Miris režisors Pjotrs Todorovskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Maskavā 24.maijā 87 gadu vecumā miris slavenais krievu režisors un scenārists Pjotrs Todorovskis.

Ārsti režisoram konstatējuši išemisko sirds slimību. Aprīļa sākumā Todorovskim bijusi sirds lēkme, bet maijā viņš ārstējies kādā no Maskavas slimnīcām. Todorovskis no slimnīcas izrakstīts, taču drīz atkal juties slikti, medijiem pastāstīja režisora sieva. Atvadīšanās no Todorovska paredzēta nākamās nedēļas sākumā.

Todorovskis uzņēmis vairāk nekā 20 filmas. Pazīstamākās no tām ir "Pilsētas romance" (1969), "Mehāniķa Gavrilova mīļotā sieviete" (1981), "Karalauka romāns" (1983) un "Intermeitene" (1989). Daudzām savām filmām Todorovskis bija arī scenārija un mūzikas autors. Divās kinolentēs viņš piedalījies kā aktieris.

Režisors saņēmis ne tikai Krievijas kinematogrāfistu balvas, bet savulaik arī debijas balvu Venēcijas kinofestivālā. Tāpat 2000.gadā režisoram piešķirta Krievijas prezidenta specbalva par ieguldījumu kino mākslā, bet 2005.gadā – 2.pakāpes ordenis „Par nopelniem Tēvijas labā”.

Pjotrs Todorovskis dzimis 1925.gada 26.augustā. 1944.gadā kā Pirmās Baltkrievijas frontes 47.armijas 76.strēlnieku divīzijas 93.strēlnieku pulka mīnmetēju vada komandieris nonāca līdz Elbai. Kara laikā pārdzīvotais ne reizi vien atspoguļojies Todorovska kino darbos.

Todorovska režisora debija notika 1964.gadā ar filmu „Uzticība”. Iepriekš viņš strādājis pie vairākām filmām kā operators.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti