Kultūras ziņas

Rīgā muzicē "Hang Massive"

Kultūras ziņas

Pilsētvides mākslas objektu ideju izstāde

LUX Kino balvai – 10

«Lux» kino balvai – 10

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Briselē aizvadītas svinības par godu 10. gadadienai, kopš Eiropas Parlaments iedibināja "Lux" kino balvu. To ik gadu piešķir daudzsološākajam jaunajam režisoram. Gadu gaitā "Lux" kino balvai bijušas nominētas 100 filmas, bet daudzi jaunie jau kļuvuši par atzīstamiem Eiropas kino meistariem.

Eiropas Parlamenta "Lux" filmu balvai šogad svin pirmo desmitgadi, un Eiropas Parlamenta laukums ir kino noskaņās.  Jauno autoru filmas sākotnēji lielajos pasaules festivālos atlasa profesionāla  jauniešu žūrija, līdz notiek diskusijas ar parlamenta politiķiem, kuriem būs jāpieņem gala lēmums.

Balva nozīmē būtisku atbalstu jauna autora filmas popularizēšanai citās Eiropas valstīs un, kas  varbūt ne mazāk svarīgi, politika, nauda un māksla satiekas un mēģina saprast viena otru.

Tas ir atbalsts jaunam, vēl tajā mirklī nezināmam režisoram un producentam, jo filmai tiek piešķirts finansējums, par ko tā tiek iztulkota un subtitrēta 24 valodās, un tā ir garantija un iespēja pārkāpt nacionālās mākslas robežas un barjeras.

Šoreiz uz Briseli bija aicināti jau izredzētie, kuri "Lux" balvas nozīmi savā dzīvē izjutuši.

Eiropas kino daudzveidība, kino nacionālajās valodās un kultūras kultūru atšķirības ir viņu spēks, bet bieži vien arī šķērslis, lai filmas izietu pasaulē. Vispirms ir jāatver logs savā kultūrā un jābūt gatavam uz dialogu kinovalodā, pirmkārt, jau kā kino skatītājam.

Pašlaik ir lielo cerību laiks trīs jaunie autoriem. 2016. gada laureāts tiks nosaukts Strabūrā 23.novembrī, līdz tam trīs bezmaksas seansos "Lux" filmu balvai nominētās filmas tiks rādītas arī Latvijā, "Splendid Palace".  Šogad tās ir “À Peine j'ouvre les Yeux”, “Ma vie de courgette” un “Toni Erdmann” - stāsts par 18 gadus vecu tunisiešu meiteni, kura sapņo kļūt par ārsti, spēlē rokgrupā, franču animācijas stāts par 9 gadīgu zēnu, kurš zaudējis māti, un stāst par darbaholiķi meitu un viņas tēvu jau ļoti salavētajā vācu filmā “Toni Erdmann”. Visas filmas  subtitrētas latviski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti