst Voitkeviča un skaidro, ka šādas fotogrāfijas "nav tikai skaistas bildītes, vai inscenētas ainas", bet gan veids, kā saskatīt dzīvē "skaistumu, vērtību un būtisko."

Voitkeviča ir gandarīta, ka neskatoties uz dažādām pārmaiņām Ogres foto klubs arvien pastāv.

"Ir augsta kvalitātes latiņa no pašiem sākumiem. Uz nodarbībām aicināja māksliniekus, mākslas vēsturniekus, atzītus fotogrāfus, runāts par fotogrāfiju pēc būtības, ne par tehniku. Kopā ar mākslas vēsturniekiem apmeklēja izstādes Rīgā. Mākslas vēsturnieki brauca uz Ogri. Toreiz tā bija liela priekšrocība. Nav brīnums, ka cilvēki centās vairāk un sasniedza vairāk fotogrāfijā," uzskata Voitkeviča.

Viņa arī atminas, kā pati devusi uz Ogri, lai iestātos foto klubā.

"Labi atceros to brīdi, kad nācu iestāties, ļoti baidījos, ka mani nepieņems. Toreiz vēl dzīvoju Rīgā un, lai tiktu Ogres fotoklubā, sameloju, ka dzīvoju Ogrē. Man likās, ka es tāda iesācēja, ka būs eksāmens un atlase.

Bet izrādās klubs ir bijis un ir arvien demokrātiska vieta, kur satikties cilvēkiem, kam interesē fotogrāfija, iemācīties kaut ko vairāk," stāsta Voitkeviča.

Viņa pirms desmit gadiem klubā uzņemta draudzīgi un arī tagad Ogres foto klubam var pievienoties cilvēki ar minimālām zināšanām par fotografēšanu, galvenais ir vēlme darboties. 

Ogres foto kluba 50 gadu jubilejas izstāde „(Pār)maiņas” Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs aplūkojama līdz 8.decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti