Kultūras rondo

Ar 25 koncertiem aizvadīta Tallinas mūzikas nedēļa

Kultūras rondo

Dzejas derīguma termiņš un dzejas dziedinošās spējas: dzejnieku versijas

Fotogrāfs Alnis Stakle jaunākā izstādē aicina ieraudzīt īpašo vienkāršajā

«Ne zirgs, ne tīģeris» – fotogrāfs Alnis Stakle izstādē aicina ieraudzīt īpašo vienkāršajā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sajusties daļai no vienkāršā cilvēka dzīves, ieraudzīt īpašo vienkāršajā un ikdienišķajā – to rosina Aļņa Stakles jaunākā personālizstāde “Ne zirgs, ne tīģeris”, kas skatāma Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Fotomākslinieka darbi ir par Ķīnu un nejaušībām, kas iezīmē ikviena cilvēka ceļu.

Fotogrāfijas muzeja otrā stāva zālē redzams videodarbs ar naksnīgās pilsētas debesskrāpjiem, ar rosīgo dzīvi būvlaukumos. Fotogrāfs Alnis Stakle Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atklāj, ka skaņu šim darbam ierakstījis Šanhajas konservatorijā – koridoros, kur mēģina studenti. Rodas skaņu kakofonija, kurā dzirdami gan nacionāli, gan arī rietumnieciski motīvi.

Nākamajā zālē var skatīt fotogrāfijas, kuras tapušas divu ceļojumu laikā Ķīnā, posmā no 2013. līdz 2017. gadam. 

"Mani interesē kaut kāds ritms, kas ir cilvēku dzīvē, un Ķīnas vide ir ļoti pieejama, neskatoties, uz to, ka ir valodas barjera, ka ir zīmes dažādas valodās un reizēm nevienā valodā. Tomēr tur ir droši, salīdzinot ar daudzām citām Āzijas vai Latīņamerikas valstīm vai Āfriku, kur ar fotoaparātu ir liels izaicinājums pārvietoties," stāsta Alnis Stakle.

Viņš atklāj, ka Ķīnā pašam patīk Padomju Savienības gara un dominējošās jauno cilvēku paaudzes sajaukums.

"Tur ir tāds industrializācijas bums, jūti dzīvību, kas pulsē.

Stāsts nav par to, ka tur ir dažādas sociālekonomiskās problēmas, bet Ķīnas vidē ir dzīvības gars iekšā. Tur ir ļoti daudz jaunu cilvēku, viss tiek būvēts. Tu tur vari izjust, ka dzīvo. Tur ir tāda enerģija. [..] Eiropā viss ritms ir lēnāks," vērtē Alnis Stakle.

Izstāde "Ne zirgs, ne tīģeris"
Izstāde "Ne zirgs, ne tīģeris"

Izstāde iekārtota kā dzīves cikls ar simbolisku sākumu un dzīves beigām. Mākslinieks uzskata, ka to var skatīties dažādi. Bet par izstādes nosaukuma “Ne zirgs, ne tīģeris”, kas nozīmē “ne šis, ne tas”, pamatā ir stāsts par gleznotāju, kurš slikti uzgleznojis tīģeri. Klients no darba atteicies, un mākslinieks to piekāris savā mājā. Taču gleznas radīto pārpratumu dēļ viņš zaudējis savus divus dēlus.

"Mūsdienās teicienu izmanto, domājot, ka tas ir ne šis, ne tas, domājot par ļoti vienkāršām lietām, par kurām varbūt nav vērts sarunāties. Tas mani vienmēr interesējis kā fotogrāfu un cilvēku – sajusties daļai no vienkāršā cilvēka dzīves, kurus var sastapt pilsētas nomalē, ikvienā vietā, kur cilvēks iet nevis kaut ko skaistu baudīt vai bēg no kaut kā baisa, bet tāds, kurš dodas ar savu iepirkuma maisiņu uz mājām," par izstādi stāsta Alnis Stakle.

Stāstot par savu darba procesu, Stakle norāda: “Ja tu fotogrāfē profesionāli, tu arī tehniski nojaut, kas būs uz tās filmas. [..] Es diezgan mērķtiecīgi, ja nonāku vidē, noformulēju, ko es tur varu dabūt. Bet, protams, kad pirmo reizi braucu, braucu ar stereotipiem par to vidi. Bet man bija ļoti liela ceļojumu pieredze pirms tam ar fotoaparātu un daudz vilšanās mirkļu. Jo tad, kad tu mēģini izdarīt to, kas ir tikai tavā galvā, un nemēģini no vides dabūt to, kas ir tās dabā, tad nekas nesanāk. Šajā ziņā man pirms Ķīnas bija ļoti daudz iespēju praktizēt vilšanos.”

Aļņa Stakles personālizstāde “Ne zirgs, ne tīģeris” Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma līdz 4. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti